2020-12-05 10:48

Ce li se poate ÎNTÂMPLA persoanelor care nu fac mișcare

 |  23:02
Ce li se poate ÎNTÂMPLA persoanelor care nu fac mișcare

A face mișcare implică foarte multe lucruri. Chiar dacă sunteți comozi, sau vă este pur și simplu lene, trebuie să încercați să faceți mișcare. Este esențială pentru sănătate, vă poate ajuta să vă gestionați greutatea, oferind în același timp mușchilor și sistemului cardiovascular un antrenament bun.

Nu mai vorbim despre faptul că a face mișcare în mod regulat vă ajută să ardeți calorii. De exemplu, o persoană de 155 de kilograme care joacă baschet timp de o oră arde în jur de 596 de calorii.

Și dacă v-ați hotărât în sfârșit să faceți sport, reprezintă una dintre cele mai bune alegeri din viața dvs. De asemenea, inițierea copiilor într-un sport pe care îl pot juca de-a lungul vieții îi poate obișnui pe tineri să facă exerciții fizice, ceea ce îi va ajuta să rămână în formă odată cu înaintarea în vârstă. Implicarea într-un sport oferă oportunități de a vedea rezultatele eforturilor. Este deja dovedit printr-o multitudine de studii că mișcarea ne salvează viața. Cea mai recentă cercetare, publicată de BMJ (British Medical Journal), vine să întărească ideea că reducerea timpului petrecut pe scaun şi practicarea unei activităţi fizice influențează în mod pozitiv viața unei persoane care a trecut de vârsta mijlocie. Studiul, coordonat de profesorul Ulf Ekelund din cadrul Şcolii norvegiene de ştiinţe sportive cu sediul la Oslo, a reușit să stabilească o asociere clară între activitatea fizică, sedentarism și riscul de deces.

Mersul lent sau spălatul vaselor

În cadrul cercetării au fost folosite accelerometre, dispozitive portabile care monitorizează volumul şi intensitatea activităţii pe perioada când o persoană nu doarme, pentru a măsura numărul total de mişcări pe minut (cpm) în intervalul purtării dispozitivului. Intensitatea activităţii fizice a fost clasificată în “uşoară”, “moderată” sau “energică”, după care cercetătorii au estimat timpul petrecut pentru fiecare dintre aceste categorii.

În categoria activităţi de intensitate uşoară au fost incluse mersul lent sau sarcini gospodăreşti uşoare precum gătitul sau spălatul vaselor. Activităţile de intensitate moderată includ: mersul alert, a da cu aspiratorul sau a tăia gazonul, în timp ce activitatea energică se referă la jogging, la cărarea greutăţilor sau la săpat. Studiul a inclus datele din opt cercetări de înaltă calitate referitoare la 36.383 de adulţi cu vârste peste 40 de ani (vârsta medie a fost de 62 de ani). Nivelurile de activitate au fost împărţite în patru, de la cea mai puţin activă la cea mai activă, iar participanţii au fost monitorizaţi pe o perioadă medie de 5,8 ani.

Risc de deces semnificativ

În perioada de monitorizare ulterioară, 2.149 (5,9%) dintre participanţi au decedat…După ce au luat în considerate şi potenţiali factori de influenţă, cercetătorii au descoperit că orice nivel de activitate fizică, indiferent de intensitate, este asociat cu un risc de deces în mod substanţial mai scăzut. Numărul deceselor a scăzut brusc odată cu creşterea activităţii totale până la nivelul de 300 cpm. O scădere similară a numărului de decese a fost înregistrată odată cu creşterea duratei de activitate fizică uşoară până la nivelul de 300 de minute (cinci ore) zilnic şi a celei de intensitate moderată de până la circa 24 de minute zilnic. Cea mai mare reducere a riscului de deces (circa 60-70%) s-a înregistrat între primul nivel (cel mai puţin activ) şi cel de-al patrulea nivel (cel mai activ), cu aproximativ de cinci ori mai multe decese în rândul persoanelor inactive în comparaţie cu cei mai activi.

În urma rezultatelor obținute, oamenii de știință au arătat că studiul întăreşte concluzia conform căreia orice activitate fizică este benefică şi poate fi uşor realizată de către largi segmente de populaţie. În schimb, persoanele care petrec nouă ore şi jumătate sau mai mult în fiecare zi în mod sedentar prezintă un risc de deces semnificativ mai ridicat din punct de vedere statistic.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-01-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE