2022-01-16 23:26

Primele măsuri anunțate de ministrul Sănătății în scandalul DECESELOR raportate greșit

 |  19:20
Primele măsuri anunțate de ministrul Sănătății în scandalul DECESELOR raportate greșit

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat, luni, în plenul Camerei Deputaților, că vinovați pentru raportarea greșită a numărului de morți din cauza Covid sunt angajații ministerului care fac parte dintr-un comitet numit înainte de mandatul lui Vlad Voiculescu, atunci când ministru era Nelu Tătaru, și care vor fi cercetați disciplinar la ordinul ei.

Mihăilă a fost prezentă în plenul Camerei Deputaților la „Ora ministrului”, la invitația PSD, care a cerut explicații privind diferențele de raportare în ceea ce privește numărul morților de Covid. 

„Ați întrebat de ce nu au fost evaluate periodic: tocmai în mandatul lui Vlad Voiculescu au fost evidențiate diferențele dintre cele două baze de date, diferențe după care așa cum ați văzut și în raport s-au accentuat în acele perioade în care valurile pandemice au fost mai importante. Ați întrebat de intervențiile în baza de date din luna martie: acele modificări care au fost realizate după ce colegii mei au observat diferențele urmăreau tocmai asigurarea corectitudinii datelor prin chei de verificare la STS. Nu îngreunau raportarea. Au fost excluse foarte multe din câmpurile care erau greu de completat. Ați întrebat de repsonsabilii din Ministerul Sănătății care priveau tocmai monitorizarea datelor raportate: resposabilul e un comitet numit în mandatul precedent numirii lui Vlad Voiculescu și vom lua toate măsurile pentru cercetarea disciplinară a acestora”, a spus Ioana Mihăilă la finalul ședinței, răspunzând la întrebările parlamentarilor. 

Liderii PSD  au criticat-o pentru raportul privind decesele de Covid-19: „Ne-ați pus aceeași placă birocratică, cu frânturi de adevăr și multă manipulare”.

„V-am urmărit și vineri, la conferința de presă. Și astăzi. Cu foarte mare atenție! Și nu știu de ce să mă îngrozesc mai tare! Mai întâi, este șocant cinismul cu care vorbiți despre românii morți de COVID... Ca despre niște stocuri de mărfuri! Apoi, este grețoasă viteza cu care, din apostolii transparenței, ați devenit un soi de comisari politici ai secretomaniei, capabili să explice o dramă națională ca pe o birocratică înșiruire de erori umane! Ați inventat în locul adevărului simplu și clar. Adevăr pe care îl așteptau și îl meritau miile de familii care și-au pierdut un om drag în timpul pandemiei...”, a spus Sorin Grindeanu, în plenul Camerei Deputaților.

Grindeanu a arătat că, în urmă cu câteva săptămâni, aflarea adevărului era pentru USR-PLUS „o chestiune de viață și de moarte”.

„Pentru care cereați demisia premierului Cîțu. Azi, îngroparea adevărului a devenit specialitatea tandemului Barna-Cioloș! De ce? Simplu! Între timp, au apărut câteva sute de posturi bănoase la șefiile și prin consiliile de administrație ale spitalelor țării... Care au devenit brusc prioritatea voastră existențială! De aceea, ați pus în balanță mărețele percepte pe care le-ați tot predicat... Într-o parte, erau 5000, 7000 sau 10000 de morți ascunși!... În cealaltă parte, niște joburi la stat, foarte bine plătite! Ce a ales să facă USR-PLUS este astăzi o întrebare retorică... Ați decis să vă înmormântați principiile... Banii... din joburile foarte bine plătite, de stat, pe care le înfierați ritualic pe când erați în Opoziție, au devenit brusc... extrem de interesanți! Ați făcut un pseudo-raport, pervers și ticălos, din care aflăm că nimeni nu e de vină. Mai aveați puțin și scriați – negru pe alb - că morții sunt singurii răspunzători!”, a declarat prim-vicepreședintele social-democrat.

Și colegii de coaliție de la PNL au criticat demersul insistent al ministrului Sănătății de a demasca numărul lipsă al persoanelor decedate după infectarea cu virusul Sars-Cov-2. 

„Ca medic îmi este greu să înțeleg această dispută pe numărul de familii care își plâng morții. Când ieșim în public să găsim soluții astfel încât mesajul nostru să fie consistent și verificabil”, a declarat, de la tribuna Camerei, deputatul PNL Cristina Vecerdi.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-05-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE