2021-09-22 00:25

Focar de NOROVIRUS (gastroenterită) în Râșnov. Care sunt simptomele și cum se transmite

 |  22:38
Focar de NOROVIRUS (gastroenterită) în Râșnov. Care sunt simptomele și cum se transmite

Norovirusul, sau așa cum i se mai spune popular, gripa stomacului, face din ce în ce mai multe victime. În Râșnov este epidemie de norovirus, aproape 300 de oameni fiind deja diagnosticați cu această boală.

”Este, de fapt, gastroenterita, care de cele mai multe ori are cauze infecțioase și să știți că nu e vorba numai de o cauză virală. Poate fi o cauză bacteriană sau parazitară. La copil vorbim și de rotavirus. Este o boală diareică care poate pune probleme la cei care au un sistem imunitar deficitar. 

Este boala mâinilor murdare și se transmite ca multe alte boli diareice și, din păcate, la copiii mici și la cei care au boli asociate, poate apărea deshidratarea care să ducă la complicații severe, se transmite ușor. În general, astfel de cazuri erau mai degrabă în America, dar iată că au ajuns și în Europa și în România.

Nu cred că vor fi probleme de acum în colo. Trebuie doar să fim atenți la cum prevenim și să luăm în calcul că putem să avem și această gastroenterită infecțioasă. Trebui să ne protejăm prin regulile de igienă, prin lucrurile pe care le facem în general în bolile infecțioase diareice!”, a povestit infecționistul Adrian Marinescu la Antena 3.

Apa din oraşul Râşnov nu este contaminată

Cel mai grav este însă că sursa infectărilor este deocamdată o enigmă pentru autorităţi şi teama cea mai mare a locuitorilor din Râşnov era ca virusul, să nu provină din apa potabilă a oraşului.

O suspiciune care s-a dovedit a fi falsă.

Cei de la DSP Braşov dar şi de la DSP, au prelevat probe în data de 21 iulie. A durat 72 de ore până a venit rezultatul acestor probe. Cel puţin la nivel local, cele realizate de DSP Braşov. În comunicatul publicat ieri de către cei de la DSP, indică clar faptul că apa potabilă din oraşul Râşnov, nu este contaminată aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public, în ultimele zile.

"Situația este încă în evoluție. Din punct de vedere al numărului de cazuri, în cursul dimineții am actualizat de la medici și de la unitățile medicale, în jur de 270 de persoane afectate de această epidemie. În continuare, facem investigații cu privire la sursa și posibilitatea de transmitere a acestui virus, cel mai probabil incriminat în apariția epidemiei", a declarat Andreea Neculau, director DSP Brașov.

Simptomele persoanelor infectate cu norovirus

Totul a început săptămâna trecută, când, dintr-odată, au apărut brusc, foarte multe persoane care manifestau fenomene digestive, de tip vărsături, greţuri, dureri abdominale, febră, frisoane, scaune diareice. Medicii şi-au dat seama că este ceva în neregulă, după ce s-au trezit cu un val de oameni bolnavi la cabinete şi la spitalele din judeţ.

Specialiştii avertizează că pericolul de infectare cu norovirus este maxim în cazul felurilor de mâncare ce nu au fost preparate termic.

De asemenea, instumentele folosite în bucătărie pot fi infectate şi astfel devin răspunzătoare pentru răspândirea rapidă a acestui virus. Virusul nu este detectabil la analize uzuale, în apă şi pe suprafeţe.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-07-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE