2024-04-25 07:22

Descoperire senzațională: Proteinele algelor redau parțial vederea omului

 |  09:50
Descoperire senzațională: Proteinele algelor redau parțial vederea omului

Vederea unui om complet orb a fost refăcută parțial folosind proteine ​​de detectare a luminii găsite pentru prima dată în alge, informează BBC.

Bărbatul a fost tratat cu un tip de terapie numită optogenetică, care folosește proteinele pentru a controla celulele din fundul ochiului.

A știut mai întâi că funcționează când și-a dat seama că putea vedea dungile pictate ale unei treceri de pietoni.

Acum poate apuca și număra obiecte pe o masă, arată revista de specialitate Nature Medicine.

Bărbatul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, locuiește în Bretania, Franța, și a fost tratat la Paris.

El a fost diagnosticat cu retinită pigmentară - ceea ce duce la moartea celulelor senzitive la lumină de pe suprafața retinei - în urmă cu 40 de ani.

Afectează peste două milioane de oameni din întreaga lume și, deși orbirea completă este rară, bărbatul nu a avut nicio vedere în ultimele două decenii.

El a fost tratat cu optogenetică - un domeniu nou pentru medicină, dar care a fost mult timp un element esențial al neuroștiințelor fundamentale.

Folosește lumina pentru a controla cu precizie activitatea celulelor creierului și a fost folosită de oamenii de știință pentru a restabili capacitatea unuia dintre ochii săi de a detecta lumina.

Tehnica se bazează pe proteine, produse în alge, numite canalrodopsine, care își schimbă comportamentul ca răspuns la lumină. Microbii le folosesc pentru a se deplasa spre lumină.

Primul pas în tratament a fost terapia genică. Instrucțiunile genetice pentru fabricarea rodopsinelor au fost preluate din alge și datele celulelor din straturile profunde ale retinei care au supraviețuit în partea din spate a ochiului.

Acum, când erau loviți de lumină, trimiteau un semnal electric către creier.

Cu toate acestea, ei ar răspunde doar la lumina chihlimbară, așa că pacientul purta o pereche de ochelari cu o cameră video în față și un proiector în spate, pentru a surprinde ceea ce se întâmpla în lumea reală și a proiecta o versiune în lungimea de undă dreaptă pe partea din spate a ochiului.

Au fost necesare luni de zile pentru ca nivelurile suficient de ridicate ale rodopsinelor să se acumuleze în ochi și creierul să învețe în esență un nou limbaj pentru a putea vedea din nou.

„Eram cu toții emoționați”

Primul semn că a funcționat a fost când pacientul a ieșit la plimbare și brusc, au apărut dungile unei treceri de pietoni.

Dr. José-Alain Sahel, de la Institutul de Viziune din Paris, a declarat: „Acest pacient a fost inițial un pic frustrat, deoarece a durat mult timp între injecție și momentul în care a început să vadă ceva.

Dar când a început să raporteze spontan, a putut vedea dungile albe pentru a veni peste stradă, vă puteți imagina că era foarte entuziasmat. Am fost cu toții entuziasmați".

Omul nu are o vedere perfectă, dar diferența dintre lipsa vederii și chiar vederea limitată poate schimba viața.

Prof. Botond Roska, de la Universitatea din Basel, a declarat: „Constatările oferă dovezi ale conceptului că utilizarea terapiei optogenetice pentru a restabili parțial vederea este posibilă”.

Există mai multe alte abordări folosite pentru a încerca să restabilească vederea.

Unul include repararea defectelor genetice care cauzează boli, dar retinita pigmentară poate fi cauzată de mutații în peste 71 de gene diferite, ceea ce face ca aceasta să devină o provocare.

O alta presupune conectarea unei camere la electrozii implantati in partea din spate a ochiului.

Optogenetica în sine este, de asemenea, cercetată în condiții precum boala Parkinson și pentru a vedea dacă poate îmbunătăți recuperarea după un accident vascular cerebral.

James Bainbridge, profesor de studii de retină la UCL din Marea Britanie, a declarat că studiul a fost de înaltă calitate, dar pe un singur pacient.

„Această nouă tehnologie interesantă ar putea ajuta persoanele a căror vedere este foarte grav afectată”, a spus el.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-05-26



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE