2024-04-25 20:10

Semnal de alarmă tras de medici: Vom avea un val mare de infecții la început de septembrie!

 |  12:00
Semnal de alarmă tras de medici: Vom avea un val mare de infecții la început de septembrie!

Numărul cazurilor de coronavirus în România urcă la 271 de persoane infectate, o creștere mai mare cu 100 de infecții față de săptămânile trecute. În acest context, medicii infecționiști, Adrian Marinescu și Ion Ștefan au explicat care este principala cauză a exploziei numărului de cazuri.

Contactat de PS News, dr. Ion Ştefan, şeful secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul Militar „Carol Davila” din Bucureşti susține că din cauza infecțiozității net superioare față de variantele precedente ale coronavirusului, tulpina Delta reprezintă principala cauză a creșterii numărului de cazuri cu Sars-Cov-2.

„Principala cauză este pătrunderea tulpinii Delta în România care cred că devine majoritară pentru că dintre cazurile cu secvențiere, mai mult de 50% au fost cazuri de infecție cu noua variantă genetică Delta. Dacă până acum noi am fost protejați de faptul că nu prea am avut conexiune cu India sau Marea Britanie, încet încet, această tulpină dislocă tulpinile vechi și tulpina clasică, și cea britanică, cea care devenise prioritară în ultima perioadă, astfel încât vom ajunge să avem din ce în ce mai multe cazuri de infecție cu varianta Delta”, spune medicul.

„Infecțiozitatea acesteia este net superioară față de celelalte tulpini, fiind chiar asociată cu infecțiozitatea virusului ce dă varicela, astfel că dacă în spatele unui caz infectat cu tulpina clasică existau alte două infectări ale anturajului, de asta dată, în cazul infectării cu varianta Delta stau în spate alte 9 nouă cazuri potențial infectate”, conchide medicul Ion Ștefan.

Contactat de PS News, directorul medical al Institutului Matei Balș și medicul infecționist, Adrian Marinescu, susține că, deși numărul de cazuri cu Covid-19 va fi într-o continuă creștere, valul 4 va înregistra „mai puține forme severe în raport cu valurile anterioare”.

„E o situație pe care o așteptam. Este un trend în creștere în ultimele săptămâni, nu exploziv, dar în creștere și este ceea ce se va întâmpla și de acum încolo. Valul al patrulea a început și pentru România, nu doar pentru Europa și asta cred că este mai mult decât evident și trebuie să ne pregătim ca atare. Nu înseamnă că numărul mare de infectări înseamnă și forme severe, dar trebuie să luăm în cazul că vom avea un val mare de infecții la început de septembrie”, spune medicul.

Despre creșterea internărilor de la Terapie Intensivă, Marinescu susține că „este logic să se întâmple așa pentru că lucrurile merg în paralel”.

„Este evident că dacă ai un număr mai mare de infecții și procentul pacienților vulnerabil va crește la ATI.

Avem jumătate din populația României cu o formă de imunizare, fie că s-au vaccinat, fie că au trecut deja prin boală și acest lucru sigur că va face o diferență în valul 4. Mă aștept să fie mai puține forme severe în raport cu valurile anterioare, însă să sperăm că în viitorul apropiat vom reuși să avem și mai mulți vaccinați. În momentul de față oricine se poate vaccin fără programare, este la îndemână pentru toată lumea, este un lucru facil și sper să se întâmple în așa fel încât toamna să ne găsească mult mai pregătiți”, conchide Adrian Marinescu.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-08-05



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE