2024-04-19 01:25

Ministrul Rafila dă asigurări: ”Nu pot să introduc o măsură care să forţeze vaccinarea şi să declar public că vaccinarea nu e obligatorie”

 |  22:34
Ministrul Rafila dă asigurări: ”Nu pot să introduc o măsură care să forţeze vaccinarea şi să declar public că vaccinarea nu e obligatorie”

Medicul Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătăţii, a vorbit, vineri, despre cum ar putea fi posibilă introducerea certificatului verde în România, în condiţiile în care aproape 60% din populaţie nu este vaccinată împotriva COVID-19.

„Este o propunere pe care am făcut-o în urmă cu două săptămâni, înainte de a fi numit ministru al Sănătăţii.

Certificatul verde aşa cum e numit în legislaţia UE e un document care e adoptat pentru favorizarea liberei circulații în UE. Ăsta e scopul lui. Acest lucru se face datorită unui interes care să protejeze sănătatea publică, prin faptul că riscurile de transmitere a bolii (…)

Alte ţări au preluat certificatul verde şi au considerat că e un document care să stimuleze vaccinarea. Deci nu mai vorbeam despre protejarea sănătăţii, ci de stimularea vaccinării”, a declarat noul ministru al Sănătăţii, la Digi24.

„Problema e următoarea. Foarte puţini au explicat încât lumea să înţeleagă. Singura referire a fost legată de vaccinare drept o măsură care a părut coercitivă ca să forţeze vaccinarea.

Nu pot să introduc o măsură care să forţeze vaccinarea şi să declar public că vaccinarea nu e obligatorie. E undeva o fractură logică”, a afirmat dr. Alexandru Rafila.

Noul ministru al Sănătăţii a făcut o comparaţie între situaţia din România şi cea din Franţa, unde certificatul verde a fost introdus „ca un element coercitiv într-o ţară în care 70% din populaţia s-a vaccinat”

„Venim în România unde 35-40% s-a vaccinat şi 60% nu s-a vaccinat sau se opune vaccinării.

Am explicat o variantă care oferă un alt tip de înţelegere şi o anumită speranţă oamenilor. Oamenii vor să se întoarcă cât mai repede la viaţa normală. Varianta pe care am propus-o ţină cont de realitatea evoluţiei acestei pandemii”, a menţionat dr. Rafila.

Ministrul Sănătăţii a recunoscut că nu toţi românii îşi pot permite să facă teste PCR, în vreme ce testele antigen nu pot avea mereu rezultate concludente.

„Am avut o creştere constantă de la foarte puţine cazuri din 15 iulie şi discuţia în Parlament (despre certificatul verde) a apărut în jur de 15 octombrie.

Am propus un lucru raţional. Nu mai introduc discuţia despre certificatul verde unic sectorial, ci unul pentru toate tipurile de activităţi. Îl introduc când am o creştere de trei săptămâni consecutivă.

Oamenii ştiu că dacă scădem trei săptămâni consecutiv şi ajungem la o incidenţă mică, atunci ne putem reveni la o viaţă normală. E o propunere care poate face acceptabil acest certificat verde în contextul României”, a conchis medicul Alexandru Rafila.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-11-26



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE