2024-04-19 14:44

Decizie: TESTELE rapide pot fi vândute și în farmacii

 |  17:30
Decizie: TESTELE rapide pot fi vândute și în farmacii

Agenția Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România a decis că testele rapide de detecție a antigenelor SARS Cov-2 pot fi vândute și în farmacii. Agenția a eliminat astfel reglementarea din noiembrie anul trecut, care nu permitea vânzarea testelor respective în farmacii.

"În urma unei reevaluări a încadrării acestor dispozitive medicale, Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România și Colegiul Farmaciștilor din România consideră testele rapide pentru depistarea infecției cu SARS – CoV- 2 ca fiind permise a fi comercializate cu amănuntul, prin farmaciile comunitare", a transmis Agenția Medicamentului.

Având în vedere instrucțiunile de utilizare ale producătorului, este obligatoriu ca eliberarea testelor rapide să fie însoțită de avertismentul: „Prelevarea probelor și interpretarea rezultatelor trebuie făcută doar de către personal medico-sanitar calificat”.

În noiembrie anul trecut, Agenția Medicamenului a interzis distribuirea în farmacii a dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro de uz profesional, tocmai pentru că exista riscul unor interpertări eronate, dacă erau făcute de persoane fără experiență.

Pe de altă parte, regmenetarea n-a putut bloca vânzarea online a unor dispozitive medicale destinate utilizării de către profesioniști, pentru că "în acest moment nu există prevederi legale care să interzică această practică".


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-03-03

In legatura cu acest articol...

Un al cincilea JUDEȚ revine în “zona roșie”. Zeci de mii de turiști vor fi afectați

Coronavirus: 4.278 de cazuri noi. Crește din nou numărul persoanelor internate în stare gravă

Coronavirus: Un milion de români s-au vaccinat până în prezent. Florin Cîțu: Păstrăm targetul de 10,4 milioane până în septembrie

Ministerul Sănătății, decizie care contrazice recomandările OMS: Elevii trebuie să poarte mască la orele de sport




Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE