2024-04-26 00:57

Secţii arhipline de copii cu pneumonii, rinovirusuri și insuficienţă respiratorie în Capitală. Mulți dintre ei au nevoie de OXIGEN

 |  12:08
Secţii arhipline de copii cu pneumonii, rinovirusuri și insuficienţă respiratorie în Capitală. Mulți dintre ei au nevoie de OXIGEN

La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu din Capitală ajung zilnic în jur de 400 de copii care au boli respiratorii, iar secţiile de specialitate sunt arhipline, a declarat pentru News.ro. dr. Carmen Zapucioiu, medic primar pediatru şi medic specialist în pneumologie pediatrică.

Cei mai mulţi dintre copiii consultați rămân internaţi în spital şi au nevoie de oxigen pentru că suferă de pneumonie asociată cu insuficienţă respiratorie.

Medicul susține că virusul sinciţial respirator şi rino-virusurile sunt cele care circulă cel mai mult în această perioadă şi că aceste virusuri dau forme severe de boală.„În această perioadă, sunt foarte multe viroze respiratorii, sunt mai multe decât au fost în alţi ani şi parcă sunt mai multe şi decât erau înainte de pandemie. De trei săptămâni numărul lor a crescut foarte mult, foarte multe boli respiratorii pornind de la rino-faringită, deci guturai, virozele obişnuite dar sunt foarte multe care evoluează nefavorabil şi care merg către pneumonie asociată cu insuficienţă respiratorie. Mulţi dintre copiii care sufereau de astm bronşic au acutizări ale astmului în această perioadă. La sugari de exemplu dau bronşiolite cu insuficienţă respiratorie, deci copiii au nevoie să ajungă la spital, să fie puşi la oxigen, să li se administreze tratament”, a afirmat Dr. Zapucioiu. 

„Nu pot să spun ”cel mai grav”, că sunt cele mai grave. Secţia este aproape în totalitate ocupată de copii cu pneumonii, cu insuficienţe respiratorii, toţi sunt la fel, toţi la oxigen, secţia este arhiplină, noi suntem la capacitate maximă, la spital se prezintă aproape 400 de pacienţi în fiecare zi, cu bolii respiratorii, asta a fost situaţia săptămâna aceasta, iar acum ne aşteptăm în weekend, când cabinetele de medicină de familie sunt închise, numărul copiilor care se vor adresa către spitale să fie şi mai mare. Din păcate, toate spitalele din Bucureşti sunt sufocate pentru că noi ţinem legătura şi cu colegii din alte spitale, nimeni nu poate să preia cazuri de la un alt spital, pentru că toţi sunt supraaglomeraţi, cu paturile ocupate la refuz. Toţi sunt la fel, insuficienţă respiratorie, deci nu pot fi trimişi acasă, trebuie să rămână în spital. Deocamdată, cazurile de gripă au început să apară, dar sunt probabil la debut, probabil că vor fi în număr mai mare în decembrie, ianuarie, februarie, însă în spital nu am avut copii internaţi momentan cu gripă”, a declarat Dr. Carmen Zapucioiu. 

Sfaturi pentru evitarea îmbolnăvirii

Cele mai indicate sunt izolarea copiilor bolnavi de restul colectivităţii, evitarea locurilor de joacă extrem de aglomerate şi portul măştii în spaţiile închise. „Cred că toţi părinţii le ştiu sfaturile acestea. Să evite contactul cu alţi copii bolnavi. Dacă au copii la grădiniţă, să nu-i trimită bolnavi la creşă, la grădiniţă, cu tuse şi cu nas care curge, pentru că îi vor îmbolnăvi pe toţi ceilalţi din grupa respectivă. E o primă măsură de protecţie. Apoi locurile de joacă. Cele care sunt în interior, în mall-uri, de exemplu, sunt un mare pericol pentru copii, se adună acolo într-un spaţiu foarte limitat, se adună mulţi copii, dacă unul dintre ei este bolnav, strănută pe toboganele respective sau pe bilele care sunt în locurile acelea de joacă, vin alţi copii, oricât ar fi de sănătos şi cu sistem imunitar normal, nu are cum să scape fără să ia o infecţie respiratorie. Apoi purtatul măştii, cu care ne-am obişnuit în ultimii ani. Este o măsură de prevenţie pentru că atât timp cât s-au purtat măştile în anii aceştia de pandemie au fost infecţii cu covid dar acestea ( n.red răcelile, virozele) dispăruseră aproape pentru că purtarea măştii a fost protectivă pentru aceste virusuri. Să consume ceaiuri, legume, fructe proaspete, vitamine, până la vârsta de 7 ani în sezonul rece au nevoie să primească în fiecare zi vitamina D, C. Cel mai important este să se ferească de a fi în preajma altor persoane bolnave”, a mai explicat medicul. 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-11-19



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE