2020-11-24 17:37

Mănânci așa ceva? Te-ai ars!

 |  15:34
Mănânci așa ceva? Te-ai ars!

Știți zicala cu mărul frumos, dar înăuntru găunos…Ar fi bine să fie doar așa, deoarece se pare că e mai mult decât atât. Mai în glumă, mai în serios, unii dintre nutriționiști, ori chiar cercetători se întreabă cum de a reușit și reușește omenirea să reziste la unele dintre…situațiile alimentare!

Antioxidanţi, substanţe nutritive, toate sunt conținute de acele alimente sănătoase despre care ne-am obișnuit să citim și pe care chiar le mâncăm (unii dintre noi). Dar, există şi o parte mai puţin cunoscută a unor alimente obişnuite. Potrivit site-ului Shape.com. și nu numai, unele dintre ele ne-ar putea îmbolnăvi…Să începem cu uleiul de ricin, folosit pe scară largă la producerea bomboanelor, ciocolatei și a altor mâncăruri. Din fericire, acest ulei este bine purificat pe cale industrială, căci este de ajuns numai o singură boabă de ricin să omoare un om și patru boabe pentru un cal. Toxina se numește ricină și este atât de…rea, încât cei care culeg boabele de ricin sunt instruiți pentru prevenirea accidentelor. De asemenea, sâmburii cireşelor, piersicilor, caiselor sau prunelor conţin cianură de hidrogen. E nevoie de 1,52 miligrame pe kilogram din această toxină pentru a fi letală.

Spre exemplu, o singură cireaşă conţine în sâmbure 0,17g din substanţa letală, pe fiecare gram de sâmbure. În funcţie de cât de mare e sâmburele, acesta poate ucide. În plus, în sâmburii de mere şi pere se găsesc compuşi capabili să se transforme în cianură atunci când sunt ingeraţi. Dar tot specialiştii sunt cei care spun că, din fericire, ar trebui să pasezi bine seminţele pentru că acei compuşi să aibă efect.

Să trecem și la ciuperci…

Potrivit Bon Appetit, orezul crescut în statul american Texas s-a dovedit că are un conţinut de arsenic, care poate provoca dureri abdominale sau vertij atunci când e consumat în cantităţi mari. Conform specialiştilor, e nevoie de 290 kg de orez că să ajungi la o cantitate de arsenic atât de mare încât să ucidă un adult cu o greutate de 70kg. Solanina este și ea un pesticid natural care este toxic pentru oameni. Apare mai ales în coaja cartofilor care încep să încolţească. Poate cauza stări de vomă şi uneori probleme cardiace. Un studiu făcut de Universitatea din New Mexico arată că un adult cu greutatea în jur de 70 de kg ar trebui să consume în jur de 750g de cartofi verzi (încolţiţi) că să prezinte astfel de simptome, iar „acest lucru nu se poate întâmpla din greşeală”. Să trecem și la ciuperci…Există cam 5.000 de tipuri cunoscute de ciuperci în Statele Unite, dintre care 100 sunt toxice și mai puțin de 10 sunt mortale. În orice caz, ciupercile pot cauza disconfort intestinal. Datorită varietății de specii, este dificil de știut care sunt otrăvitoare. Ca o regulă generală, se știe că ciupercile găsite în sălbaticie sunt de cele mai multe ori otrăvitoare.

Și tu, acaju!

Când cumpărăm acaju crud din magazin trebuie ținut cont de faptul că trebuie să fie fiert în aburi și să nu fie în totalitate crud, potrivit specialiștilor. Aceasta din cauza faptului că în stare crudă, acaju conține urushiol, care e aceeași substanță chimică ce se regăsește și în alcătuirea iederei sălbatice. Poate cauza o reacție foarte similară cu cea a otrăvirii cu stejărel. Este letală dacă e ingerată o cantitate mai mare de urushiol. Otrăvirea cu acaju este foarte rară, dar cei care îl decojesc și îl prepară prezintă câteodată efecte secundare. Migdalele, considerate adeseori a fi nuci, sunt de fapt semințe - precum și acaju-ul - și sunt extrem de populare în bucătăriile din întreaga lume. Migdalele sunt extrem de otrăvitoare dacă nu sunt preparate la o sursă de căldură. În general migdalele amare trebuie să fie tratate pentru a elima otrava. Seminţele sunt pline de cianuri şi în multe ţări este ilegal să fie vândute până nu au fost procesate pentru a îndepărta otrava din aceste semințe.

Sparanghel și roșie – combinația “mortală”

Nu în ultimul rând și “banalele” sparanghel și roșie pot atenta la viața noastră. Sparanghelul este o legumă populară consumată pentru conținutul ridicat de fibre, precum și conținutul bogat de minerale. Numai tulpinile și lăstarii acestei plante sunt ingerate, fructele fiind otrăvitoare. Efectele pot fi neutralizate prin consumul de cărbune de pământ. Iar roșia…Frunzele și tulpina roșiei conțin o substanță chimică numită "glico-alcaloid", care provoacă nervozitate extremă și probleme la stomac. Uneori, aceste părți toxice ale plantei sunt folosite în alimentație, pentru potențarea gustului.

Mai sunt multe de descoperit în acest sens, dar să nu lăsăm cercetătorii să ne sperie prea rău.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-02-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE