„Diagnosticul trebuie comunicat asistat, de către un psiholog, după ce pacientul a fost echilibrat emoțional. Niciun pacient care nu este echilibrat emoțional nu va răspunde la tratament, indiferent cât de inovativ este acesta. Noi încă din 2007 am cerut angajarea de psihiatri în secțiile de oncologie și cerem și angajarea de psihologi în toate secțiile de bolnavi cronic. Psihologul ajută pacientul să conștientizeze că are o boală oncologică și că trebuie să lupte cu ea. Sunt peste 850.000 de pacienți oncologici în România, maxim cinci la sută primesc asistența psihologică. Mai sunt alte milioane de pacienți cronic care au nevoie de asistență psihologică”, a declarat Cezar Irimia la Prima News.
Gina Ciolan, directorul medical al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, a precizat că în institut există un singur psiholog în momentul de față, care se ocupă și de pacienții din ambulator, dar și de cei internați. Ea a subliniat că medicul trebuie să știe cum să comunice un diagnostic posbil fatal pacienților.
„Îmi pare rău că am colegi care pun pe umerii pacienților povara zilelor sau lunilor rămase de trăit. Avem pacienți copii cu TBC, iar statul în spital pentru câteva luni duce la probleme emoționale”, a spus medicul.
Psihologul Jeni Chiriac a subliniat că trebuie identificat sistemul de valori ale unui pacient care primește vestea unui asemenea diagnostic, pentru a putea găsi soluții de a fi ajutat.
„Pacientul are nevoie să-și identifice tumultul de frici și de neputințe din viață. Este important și sprijinul acordat membrilor familiei, a căror viață este dată peste cap. Ar trebui să existe în spitale sprijinul profesional între medici să se poată acorda suport psihologic pentru medici. Oricât de tari încercăm să fim în conduita profesională, suntem și noi oameni”, a spus psihologul.