2022-05-25 16:52

INOVAȚIE în medicină. O echipă de la Standford a reușit să prindă celulele CANCEROASE cu un magnet

 |  20:34
INOVAȚIE în medicină. O echipă de la Standford a reușit să prindă celulele CANCEROASE cu un magnet

Folosind puterea unor magneți minusculi, o echipă de la Stanford a reușit să captureze celulele canceroase care circulă în sânge.

Unul dintre motivele pentru care multe forme de cancer sunt atât de mortale este faptul că, de obicei, sunt diagnosticate relativ târziu, într-un stadiu în care tratamentul are mai puține șanse de a fi eficient. Acest lucru se datorează faptului că în prezent nu există tehnici suficient de sensibile pentru a detecta în mod fiabil cancerele timpurii, deoarece scanările și analizele de sânge existente pur și simplu nu sunt suficient de bune.

Acum, o echipă de la Universitatea Stanford – înarmată cu nanoparticule de fier și un fir magnetic minuscul – are o potențială soluție.

“Știm că tumorile elimină diferite molecule care ajung în sânge”, spune profesorul Sam Gambhir, care a condus studiul. “Problema este că, atunci când tumora este mică și foarte timpurie [în dezvoltarea sa], aceste molecule sunt eliminate doar în cantități foarte mici. Așadar, pentru a găsi aceste molecule rare, avem nevoie de o modalitate de a intra în sânge și de a le filtra”.

În loc să caute aceste ace chimice într-un car cu fân, soluția ingenioasă a echipei este de a găsi o modalitate de a prinde celule canceroase întregi folosind “MagWIRE” – un fir de aproximativ lungimea unei unghii și de aceeași grosime ca o agrafă de hârtie – alcătuit din magneți mici, dar foarte puternici. Plasat într-o venă, acesta poate capta orice particule magnetice active care plutesc în sânge. “Problema devine atunci că tumorile nu produc particule care să fie magnetice. Așa că introducem și mici nanoparticule magnetice care se lipesc de moleculele pe care le produce tumora.”

Pentru a se asigura că nanoparticulele magnetice se lipesc doar de moleculele produse de tumori, cercetătorii au atașat nanoparticulele la anticorpi care se fixează selectiv pe moleculele tumorale. Avantajul utilizării anticorpilor în acest scop este că aceștia pot fi concepuți astfel încât să fie foarte specifici pentru o singură moleculă. Acest lucru înseamnă că este foarte puțin probabil ca aceștia să se lipească de ceva care nu este ținta lor specifică.

Până în prezent, MagWIRE a fost testat pe șoareci și pe porci și pare să funcționeze bine în ambele cazuri. Gambhir este încrezător că acest lucru înseamnă că tehnica poate fi eficientă și la oameni. “În aproximativ 20 de minute de la introducerea firului în sânge, vom fi capabili să prelevăm probe din întregul volum de sânge din corpul dumneavoastră, să scoatem firul și apoi să analizăm tot ce este lipit de el, astfel încât să putem obține o evaluare detaliată în cazul în care ar putea exista o tumoare ascunsă.”

Echipa încă analizează dacă există efecte adverse în urma utilizării acestei metode de diagnosticare. Cu toate acestea, profesorul Gambhir crede că este foarte probabil ca sârma în sine să fie complet sigură dacă este folosită corect. Nu se știe încă dacă nanoparticulele prezintă riscuri, dar nanoparticule de fier similare sunt deja utilizate la om în alte contexte, cum ar fi tratarea anemiei, astfel încât este foarte probabil ca acestea să se dovedească, de asemenea, sigure.

Pacienții care ar putea beneficia cel mai mult de această tehnologie, consideră Gambhir, sunt cei care prezintă un risc crescut de cancer, pe baza istoricului familial sau din cauza unei anumite boli genetice.

De asemenea, tehnica ar putea fi utilizată în populația generală ca test de screening pentru depistarea precoce a cancerului, deși acest lucru ar putea fi dificil de realizat în practică. “Este puțin probabil să supunem milioane de oameni unui proces de screening în care nu s-ar face doar o simplă recoltare de sânge, ci care ar implica introducerea unui fir în ei timp de 20 de minute. Cu toate acestea, pentru persoanele care prezintă un risc mai mare, ar putea avea sens să se utilizeze MagWIRE pentru a detecta dacă au un cancer precoce”, scrie Drvasiradulescu.ro.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-01-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE