2022-01-23 02:07

PERICOLUL dintr-un pahar cu suc natural, din fructe

 |  21:59
PERICOLUL dintr-un pahar cu suc natural, din fructe

Atunci când vrei să slăbești, să te menții în formă și să ai o stare bună de sănătate, ai crede că e mult mai sănătos să consumi sucuri naturale de fructe decât diverse băuturi cumpărate din supermarket. Nutriționistul Gianluca Mech explică pericolele care se ascund în sucurile din comerț pe care le credem naturale, dar și cum cele pe care le preparăm singuri acasă pot dăuna siluetei.

Nutriționistul Gianluca Mech menționează că este important să bem apă atunci când ne este și vrem să ne hidratăm organismul, și să consumăm fructele întregi atunci când avem poftă și vrem să ne hrănim organismul cu vitamine. Sucurile de fructe, fie că sunt preparate acasă ori cumpărate ambalate din magazin, conțin multă fructoză care este asimilată rapid de organism, și devin astfel o bombă glicemică.

„Este indicat să mănânci fructele așa cum sunt lăsate de natură, întrucât fibrele ne ajută și digestia. Atunci când le stoarcem și le consumăm sub formă de suc, indicele lor glicemic crește. Dacă le stoarcem, strecurăm pulpa și le bem, este fix ca și cum am bea un suc de la supermarket. Prin stoarcere și strecurare, elimini fibrele din fructe. Parte a unui proces normal fiziologic, fibrele ajung în stomac odată cu fructoza și durează ca stomacul să le separe. Așadar, fructoza ajunge la ficat treptat, puțin câte puțin. Să bei suc de fructe e ca și cum ai mânca o mâncare predigerată. Mâncați fructele, legumele și alte alimente exact așa cum le-a lăsat mama natură!”, recomandă nutriționistul Gianluca Mech.

Zeci de grame de zahăr într-o cană de suc

„La fel ca cele carbogazoase, și sucurile de fucte sunt foarte bogate în zaharuri. O cană de suc de fructe sau suc carbogazos conține cam 110 calorii și 20-26 de grame de zahăr. Există multe studii științifice care arată o legătură puternică între consumul de băuturi bogate în zahăr și un risc mai mare de dezvoltare a unor afecțiuni precum diabetul de tip 2, sindromul metabolic, creșterea tensiunii arteriale sau bolile cardiovasculare. Nu recomand să se consume mai mult de 100-150 ml de suc de fructi pe zi, dacă ne dorim atât de mult să bem așa ceva”, este de părere nutriționistul Gianluca Mech.

De ce e mai bine să mâncăm fructele întregi

„Atât băuturile carbogazoase cât și sucurile naturale de fructe sunt bogate în calorii, dar sărace în fibre. Știm despre fibre că ajută la senzația de sațietate. Spre exemplu, dacă mănânci un fruct ca atare, el conține zahăr, dar fibrele te vor face să te simți sătul. Astfel că nu vei simți imediat nevoia să mănânci altceva. În cazul sucului de fructe, lucrurile nu stau așa. Vei simți foame după ce îl consumi. Vei mânca pentru a-ți potoli foamea, iar numărul caloriilor ingerate astfel este mai mare. Încă un lucru pe care mulți oameni nu îl cunosc. Caloriile sub formă lichidă ne îngrașă mai tare decât cele sub formă solidă”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech.

Sucul de legume, mai sănătos

„Dacă ne plac atât de mult sucurile, recomand mai degrabă unul de legume. Spre exemplu, suc de roșii. Licopenul pe care acestea îl conțin ajută la reducerea riscului de dezvoltare a unor forme de cancer. Sau suc de sfeclă, care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Sucul e bine să fie însă consumat cu tot cu pulpă, pentru a nu elimina de tot fibrele. În plus, un suc din legume conține mai puțin zahăr și mai puține calorii decât unul de fructe”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Setea se stinge cu apă

„E important să realizăm și să ne obișnuim cu ideea că setea se stinge cu apă. Nu recomand sucuri sau alt tip de băuturi. Ele pot fi consumate din când în când, în cantități moderate, pentru a ne satisface o poftă. Poți bea, spre exemplu, un suc din acela cu îndulcitori naturali și zero calorii. Totul ține de moderație. Atâta timp cât știm să ne oprim la un pahar, efectele nu vor fi unele negative. Apa nu are însă înlocuitor și trebuie să conștientizăm acest lucru. Avem nevoie de apă pentru a trăi, pentru a funcționa normal”, spune nutriționistul Gianluca Mech.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-06-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE