Un salariu net este suma care intră în buzunarul angajatului, adică ce rămâne după ce sunt plătite toate contribuțiile sociale și taxele la stat. Pentru a se înțelege mai bine, salariul net este suma de bani pe care o primești „în mână”.
La o citire atentă a contractului de muncă, puteți observa că este trecută o valoare mai mare decât cea pe care o veți primi pe card sau în numerar, adică salariul brut. Din acesta sunt scăzute toate contribuțiile sociale și taxele pe care trebuie să le achite atât angajatul, cât și angajatorul la stat.
Sistemul contribuțiilor sociale obligatorii este format din alte trei contribuții: contribuția la sănătate (CASS), contribuția la pensii (CAS) - acestea fiind datorate de către angajat, dar și contribuția asiguratorie pentru muncă, adică CAM, aceasta fiind responsabilitatea angajatorului. Pe lângă acestea, angajații datorează și impozitul pe venit de 10%.
Cât despre CAM, potrivit Codului Fiscal, veniturile merg spre Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale (15%), Bugetul asigurărilor pentru șomaj (20%), Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale (5%), bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate pentru plata concediilor medicale (40%) și la bugetul de stat într-un cont distinct (20%). Pentru a înțelege mai bine cum se distribuie aceste sume, există anumite motoare destinate pentru calcul salariu net.