2020-12-01 17:46

Top 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre Sorcovă, ca să ai noroc

 |  01:54
Top 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre Sorcovă, ca să ai noroc

Pe 1 ianuarie, se merge cu Sorcova. Acesta e unul dintre cele mai vechi obiceiuri tradiționale românești. E ținut, cu precădere, de către cei mici și practicat din vechime în prima zi a anului.

Mersul cu Sorcova este un obicei foarte răspândit la noi în țară și care s-a transmis din generație în generație. În prima zi a anului, în zonele țării unde s-a păstrat tradiția, copiii merg din casă în casă, având în mână o crenguță de brad, care este frumos împodobită.

Prin urmare: 1. Sorcova este asemănată cu o baghetă magică, iar cei mici fac urări de bine gazdelor; 2. Cei ce acceptă să fie sorcoviți vor avea parte de fericire, noroc și spor în toate; 3. Sorcovitul reprezintă  un prilej prin care se oferă urări de sănătate, tinerețe și vigoare celor care sunt colindați,  prin atingerea ritmică a Sorcovei pe umărul gazdei. Iar acest lucru se spune că poartă noroc și celui care “sorcovește”; 4. La începuturi, Sorcova era o mlădiță înmugurită de măr, vișin, zarzăr sau gutui care se punea în apă în noaptea Sfântului Andrei și până în ziua de Sfântul Vasile era înflorită. Astăzi, este creată dintr-un băț pe care se împletesc flori din hârtie colorată. Materialele utilizate sunt o baghetă de aproximativ 30-40 de cm, beteală, panglică colorată, hârtie creponată, sârmă subțire, ață colorată, folie de staniol; 5. Numele de „Sorcova” vine de la cuvântul bulgar „surov” (verde fraged), aluzie la ramura abia îmbobocită, ruptă odinioară dintr-un arbore.

Textul Sorcovei variază ușor, în funcție de regiune. Iată mai jos cea mai cunoscută formă, pe care sperăm să o folosiți pe 1 ianuarie ca să aveți și ca să oferiți noroc!

Sorcova, vesela,

Să trăiți, să-mbătrâniți,

Ca un păr, ca un măr,

Ca un fir de trandafir,

Tare ca piatra,

Iute ca săgeata,

Tare ca fierul,

Iute ca oțelul.

La anul și la mulți ani!


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-01-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE