2024-04-19 16:23

Gabriela Firea: În București s-au făcut zeci de mii de teste pentru coronavirus

 |  14:00
Gabriela Firea: În București s-au făcut zeci de mii de teste pentru coronavirus

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat luni că în Bucureşti s-au efectuat zeci de mii de teste pentru coronavirus.

Precizările au fost făcute după ce Nicuşor Dan, candidat la funcţia de primar general, a spus că Firea le-a promis bucureştenilor teste pentru COVID-19, dar nu a realizat, până la 31 august, decât 1% din totalul testelor făcute la nivel naţional de la începutul pandemiei.

"S-au făcut zeci de mii de teste în municipiul Bucureşti, prin grija Primăriei Capitalei, cu sprijinul ASSMB, al spitalelor noastre şi al clinicilor private, care sunt în strânsă colaborare cu noi. A veni înainte de şedinţă şi a spune că 'noi nu vrem să fie testate cadrele didactice' şi să nu fie testaţi elevii, să îi lăsăm aşa, să facă focar după focar şi să închidem ţara, pentru că nu s-au testat medicii, este o mare gogomănie şi o manipulare. Noi am fost primii care am testat medicii din spitale. De aceea noi nu am avut focare. Focarele au fost la spitalele Ministerului Sănătăţii. (...) Greul în pandemie a fost dus de primăriile de sector, Primăria Capitalei şi de spitalele administrate de noi: Victor Babeş, Colentina - care au avut cei mai mulţi pacienţi din Bucureşti - şi Carol Davila", a declarat Gabriela Firea, în debutul şedinţei CGMB.

Primarul general a menţionat că, începând din luna aprilie, autorităţile au testat cadrele medicale şi personalul auxiliar din spitale, asistenţii sociali şi beneficiarii din căminele de seniori, angajaţii STB, pe cei de la iluminatul public, din termoficare, farmacişti, angajaţi de la supermarketuri, sportivi, ziarişti, cetăţeni care au plecat în vacanţe.

"Vreau să vă declar cu toată seriozitatea şi cu toată responsabilitatea că, aşa cum am trecut lin prin această perioadă de pandemie de şase luni de zile, aşa se va întâmpla şi de aici încolo. Pentru că am avut primii materiale sanitare, materiale de protecţie, tratamente, aparate de testare. Am fost primii din Bucureşti. De la noi au împrumutat şi spitalele ministerului", a spus primarul general.

Ea a reproşat Guvernului că nu a trimis unităţilor şcolare măştile şi tabletele promise.

"Cu regret spun că Primăria Capitalei, Consiliul General ţin loc şi de Ministerul Educaţiei şi de Ministerul Sănătăţii, pentru că, din păcate, nu au trimis către autorităţile locale şi către şcoli absolut nimic care să sprijine debutul de an şcolar, doar promisiuni, teorii, grafice. Nimic concret. Nu au venit nici măştile promise, nici tabletele. Se neagă în continuare eficienţa testării şi de aceea noi trebuie să facem tot ceea ce lipseşte ca şi activitate din partea ministerelor", a susţinut Firea.

În ce priveşte proiectul care vizează testarea personalului din învăţământ, ea a declarat că testele ar urma să se realizeze "şi înainte de a începe anul şcolar, şi ulterior".

"Avem o capacitate de testare de 5.000 de teste pe zi. Primăria Capitalei, prin ASSMB, s-a afiliat cu mai multe spitale şi clinici private, aşadar vom putea să facem faţă unui număr mare de testări", a spus Gabriela Firea.

Consilierii municipali au adoptat ulterior, în cadrul şedinţei, trei proiecte de hotărâre care vizează testarea copiilor din unităţile de învăţământ din Bucureşti, a cadrelor didactice, a personalului medical, precum şi a angajaţilor STB, valoarea totală a acestor măsuri fiind de peste 55 de milioane de lei.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-09-07



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE