2024-04-19 09:06

Premieră medicală la Oradea. Primul laborator robotizat de analize medicale din sistemul de stat

 |  17:23
Premieră medicală la Oradea. Primul laborator robotizat de analize medicale din sistemul de stat

Primul laborator de analize medicale robotizat din sistemul public de sănătate românesc, realizat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Oradea prin fonduri Interreg Ro-Hu, a fost inaugurat, sâmbătă, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila şi a ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, informează Agerpres.

Managerul SCJU Oradea, Gheorghe Carp, a menţionat că, pe lângă laboratorul automatizat, au fost finalizate şi alte proiecte importante, finanţate tot prin Interreg Ro-Hu: amenajarea spaţiului (4 milioane de lei) şi achiziţia unui aparat angio CT de peste 8 milioane de lei, amenajarea spaţiului pentru medicină nucleară în valoare 1,5 milioane de lei şi achiziţia unui aparat Spect CT de 3,4 milioane lei, precum şi dotarea secţiei UPU cu un computer tomograf foarte performant (cu 128 de slice-uri), în valoare de 2 milioane de lei.

"În mod evident este un laborator bine organizat, mai ales bine dotat, care are o capacitate de lucru foarte, foarte mare. Aceste facilităţi ar putea fi partajate de spitale aflate în apropiere, pentru a furniza servicii, mai ales că laboratorul funcţionează în regim de permanenţă, analizele fiind realizate pe tot parcursul zilei, al nopţii, în weekend, oricând. Este foarte important un astfel de laborator care să menţină permanent funcţională capacitatea de investigare a pacienţilor", a declarat ministrul Sănătăţii.

Un alt aspect foarte important, a subliniat Alexandru Rafila, este profesionalizarea personalului. El s-a referit la două categorii de medici, în primul rând cei de medicină de laborator, şi mai de curând, medicii care au absolvit specialitatea de microbiologie medicală.

Ministrul a afirmat că laboratorul este extrem de important pentru investigaţiile de biochimie, hematologie, imunologie, de microbiologie a bolilor infecţioase, a rezistenţei bacteriilor la antibiotice, precum şi pentru controlul bolilor nozocomiale, "o problemă de sănătate publică pe care noi încă nu am rezolvat-o".

Laboratorul integrat, automatizat, dispune de un sistem de transport rapid al probelor între secţii şi laborator, precum şi soluţii informatice care permit furnizarea cât mai rapidă a rezultatelor analizelor. Un număr de 31 de departamente medicale ale spitalului au fost dotate cu echipamente speciale.

Eficientizarea laboratorului de analize medicale înseamnă reducerea timpului necesar transportului şi pregătirii probelor pentru analize, eliminarea erorilor în identificarea probelor, evitarea contaminării personalului medical, degrevarea personalului, precum şi scăderea costurilor cu până la 30%.

Noul laborator va deservi, deocamdată, cele două spitale mari din municipiu, Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal, dar şi celelalte unităţi medicale de stat din Oradea sau din judeţ, la solicitare.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-05-14



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE