2020-10-22 14:39

Lupta împotriva COVID-19 în spitale îi aduce pe medici la gesturi fără precedent

 |  16:21
Lupta împotriva COVID-19 în spitale îi aduce pe medici la gesturi fără precedent

Tot mai multe persoane apelează la ajutorul psihologilor și psihiatrilor, din cauza pandemiei de COVID-19, spun specialiștii. Printre cei care au nevoie de consiliere se numără tot mai multe cadre medicale din spitalele unde sunt trataţi pacienţii cu noul coronavirus şi care fac tot mai greu faţă stresului şi oboselii.

„Adresabilitatea este crescută. Pot să vă spun (...) că inclusiv cu ajutorul Consiliului Judeţean am înfiinţat o linie de telefon, Telverde, a Spitalului de Psihiatrie, pentru gestionarea situaţiilor de criză, care funcţionează încă de la începutul pandemiei. (...) Este o linie de voluntariat, Spitalul de Psihiatrie face şi voluntariat. Starea de anxietate este crescută şi partea de reacţii depresive în momentul actual”, a declarat marți directorul medical al Spitalului de Psihiatrie din Sibiu, medicul Ciprian Băcilă, potrivit Agerpres.

Îngrijorător este că tot mai multe cadre medicale care tratează bolnavii cu COVID-19 ajung în cabinetele psihologilor, din cauza epuizării psihice, nu doar fizice, a mai arătat medicul.

„Ceea ce este cert şi cred că toată lumea poate confirma, toţi specialiştii în domeniul sănătăţii mentale, este că într-adevăr în această perioadă adresabilitatea a crescut atât în sistemul public, cât şi în cel privat. (...) Daţi-mi voie să fac o trimitere la sistemul privat, unde clar adresabilitatea a crescut. Este vorba despre multe solicitări din partea atât a părinţilor, deci pentru copiii lor, adolescenţi foarte mulţi, cu foarte multe probleme, cât şi adulţi. Anxietate, depresie, tulburări de adaptare - am aceste informaţii că sunt şi categoric tot ceea ce a însemnat înainte o vulnerabilitate, s-a transformat într-un teren extrem, extrem de fragil şi propice dezvoltării unor tulburări ulterioare. Stresul este cu adevărat o mare consecinţă a ceea ce a fost şi, nu în ultimul rând, tot mai multe solicitări, noi, psihologii, avem din partea cadrelor medicale. Cadre medicale care sunt epuizate după efortul de săptămâni, de luni. Şi aceasta cred că este, nu i-aş spune o problemă, ci o realitate asupra căreia ar trebui să ne aplecăm serios de tot", a precizat directorul Departamentului de Psihologie din cadrul Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, psiholog psihoterapeut Mihaela Bucuţă.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-09-22

In legatura cu acest articol...

RUSIA se pregătește să înregistreze al doilea VACCIN anti-Covid

ULTIMA ORĂ: Salariile profesorilor TREBUIE majorate. Ce urmează

UPDATE. Alți cinci jucători de la FCSB sunt infectați cu CORONAVIRUS, 14 în total. Meciul cu Slovan e în AER

Decizie de ultimă oră: Guvernul e OBLIGAT să crească pensiile. Reacția ministrului Finanțelor

Coronavirus: România, în alertă! Explozie a numărului de noi cazuri, în ultimele 24 de ore. Câți români s-au vindecat?
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE