2024-04-16 21:38

Testări medicale GRATUITE. Unde ajunge Caravana ”Nu am făcut destul”

 |  12:53
Testări medicale GRATUITE. Unde ajunge Caravana ”Nu am făcut destul”

În perioada august – octombrie, peste o mie de persoane din mediul rural beneficiază de investigații medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am făcut destul”, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Analize de sânge (hemogramă și PSA pentru prostată), de urină (pentru cancerul renal), ecografii mamare (și trimitere la mamografii unde există suspiciuni de cancer mamar), dermatoscopii (o metodă modernă și rapidă, neinvazivă, de examinare a pielii, utilă în diagnosticul a numeroase afecțiuni dermatologice), EKG, indice de masă corporală, teste instant de glicemie și colesterol, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar și boli cardiovasculare, teste de anticorpi COVID făcute de medici specialiști, medici rezidenți și studenți la Medicină din București și Craiova. 

Caravana este la a opta ediție și anul acesta ajunge în 12 localități din 6 județe: Tulcea, Brăila, Teleorman, Călărași, Constanța și Buzău. Având în vedere situația epidemiologică generată de coronavirus, testările se fac doar pe bază de programare. Locul și orele pentru testări vor fi afișate la primărie și în alte puncte importante din fiecare sat. 

Calendarul caravanei „Nu am făcut destul 2021”:

14 august – jud. Tulcea, comuna Sarichioi

15 august – jud. Tulcea, comuna Sarichioi

21 august – jud. Brăila, comuna Tufești

22 august – jud. Brăila, comuna Tufești

28 sugust – jud. Brăila, comuna Gropeni

29 august – jud. Brăila, comuna Stăncuța

4 septembrie – jud. Teleorman, comuna Islaz

5 septembrie – jud. Teleorman, comuna Islaz

11 septembrie – jud. Călărași, comuna Văsilați

12 septembrie – jud. Călărași, comuna Grădiștea

18 septembrie – jud. Constanța, comuna Grădina

19 septembrie – jud. Constanța, comuna Cuza Vodă

25 septembrie – jud. Constanța, comuna Mircea Vodă

26 septembrie – jud. Constanța, comuna Crucea

2 octombrie – jud. Buzău, comuna Berca

3 octombrie – jud. Buzău, comuna Berca

„Pentru foarte mulți locuitori din mediul rural, spitalele sunt inaccesibile din punct de vedere al distanței. Dată fiind pandemia, caravana noastră este cu atât mai utilă.” spune Cezar Irimia, președinte FABC.

O componentă foarte importantă a campaniei, pe lângă testări, o reprezintă informarea și educarea pacienților. De aceea, în spațiile de investigații vor exista pliante și afișe cu informații despre cancerul de sân, cancerul de prostată, cancerul ovarian și melanom (o formă de cancer de piele), dar și despre importanța efectuării analizelor anuale de sânge. 

Accesul în spațiul testărilor se va face numai în urma unui triaj. Toate persoanele prezente (medici, pacienți, organizatori) vor respecta măsurile de protecție: păstrarea distanței corespunzătoare, purtarea măștii și folosirea dezinfectantului pus la dispoziție de organizatori. În plus, atât și medicii, cât și organizatorii sunt fie vaccinați, fie testați Covid-19.

În cele șapte ediții precedente, caravana a ajuns în 35 de județe din țară, au fost testate peste 7000 de persoane din mediul rural cu implicarea a peste 500 de medici, asistente și studenți voluntari și au fost diagnosticate 5 paciente cu cancer mamar. 

România este în continuare una dintre ultimele două țări din Europa care nu au program național de screening pentru cancerul mamar. De aceea, organizatorii își doresc să tragă un semnal de alarmă în fața autorităților și să ofere acces la servicii medicale și la diagnostic în această perioadă dificilă.

 Mai multe detalii despre campanie și programul la zi al caravanei pot fi găsite pewww.invingemcancerul.ro/


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-08-16



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE