2024-04-16 07:48

Patru motive pentru care nu avem un SOMN odihnitor. Sfaturile specialiștilor

 |  23:28
Patru motive pentru care nu avem un SOMN odihnitor. Sfaturile specialiștilor

Stresul, consumul excesiv de alcool sau cafeină și modificările hormonale pot influența somnul unei persoane, a dezvăluit un expert în sănătate.

Inge Verstraeten, medic naturist GO Healthy, a declarat pentru Bed Threads că procesul de trezire la aceeași oră noaptea și imposibilitatea de a adormi din nou se numește „insomnie de întreținere a somnului”. Deși acest lucru este ceva obișnuit pentru mulți indivizi, modificările simple ale stilului de viață sau controalele de sănătate pot fi soluția un somn odihnitor, fară întreruperi.

STRES

Stresul este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care apare insomnia de întreținere a somnului și, în unele cazuri, poate duce la o tulburare completă a somnului.

Conform expertului, atunci când vă simțiți stresat, sistemul nervos al corpului este activ și produce hormoni care vă mențin treaz. Din același motiv, senzația de anxietate poate duce și la starea de veghe sau trezirea pe timpul nopții.

FLUCTUAȚII HORMONALE

Fluctuațiile nivelurilor hormonale, cum se întâmplă în timpul ciclului menstrual al unei femei sau la menopauză, pot, de asemenea, întrerupe tiparele de somn.

„O scădere accentuată a progesteronului, chiar înainte de debutul menstruației, poate afecta somnul femeilor pe timpul nopții. Acest lucru se datorează faptului că progesteronul stimulează eliberarea GABA, un neurotransmițător care ajută la promovarea calmului și relaxării ”, a spus Inge.

Odată cu scăderea progesteronului, creierul devine mai activ, fiindu-le mai dificil femeilor să adoarmă.

STILUL DE VIAȚĂ

Anumite alegeri în ceea ce privește stilul de viață pot afecta somnul unei persoane. Experții în sănătate sugerează să nu beți prea mult alcool în timpul săptămânii, să nu consumați cafeină seara și să nu folosiți dipozitivele digitale cu cel puțin o ora înainte de a merge la somn.

Alți factori care influențează trezitul în timpul nopții sunt fumatul, lipsa activităților fizice în timpul zilei, mâncatul cu puțin timp înainte de culcare și somnul pe parcursul zilei.

CUM SĂ DORMI FĂRĂ ÎNTRERUPERE

Pentru a vă odihni mai bine, încercați să vă culcați la aceeași oră în fiecare seară, asigurându-vă că dormiți într-un spațiu întunecat, liniștit și confortabil. Dacă nu sunteți destul de obosiți pentru a dormi, puteți citi, face meditație sau asculta muzică relaxantă până adormiți. De asemenea, este important să alungaţi găndurile negative.

Cel mai bine este să consultați un medic dacă tulburările de somn continuă pentru o perioadă îndelungată.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-03-27



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE