2020-12-02 04:35

De ce trebuie să spui NU clorochinei şi hidroxiclorochinei

 |  21:51
De ce trebuie să spui NU clorochinei şi hidroxiclorochinei

Experții canadieni avertizează populația în legătură cu cele două medicamente pe seama cărora a curs atât de multă cerneală în ultima vreme. Motivul fiind cel binecunoscut și anume combaterea virusului. Dar…

Clorochina şi hidroxiclorochina pot duce la efecte secundare grave. Aceasta este concluzia autorităţilor sanitare canadiene. Care au avertizat împotriva utilizării medicamentelor antimalarice clorochină şi hidroxiclorochină pentru prevenirea infecţiilor cu noul coronavirus sau tratarea acestora, potrivit France Presse.

"Clorochina şi hidroxiclorochina pot duce la efecte secundare grave. Aceste medicamente trebuie utilizate doar sub supravegherea unui medic", a avertizat Agenţia pentru sănătate publică a Canadei, într-un mesaj publicat sâmbătă pe site-ul său oficial. Agenţia "îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că unele persoane ar putea cumpăra direct clorochină sau hidroxiclorochină şi să o utilizeze pentru a preveni sau a trata COVID-19", adaugă instituţia, notând că aceste medicamente pot genera "grave tulburări ale ritmului cardiac". Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) emisese joi un avertisment similar cu privire la aceste medicamente a căror utilizare fusese totuşi propusă de preşedintele american Donald Trump.

Au fost propuse, doar atât…

La mijlocul lunii martie, cercetători francezi de la un institut din Marsilia au publicat un controversat studiu în care arătau că hidroxiclorochina, în combinație cu azitromicina, un antibiotic, ar fi eficientă în tratarea COVID-19. Clorochina și hidroxiclorochina (o substanță mai puțin toxică decât prima, cu proprietăți similare) sunt medicamente generice, anti-malarice, o boală provocată de un parazit. Substanțele fac parte din familia chimică a 4-aminochinolinelor. Hidroxiclorochina este folosită și de pacienții cu lupus sau artrită reumatoidă. Niciuna dintre aceste substanțe nu a fost folosită, până acum, în tratarea vreunei afecțiuni virale.

Clorochina și hidroxiclorochina au fost propuse, de-a lungul timpului, pentru tratarea mai multor infecții virale, datorită faptului că arătau efect in vitro, adică pe celule, sau pe animale asupra unui spectru larg de viruși, ca virusul gripal H1N1 sau Zika. Există însă un număr destul de mare de studii în care efectul n-a putut fi replicat la trecerea de la in vitro la animale, ba chiar a dus la o înrăutățire a bolii pe animale, precum în cazul Ebola, iar testele făcute pe oameni au dezamăgit constant.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-04-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE