2022-01-16 23:39

EMA cere introducerea unei noi afecțiuni ca efect secundar al vaccinului Johnson&Johnson

 |  17:41
EMA cere introducerea unei noi afecțiuni ca efect secundar al vaccinului Johnson&Johnson

Anunț important al Agenției Europene pentru Medicament (EMA) în plină pandemie de coronavirus. EMA a identificat o posibilă legătură între cazuri rare de coagulare la nivelul venelor profunde şi vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania americană Johnson&Johnson. Drept urmare, EMA a recomandat ca acea afecţiune să fie listată ca efect secundar în prospectul oficial al vaccinului anti-Covid.

EMA a recomandat, totodată, ca trombocitopenia imună (ITP), o anomalie hemoragică provocată de organismul uman care atacă din greşeală plachetele sangvine, să fie adăugată pe lista efectelor adverse cu frecvenţă necunoscută înscrise în prospectul vaccinurilor anti-COVID-19 dezvoltate de Johnson&Johnson şi AstraZeneca, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Cele două vaccinuri au fost anterior asociate cu o combinaţie foarte rară de cheaguri sangvine şi număr scăzut de plachete sangvine, cunoscută sub numele de tromboză cu sindrom de trombocitopenie (TTS).

Ambele seruri au la bază virusuri-vector inofensivi, care instruiesc celulele umane să sintetizeze o proteină ce pregăteşte sistemul imunitar împotriva viitoarelor infecţii provocate de noul coronavirus.

Important de reținut este faptul că EMA a precizat că noua afecţiune de coagulare, potenţial letală şi denumită tromboembolism venos (VTE), trebuie să fie inclusă în prospectul vaccinului anti-COVID-19 Johnson&Johnson separat de TTS.

Potrivit informațiilor de specialitate, VTE începe de obicei printr-un cheag format într-o venă de la nivelul picioarelor, mâinilor şi zonei inghinale, care călătoreşte apoi la plămâni şi blochează fluxul sangvin pulmonar.

Indiferent de utilizarea vaccinurilor, VTE este cel mai frecvent cauzată de producerea unor vătămări sau de lipsa de mişcare a pacienţilor imobilizaţi la pat. Pastilele contraceptive şi mai multe boli cronice sunt de asemenea considerate factori de risc, mai arată sursa citată.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-10-01

In legatura cu acest articol...

Coronavirus: 10.887 de cazuri noi. Numărul pacienților internați în stare gravă a crescut la 1.391

Sorin Cîmpeanu: Studenții vaccinați anti COVID-19 vor avea prioritate la cazarea în cămine
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE