2024-04-20 16:26

Concluziile surprinzătoare ale unui studiu: Oamenii scunzi ar putea trăi mai mult decât cei înalți

 |  08:07
Concluziile surprinzătoare ale unui studiu: Oamenii scunzi ar putea trăi mai mult decât cei înalți

Se crede că femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii, dar se vorbeşte din nou despre rolul pe care înălţimea îl are în ceea ce priveşte longevitatea. Mai exact, oamenii mai scunzi ar putea trăi mai mult decât cei mai înalţi.

CNBC Make It a vorbit cu doi experţi în longevitate cu ani de experienţă: Jean-Marie Robine, un expert demograf care studiază relaţia dintre sănătate şi longevitate, şi David Sinclair, co-director al Centrului Paul F. Glenn pentru Cercetarea Biologiei Îmbătrânirii de la Şcoala Medicală Harvard.

A fi scund obişnuia să fie rău pentru longevitate, dar pendulul a oscilat în direcţia opusă, potrivit CNBC și Mediafax.

Cu mulţi ani în urmă, "oamenii erau mult mai scunzi decât [sunt] astăzi", deoarece erau adesea prost hrăniţi în primul an de viaţă, spune Robine.

„Nu se puteau dezvolta corespunzător şi nu erau capabili să lupte împotriva bolilor infecţioase", adaugă el. „Din punct de vedere istoric, la nivel de populaţie, [asociam] dimensiunea mică cu o dezvoltare slabă în primul an de viaţă şi cu un nivel ridicat de mortalitate".

Dar, în prezent, pentru persoanele mai scunde, "dacă aveţi tot ce este mai bun din ceea ce este posibil, în ceea ce priveşte bogăţia şi educaţia, cei mai scunzi trăiesc mai mult decât cei mai înalţi", spune Robine.

Pe baza datelor privind milioane de decese, s-a constatat o corelaţie negativă între o înălţime mai mare şi longevitate, potrivit unui studiu publicat în 2003 în Elsevier.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că "trupurile mai scunde şi mai mici au rate de mortalitate mai mici şi mai puţine boli cronice legate de alimentaţie, în special după vârsta mijlocie". Durata de viaţă a persoanelor mai scunde pare să fie mai mare decât a celor mai înalte, se arată în lucrare.

Dintre cei peste 2.500 de sportivi finlandezi, toţi bărbaţi, schiorii de fond erau mai scunzi cu aproximativ 15 centimetri şi trăiau de obicei cu aproape şapte ani mai mult decât jucătorii de baschet. Iar atunci când a comparat bărbaţi care au servit în armata italiană, un studiu a constatat că soldaţii mai scunzi de aproximativ 1,70 m au trăit cu doi ani mai mult decât camarazii lor mai înalţi.

Motivul biologic pentru acest lucru este probabil că, "atunci când eşti mai înalt, ai nevoie de mai multe replicări de celule pentru a-ţi umple corpul, iar acest lucru te poate epuiza mai repede", spune Robine.

În mod clar, cercetările arată că "înălţimea contează. Cu cât eşti mai mic, fie că eşti un câine sau un om, înseamnă că vei trăi mai mult în mod invers", spune Sinclair, cofondator şi consilier ştiinţific al Tally Health, o companie de biotehnologie care îşi propune să îmbunătăţească starea de sănătate şi să prelungească longevitatea.

„Se pare că înălţimea femeilor se potriveşte perfect cu longevitatea lor crescută".

Înălţimea medie a femeilor variază în funcţie de localitate. În medie, femeile americane de peste 20 de ani au o înălţime de aproximativ 1,70 metri, potrivit Centrelor pentru controlul şi prevenirea bolilor.

Unele surse, cum ar fi Our World in Data, estimează că înălţimea medie a femeilor, la scară globală, este de 159,5 cm, adică aproximativ 1,75 m.

Diferenţa mare dintre înălţimea bărbaţilor şi cea a femeilor se datorează diferenţelor de nivel al hormonului de creştere, spune Sinclair, care este mult mai mare la femei. „Se ştie că nivelurile hormonului de creştere influenţează longevitatea", adaugă el.

Totuşi, înălţimea nu este singurul motiv pentru care femeile trăiesc mai mult.

Ipoteza lui Robine privind motivul pentru care femeile trăiesc mai mult este pur şi simplu aceasta: „Femeile sunt mai rezistente la mortalitate [şi] la moarte decât bărbaţii pentru că pur şi simplu rezistă mai mult la dificultăţi".

Femeile se pot simţi, de asemenea, responsabile nu numai pentru propria viaţă, ci şi pentru viaţa copiilor lor, adaugă el. Ţinând cont de acest lucru, "trebuie să fie mai puternice" şi să reziste ceva mai mult decât bărbaţii.

„Atâta timp cât un bărbat se menţine sănătos, fără dizabilităţi, nivelul său de mortalitate este acelaşi cu cel al unei femei", spune Robine. „[Dar] bărbaţii supravieţuiesc slab dacă nu au o stare de sănătate foarte bună. Iar femeile sunt mult mai rezistente la o sănătate ".

Robine găseşte acest lucru fascinant: „Este atât de uimitor că femeile trăiesc mai mult timp, deoarece este bine cunoscut şi recunoscut faptul că societăţile noastre nu tratează femeile foarte bine, aşa că ne-am aştepta la opusul”.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-02-27



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE