2021-06-25 05:55

Documentarul PANDEMIC (Netflix): "Ar trebui să mă tem de GRIPĂ mai mult decât de CORONAVIRUS"

 |  10:10
Documentarul PANDEMIC (Netflix): "Ar trebui să mă tem de GRIPĂ mai mult decât de CORONAVIRUS"

În România tocmai s-a declarat epidemie de gripă: avem șapte mii de îmbolnăviri și 18 decese. Iar situația asta vine în contextul crizei coronavirusului din China. Un documentar de pe Netflix explică foarte bine care este, de fapt, pericolul de care ar trebui să ne temem în acest moment.

Epidemia de coronavirus din China a reamintit omenirii o problemă: câte milioane vor muri dacă un virus mai periculos decât ce știm ajunge printre oameni? Probabil zeci, posibil sute, dar nimeni nu știe precis și nici n-ar avea cum. În timp ce China avea problemele ei, Netflix a lansat o docuserie care să ne aducă aminte că nici măcar n-avem nevoie de un virus nou.

Seria „Pandemic” de pe Netflix îți prezintă, de-a lungul a șase episoade, diverși oameni din lume care luptă cu gripa. Da, banala gripă e chiar atât de importantă. Întâi pentru că anual duce la moartea a câteva zeci de mii de oameni și apoi pentru că cei mai mulți specialiști se tem de un fenomen prin care omenirea a mai trecut, potrivit Hotnews.ro.

În secolul 20, au fost trei pandemii de gripă: în 1918, în 1957 și în 1968. Dintre toate, prima e cea în jurul căreia se învârte documentarul de pe Netflix. Cifre precise despre ce s-a întâmplat în urmă cu mai bine de un secol n-avem, dar estimarea e că au fost infectate peste 500 de milioane de oameni și au murit între 50 și 100 de milioane. Dacă iei cele mai dramatice cifre, adică spre suta de milioane, atunci gripa din 1918 a ucis mai mulți oameni decât ambele războaie mondiale la un loc.

„Pandemic” amintește de asta prin vocea unuia dintre experți. „Pandemic” s-a bucurat de și mai multă atenție odată cu epidemia din China. Coronavirus a infectat până pe 6 februarie circa 28 mii de oameni și a dus la moartea a 600 dintre aceștia. A fost, totuși, o coincidență lansarea în aceeași lună cu problema din China.

Producția de pe Netflix e atât despre cei care vor să creeze un vaccin universal contra gripei, cât și de nepregătit e sistemul medical să facă față actualelor epidemii de gripă.

Gripa e, deocamdată, un virus mai periculos decât coronavirus

Ce-am învățat din „Pandemic”, motiv pentru care ți-l și recomand, e că, de multe ori, cea mai mare problemă e mult prea aproape și ne-am cam obișnuit cu ea. În Statele Unite ale Americii, acolo unde e și derulată cercetarea pentru unul dintre vaccinurile universale, Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) estimează că în 2019 au murit peste 34 mii de oameni din cauza gripei.

Vârful ultimului deceniu a fost atins în 2018 cu 61 mii de morți.

Contrar a ceea ce-ai crede, gripa aviară și gripa porcină n-au dispărut. Sunt în animale, doar că versiunile noi de virus nu sunt la fel de periculoase în fiecare an. Apoi, afli de la Michel Yao cât de greu e să controlezi Ebola în Africa.

Presa din SUA deja s-a repoziționat față de coronavirus și revine la gripă. Gripa obișnuită care omoară lent mai mult decât orice virus nou. În egală măsură, iar la coronavirus se vede cel mai bine, oamenii se uită și dintr-un motiv pragmatic: nu există măsuri precise prin care să știi că lucrurile pot fi mai bune. Nu există vaccin, antivirale, sisteme optime de testare sau sisteme de monitorizare.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-02-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE