2021-06-25 07:40

Ești vegetarian sau flexitarian?

 |  00:14
Ești vegetarian sau flexitarian?

Care dintre ei va salva planeta? – se întreba BBC, adugând și întrebări suplimentare precum: Dacă toată lumea ar deveni vegană, care ar fi impactul asupra mediului? Dacă toată lumea ar avea o dietă flexitariană, unde se consumă o cantitate mică de produse de origine animală, ar fi suficient pentru a face diferența?

Oricum ar fi și oricât de mult ne-am dori să salvăm planeta, chiar și prin sistemul nostru alimentar, este dificil să apelezi la o dietă vegetariană – una în care să nu mănânci carne. Nu e chiar așa un „moft”, potrivit specialiștilor. Pierderea în greutate este totuși un beneficiu potențial de a opta pentru a mânca să zicem plante în loc de carne.

Aceasta potrivit unei analize publicată în ianuarie 2016 în Journal of General Internal Medicine. Într-adevăr, specialiștii observau că atunci când acordați atenție dimensiunii porțiunilor, o dietă vegetariană poate ajuta la pierderea în greutate, deoarece alimentele pe care le veți mânca (inclusiv fructe, legume, cereale integrale și proteine ​​pe baza de plante) conțin mai puține calorii și grăsimi. Îmbunătățirea sănătății poate fi un alt motiv pentru a adopta o dietă vegetariană și există această știință în spatele acestei alegeri.

Dacă sunteți un iubitor de carne…

Când este planificată cu atenție, „o dietă vegetariană este o dietă minunată”, deoarece e bogată în alimente vegetale și săracă în grăsimi saturate, spune Jeanne Tiberio de la Varsity Tutors, Massachusetts. Într-o analiză publicată în noiembrie 2017 în revista Critical Review, o dietă vegetariană a fost asociată cu scăderea riscului bolilor cardiace și cu scăderea cu 8% a riscului de cancer. În timp ce vegetarianul renunță la carne, cel care abordează o dietă flexitariană va permite adăugarea cantităților mici de produse de origine animală, cum ar fi carnea de pasăre, pește etc. Dacă sunteți un iubitor de carne care dorește să ardă caloriile într-un mod echilibrat, această abordare flexibilă este recomandabilă. Bună sau rea? Dieta flexitariană este uşor de urmat, permisivă şi necostisitoare, dar mai ales sănătoasă, pentru că slăbeşte treptat şi pe termen lung, scade riscul de boli de inimă, nivelul de colesterol rău şi tensiunea arterială, previne diabetul şi obezitate, protejeaz[ de boli, etc. Dezavantaj? Trebuie să te obişnuieşti să renunţi la carne, măcar 2 zile pe săptămână. Pe viaţă!

S-a gândit să ajute oamenii să combine inteligent alimentele

Prin urmare, ce e de făcut? Mai bine zis ce e permis, din punct de vedere flexitarian vorbind? Fructe, vegetale, legume, proteine din plante, în loc de cele de origine animală, abordarea alimentelor în formă lor naturală, în locul celor procesate, limitarea zahărului adăugat și îndulcitorilor. Datorită acestor reguli simple, focusate pe natural, dietă flexitariană este o alegere populară în rândul celor care vor un stil de viață sănătos. Dieta flexitariană a devenit populară în 2009, odată cu publicarea cărţii lui Dawn Jackson Blatner - “The Flexitarian Diet: The Mostly Vegetarian Way to Lose Weight, Be Healthier, Prevent Disease, and Add Years to Your Life”. Dieteticianul american prezintă planul alimentar în mare parte vegetarian, oferind sugestii de meniuri zilnice şi peste 100 de reţete flexitariene.

Nu există alimente permise şi alimente interzise în dieta flexitariană. Permite să decidem singuri meniul, dar cu respectarea principiului de bază: introducerea în alimentaţie fructelor şi legumelor, în timp ce consumul de carne este redus. Pe scurt, numărul flexitarienilor a crescut în ultima vreme, mai ales în țările occidentale, după cum arată un articol din The Guardian. Ei mai sunt numiți și “vegetarieni flexibili”. Și această nișă are, la rândul ei, propriile legi, în cadrul flexitarianismului existând și așa-numiții ”pescetarieni”, adică cei care consumă în mare parte hrană vegetariană, făcând excepții pentru pește, potrivit The Guardian.

Foto: BBC


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-03-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE