2024-04-20 00:53

Agenția Europeană a Medicamentului confirmă oficial legătura dintre vaccinul Astra Zeneca și TROMBOZE

 |  17:41
Agenția Europeană a Medicamentului confirmă oficial legătura dintre vaccinul Astra Zeneca și TROMBOZE

Comisia de siguranță de vaccinurilor din cadrul EMA a anunțat că a găsit o legătură între cazurile de tromboze și vaccinul AstraZeneca, dar că, în continuare, beneficiile în prevenirea COVID-19 sunt mai mari decât riscurile.

Aceste efecte adverse rare vor fi trecute într-un prospect. 

Comisia de siguranță a anunțat că în stabilirea acestei concluzii au fost luate în considerare toate dovezile existente, inclusiv părerea unui grup de experți ad hoc.

EMA recomandă persoanelor care au fost vaccinate cu AstraZeneca să ceară ajutor medical imediat dacă dezvoltă simptome specifice. De asemenea, EMA notează că probabilitatea apariției acestui efect advers este foarte scăzută, dar că persoanele trebuie să fie conștiente și informate în cazul în care dezvoltă simptome:

Dificultăți de respirare

Durere în piept

Umflarea picioarelor

Dureri abdominale persistente

Dureri puternice de cap sau încețoșarea vederii

Pete mici sub piele la locul injecției

O explicație cu privire la apariția efectelor secundare face referire la un răspuns imunitar la vaccin care duce la o condiție similară cu cea văzută în rândul pacienților tratați cu heparină, condiție numită Trombocitopenie indusă de heparină.

Comisia de siguranță a vaccinurilor din cadrul EMA a mai precizat că este important ca medicii și angajații sanitari să cunoască simptomele legate de cheagurile de sânge pentru a putea depista rapid și a minimaliza posibilele riscuri.

„Acest caz demonstrează clar una din provocările campaniilor de vaccinare pe scară largă: când milioane de persoane primesc aceste vaccinuri se pot întâmpla evenimente foarte rare care nu au fost identificate în timpul studiilor clinice.”, a mai precizat comisia.

Comisia nu a ajuns la concluzia că vârsta și genul pot influența apariția acestor efecte secundare grave.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-04-07



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE