2024-04-24 05:38

Care este grupa de sânge cea mai predispusă unui AVC

 |  08:00
Care este grupa de sânge cea mai predispusă unui AVC

Persoanele cu una dintre grupele de sânge de tip A au mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani, în comparație cu persoanele cu alte grupe de sânge, arată un studiu publicat în revista Neurology.

Grupele sanguine descriu varietatea bogată de substanțe chimice afișate pe suprafața globulelor noastre roșii. Printre cele mai cunoscute se numără cele numite A și B, care pot fi prezente împreună ca AB, individual ca A sau B, sau nu sunt prezente deloc, ca O.

Chiar și în cadrul acestor grupe sanguine majore, există variații subtile care apar în urma unor mutații în genele responsabile.

Într-un studiu publicat anul trecut, cercetătorii în genomică au descoperit o relație clară între gena pentru subgrupul A1 și accidentul vascular cerebral cu debut precoce.

48 de studii genetice

Cercetătorii au compilat date din 48 de studii genetice, care au inclus aproximativ 17.000 de persoane cu un accident vascular cerebral și aproape 600.000 de controale care nu au suferit un accident vascular cerebral. Toți participanții aveau vârste cuprinse între 18 și 59 de ani.

O căutare la nivelul întregului genom a relevat două locații puternic asociate cu un risc mai precoce de accident vascular cerebral. Una dintre ele coincidea cu locul unde se află genele pentru grupa sanguină.

O a doua analiză a unor tipuri specifice de gene ale grupei sanguine a descoperit apoi că persoanele al căror genom codifica pentru o variație a grupei A aveau o șansă cu 16% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani, în comparație cu o populație cu alte grupe de sânge.

În cazul celor cu o genă pentru grupa de sange O1, riscul era mai mic cu 12 procente.

Cercetătorii au remarcat, totuși, că riscul suplimentar de accident vascular cerebral la persoanele cu grupa de sânge A este mic, astfel că nu este nevoie de o vigilență sau de un screening suplimentar în acest grup.

Misterul grupei de sânge

„Încă nu știm de ce grupa de sange A ar conferi un risc mai mare”, a declarat neurologul vascular Steven Kittner de la Universitatea din Maryland.

„Dar probabil că are ceva de-a face cu factorii de coagulare a sângelui, cum ar fi trombocitele și celulele care căptușesc vasele de sânge, precum și alte proteine circulante, toate acestea jucând un rol în dezvoltarea cheagurilor de sânge.”

În timp ce concluziile studiului pot părea alarmante – faptul că grupa de sânge ar putea schimba riscul de accident vascular cerebral timpuriu – să punem aceste rezultate în context.

În fiecare an, în SUA, puțin sub 800.000 de persoane suferă un accident vascular cerebral. Cele mai multe dintre aceste evenimente – aproximativ trei din patru – au loc la persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste, riscurile dublându-se la fiecare deceniu după vârsta de 55 de ani.

De asemenea, persoanele incluse în studiu au trăit în America de Nord, Europa, Japonia, Pakistan și Australia, persoanele cu origini non-europene reprezentând doar 35% dintre participanți. Studiile viitoare cu un eșantion mai divers ar putea ajuta la clarificarea semnificației rezultatelor.

„În mod clar avem nevoie de mai multe studii de urmărire pentru a clarifica mecanismele de creștere a riscului de accident vascular cerebral”, a spus Kittner.

La persoanele tinere, este mai puțin probabil ca accidentele vasculare cerebrale să fie cauzate de acumularea de depozite de grăsime în artere (un proces numit ateroscleroză) și mai probabil să fie cauzate de factori care au legătură cu formarea cheagurilor, au declarat autorii, scrie gadgetreport.ro.

De asemenea, studiul a constatat că persoanele cu sânge de tip B au avut cu aproximativ 11% mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral în comparație cu martorii care nu au suferit un accident vascular cerebral, indiferent de vârsta lor.

Studii anterioare sugerează că partea din genom care codifică grupa sanguină, numită „locus ABO”, este asociată cu calcifierea arterelor coronare, care restricționează fluxul sanguin, și cu atacul de cord.

Secvența genetică pentru grupele de sânge A și B a fost, de asemenea, asociată cu un risc ușor mai mare de formare de cheaguri de sânge în vene, numit tromboză venoasă.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-02-10



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE