2024-04-20 04:28

Coronavirus: Diplomații americani au raportat experimente riscante în Wuhan încă din 2018

 |  17:01
Coronavirus: Diplomații americani au raportat experimente riscante în Wuhan încă din 2018

Originea SARS-CoV-2 este un subiect ce a stârnit ample dezbateri în spațiul public, fiind enunțate numeroase teorii cu privirea la apariția acestui virus ce s-a răspândit cu rapiditate pe tot globul.

Toate ipotezele sunt încă luate în calcul de Organizația Mondială a Sănătății, care a trimis recent o echipă în China pentru a investiga posibilele origini ale pandemiei.

Una dintre teoriile susținute inclusiv la nivel înalt este că noul coronavirus ar fi scăpat dintr-un laborator, teorie ce nu este exclusă din calcul nici de OMS, chiar dacă o consideră extrem de puțin probabilă.

La 15 ianuarie, Departamentul de Stat al președintelui Donald Trump publica o declarație cu afirmații despre originile pandemiei COVID-19, potrivit unui material publicat de Politico.

China, acuzată că ascunde informații vitale

Declarația afirma că există dovezi care atestă că mai mulți cercetători de la laboratorul Institutului de Virologie din Wuhan erau bolnavi cu simptome de tip COVID în toamna anului 2019 – ceea ce înseamnă că guvernul chinez a ascuns informații cruciale despre focar de luni de zile – și că laboratorul Wuhan Institute of Virology (WIV), în ciuda „prezentării sale ca instituție civilă”, desfășura proiecte secrete de cercetare cu armata chineză.

Departamentul de Stat mai spunea că „Beijingul continuă să țină ascunse informații vitale de care oamenii de știință au nevoie pentru a proteja lumea de acest virus mortal”.

Povestea inițială a guvernului chinez, conform căreia pandemia s-a răspândit de pe o piață de fructe de mare din Wuhan, a fost prima și, prin urmare, cea mai larg răspândită teorie, relatează Politico.

Dar fisurile acestei teorii s-au adâncit pe parcursul primăverii anului 2020. Primul caz cunoscut de COVID-19 din Wuhan a fost dezvăluit în februarie, nu avea nicio legătură cu piața. Guvernul chinez a închis piața în ianuarie și a igienizat-o înainte de a putea fi prelevate probe adecvate.

În primăvara anului trecut, în interiorul guvernului SUA, oficialii au început să adune dovezi ale unei teorii diferite, mai îngrijorătoare – conform căreia focarul avea legătură cu unul dintre laboratoarele din Wuhan, printre care WIV, institut de cercetare a virusurilor administrat de Academia Chineză de Științe.

Declarația din 15 ianuarie a fost aprobată de comunitatea de informații, dar datele adiacente au fost încă păstrate secrete.

Ce au descoperit diplomații americani în Wuhan

La sfârșitul anului 2017, oficiali de top în domeniul sănătății și științei de la Ambasada SUA la Beijing au participat la o conferință în capitala Chinei. Acolo, au văzut o prezentare a unui nou studiu realizat de un grup de oameni de știință chinezi, inclusiv mai mulți de la laboratorul Wuhan, împreună cu Institutul Național de Sănătate al SUA.

De la izbucnirea epidemiei de SARS din 2002, oamenii de știință din întreaga lume căutau modalități de a prezice și limita viitoarele focare de boli similare. Pentru a ajuta efortul, National Institutes of Health (NIH) a finanțat o serie de proiecte care au implicat oamenii de știință WIV, inclusiv o mare parte din activitatea laboratorului Wuhan cu coronavirusuri.

Acești cercetători, au aflat oficialii americani, au găsit o populație de lilieci din peșterile din provincia Yunnan, care le-a oferit o perspectivă asupra modului în care au apărut și s-au răspândit coronavirusurile SARS. Cercetătorii s-au lăudat că s-ar putea să fi găsit peștera de unde a apărut coronavirusul original.

Dar toți diplomații americani au fost îngrijorați de faptul că oamenii de știință chinezi au descoperit trei noi virusuri care aveau o caracteristică unică: conțineau celebra „proteină spike”. Acest lucru înseamnă că virusurile erau foarte periculoase pentru oameni.

Cunoscând semnificația descoperirii virologilor din Wuhan și știind că laboratorul de biosiguranță de nivel superior al WIV (BSL-4) era relativ nou, oficialii de la Ambasada SUA în domeniul sănătății și științei din Beijing au decis să meargă la Wuhan și să-l verifice.

În total, ambasada a trimis trei echipe de experți la sfârșitul anului 2017 și la începutul anului 2018. Când au ajuns să lucreze cu oamenii de știință la WIV, diplomații americani au fost șocați de ceea ce au auzit.

Cercetătorii chinezi le-au spus că nu au suficienți tehnicieni instruiți corespunzător pentru a-și folosi în siguranță laboratorul BSL-4. Oamenii de știință din Wuhan au cerut mai mult sprijin pentru ca laboratorul să se ridice la cele mai înalte standarde.

Diplomații au scris către Washington, raportând despre vizitele lor la laboratorul Wuhan. Ei au avertizat că cercetătorii WIV au descoperit că noi coronavirusuri ar putea infecta cu ușurință celulele umane și că foloseau aceeași cale celulară care fusese utilizată de coronavirusul SARS original.

Luate împreună, aceste două puncte – un grup deosebit de periculos de virusuri studiat într-un laborator cu probleme reale de siguranță – au fost concepute ca un avertisment cu privire la o potențială criză de sănătate publică.

Ulterior, pe măsură ce tensiunile SUA-China au crescut în cursul anului 2018, diplomații americani au pierdut accesul la laboratoare precum cel de la WIV.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-03-09



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE