2024-04-19 14:01

Un român a creat o MASCĂ revoluţionară de protecție, care avertizează dacă sunt microbi în preajmă

 |  23:46
Un român a creat o MASCĂ revoluţionară de protecție, care avertizează dacă sunt microbi în preajmă

Un designer din Cluj a creat prototipul unei măști transparente de protecție care avertizează dacă microparticule sau microorganisme periculoase se află prin preajmă și care include şi un senzor de temperatură. El a fost premiat de MIT.

Ciprian Burzo, în vârstă de 26 de ani a studiat design industrial la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. "Masca socială” creată de el a câştigat premiul MIT Pandemic Response Lab.

Prototipul creat de Burzo se conectează la o aplicație de pe mobil pentru a verifica apropierea de ceilalți utilizatori, pentru a determina posibilitatea infecției virale, potrivit MIT Media Lab.

Mai mult, masca avertizează dacă microparticule sau microorganisme periculoase se află prin preajmă. Senzorul le permite celor din jur să vadă temperatura celui care poarta masca. Astfel, oamenii pot intra mai ușor în magazine și alte clădiri unde termometrizarea la intrare este obligatorie.

"O provocare globală precum pandemia necesită soluții globale”

Potrivit proiectului, masca de protecţie se poate construi din materiale precum policarbonat sau polipropilenă, materiale care nu produc alergii corpului uman.

"O provocare globală precum pandemia necesită soluții globale”, a declarat David Kong, director al Inițiativei de biotehnologie comunitară a MIT Media Lab și cofondator al platformei CoLab.

Competiția de la MIT a fost jurizată de cinci experți în tehnologii noi și design, dar și o trupă de dans

"Suntem încântați să folosim Response Pandemic CoLab pentru a canaliza creativitatea și inovația diferitelor comunități din întreaga lume către abordarea nenumărate provocări cu care ne confruntăm care decurg din pandemie”, a mai precizat David Kong.

Competiția MIT Pandemic Response Lab a avut trei câștigători, potrivit antena3.ro.

"Masca socială” a lui Burzo, obținerea de PET-uri din plastic de unică folosință aflat în gropile de gunoi din Africa și, ideea de a produce măști de protecție sub forma unor eșarfe, Maskarf, cu biosenzori, filtru de cărbune și altele.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-11-30



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE