2024-04-20 15:07

De ce reținem apă în organism și ce SOLUȚII există. SIMPTOMELE retenției de apă

 |  21:56
De ce reținem apă în organism și ce SOLUȚII există. SIMPTOMELE retenției de apă

Retenția de apă reprezintă o problemă extrem de des întâlnită și se manifestă prin picioarele umflate, inflamații la nivelul articulațiilor, balonare, creștere în greutate, migrenă și starea generală de disconfort.

Circulația, rinichii, sistemul limfatic, factorii hormonali și alte sisteme din organism contribuie la menținerea nivelului de lichide din corp. Dacă apare, însă, o problemă la unul dintre aceste organe sau funcții, atunci apare și retenția de apă.

Simptomele retenției de apă

„Simptomele retenției de lichide depind de zona pe care o afectează. Spre exemplu, partea inferioară a picioarelor, mâinile, abdomenul și pieptul.

La nivelul membrelor simptomele includ:

- umflături

- modificări ale culorii pielii

- piele cu textură lucioasă și excesiv de întinsă

- zone ale pielii care rămân colorate atunci când sunt ușor apăsate cu degetul

- dureri și sensibilitate la nivelul membrelor

- rigiditate la nivelul articulațiilor

- creștere în greutate”, spune nutriționistul Gianluca Mech.

Cauzele retenției de apă

„Corpul uman folosește un sistem complex pentru a-și regla nivelul lichidelor. Factorii hormonali, sistemul cardiovascular, sistemul urinar, ficatul și rinichii joacă un rol important în acest proces”, explică Gianluca Mech.

Sistemul limfatic

Sistemul limfatic transportă limfa prin corp. Limfa este un lichid care conține globule albe din sânge ce ajută sistemul imunitar să apere corpul împotriva infecțiilor. Deoarece sistemul limfatic furnizează și reabsoarbe lichidul limfatic, acesta ajută și corpul să mențină echilibrul fluidelor. Dacă o problemă împiedică sistemul limfatic să funcționeze corect, lichidul poate începe să se acumuleze în jurul țesuturilor. Acest lucru poate provoca umflături în diferite părți ale corpului, inclusiv în abdomen, glezne sau laba piciorului.

Rinichii

Rinichii filtrează sângele și ajută la menținerea nivelului de lichid în organism, funcționând ca un filtru al corpului. Dacă însă rinichii nu funcționează corect, nu pot îndepărta toxinele, fluidele și sodiul. Prin urmare, lichidul va rămâne în corp. Persoanele cu boli renale cronice, de exemplu, pot observa umflături la nivelul membrelor inferioare, mâini sau față.

Sarcina

În timpul sarcinii, corpul reține mai multă apă decât de obicei și acest lucru poate duce la umflarea membrelor inferioare.

Lipsa activității fizice

Persoanele cu probleme de mobilitate sau stil de viață sedentar pot dezvolta edem la nivelul inferior al picioarelor.

Obezitatea

Persoanele cu obezitate se confruntă în general și cu problema retenției de apă. Obezitatea crește, de asemenea, riscul de hipertensiune arterială, boli de rinichi și boli de inimă, toate acestea putând duce la apariția edemelor.

Malnutriție

Albumina este o proteină care ajută corpul uman să gestioneze fluidele. Atunci când o persoană are un deficit sever de proteine, apare retenția de apă.

Infecții și alergii

Rolul sistemului imunitar este de a apăra organismul de boli și infecții. Când sistemul imunitar detectează un invadator nedorit, cum ar fi bacteriile sau un alergen, acesta va lansa un atac. Inflamația face parte din acest proces. Când apare inflamația, corpul eliberează histamină. Histamina face ca decalajele dintre celulele pereților capilarelor să se lărgească. Face acest lucru pentru a permite celulelor albe din sânge care luptă împotriva infecțiilor să ajungă la locul inflamației. Cu toate acestea, poate permite și scurgerea fluidului din capilare în țesuturile înconjurătoare. Umflarea care rezultă din aceasta este de obicei pe termen scurt.

Medicație

Excesul de analgezice, de antidepresive si de medicamente care reglează tensiunea arterială pot cauza retenție de apă. De asemenea, anticoncepționalele sau unele pastile recomandate pacienților cu diabet”, este de părere nutriționistul Gianluca Mech.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-10-04



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE