2024-04-16 22:06

Presa internațională: Infrastructura de gaze naturale din Europa are scurgeri de metan, gazul care provoacă încălzirea globală

 |  08:30
Presa internațională: Infrastructura de gaze naturale din Europa are scurgeri de metan, gazul care provoacă încălzirea globală

Scurgeri de metan, unul dintre cele mai periculoase gaze cu efect de seră, au fost înregistrate la întreaga infrastructură de gaze naturale a Uniunii Europene. Folosind o cameră cu infraroşu în valoare de 100.000 de euro, o echipă a organizației Clean Air Task Force (CATF) a descoperit scurgeri importante de metan în atmosferă la 123 de unităţi de petrol şi gaze din România, Austria, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Italia și Polonia anul acesta, potrivit unui material prezentat în exclusivitate de Reuters.

Metanul, reprezentând cea mai mare cauză a schimbărilor climatice după dioxidul de carbon (CO2), este principala componentă a gazelor naturale și de peste 80 de ori mai puternic decât CO2 în primii 20 ani de existență în aer.

În prezent, Uniune Europeană nu reglementează emisiile de metan în sectorul energetic, ceea ce înseamnă că companiile care gestionează depozitele investigate de CATF nu încalcă legile din cauza scurgerilor de emisii sau a aerisirii acestora.

În timp ce unele state membre solicită firmelor să raporteze unele emisii, nu există un cadru general care să le oblige să monitorizeze scurgerile mai mici sau să le remedieze. Dar acest lucru urmează să se schimbe. 

Uniunea Europeană va propune în acest an un cadru legislativ care va obliga companiile de petrol și gaze să monitorizeze și să raporteze emisiile de metan, precum și să îmbunătățească capacitatea acestora de detectare și de reparare a scurgerilor de emisii.

În sectorul energetic, metanul (CH4)  este emis în mod intenționat prin aerisire și accidental din cauza amplasamentelor precum rezervoarele de stocare a gazului, terminalele de gaz natural lichefiat (GNL), stațiile de compresoare și șantiere de prelucrare a petrolului și gazelor.

Experții organizației Clean Air Task Force au vizitat peste 200 de locații din șapte țări ale UE și au filmat emisiile cu camera cu infraroșu pentru a detecta hidrocarburile invizibile cu ochiul liber, precum metanul.

„Dacă avem vreo speranță de a limita creșterea temperaturilor medii globale la doar  1,5 Celsius față de perioada industrială, trebuie să oprim aceste scurgeri”, a declarat James Turitto, cercetător și manager de proiect în cadrul organizației CATF. 

În total, CATF a identificat 271 de incidente de poluare, unele locuri producând scurgeri de metan multiple.

James Turitto a spus că peste 90% din locurile pe care le-a vizitat în Republica Cehă, Ungaria, Italia, Polonia şi România înregistrau scurgeri importante de metan. De asemenea, scurgeri s-au înregistrat atât în Germania, cât şi Austria, dar într-un procent mai mic.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-06-28



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE