2021-04-15 11:55

Cât vor primi medicii de familie pentru vaccinarea anti-COVID în propriile cabinete

 |  15:19
Cât vor primi medicii de familie pentru vaccinarea anti-COVID în propriile cabinete

Pentru administrarea vaccinului în cabinetul propriu, potrivit schemei complete de vaccinare, medicul de familie va fi plătit cu 40 lei/inoculare, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență a Guvernului.

Potrivit proiectului de ordonanță. ”Pentru administrarea vaccinului de către medicul de familie, în cabinetul propriu, potrivit schemei complete de vaccinare, în condițiile stabilite prin Strategia de vaccinare împotriva COVID19 în România, tariful va fi de 40 de lei/inoculare”. Ordonanța va reglementa posibilitatea încheierii ca persoană fizică a contractelor de prestări servicii de către personalul medico-sanitar, iar activitatea desfășurată să constituie vechime în muncă și stagiu de cotizare.

Vaccinările din cabinetele medicilor de familie nu necesită programare în platforma electronică, planificarea administrării vaccinului fiind posibilă, în baza listei zilnice anterior întocmită, însă cu respectarea prioritizării persoanelor aflate în lista proprie (persoane cu vârste peste 65 de ani, persoane cu boli cronice/dizabilități indiferent de vârstă), după care pot fi vaccinate persoanele care își exprimă dorința în acest sens.

”Astfel, se va putea realiza vaccinarea populației generale cât mai aproape de domiciliu, ceea ce va determina creșterea ratei de vaccinare la nivel național într-un timp mai scurt”, arată Guvernul.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat recent că de la sfârșitul lunii aprilie va începe vaccinarea anti-COVID în cabinetele medicilor de familie, el precizând că a cerut Direcțiilor de Sănătate Publică din județe să facă liste cu medicii care vor să se implice în campania de vaccinare. 

Gheorghiță a menționat că în cabinetele medicilor de familie vor fi folosite doar vaccinurile bazate pe vector viral, întrucât ar putea apărea probleme în ceea ce privește depozitarea vaccinurilor bazate pe ARN Mesager. Totodată, un medic de familie ar putea vaccina între 10 și 20 de persoane zilnic, iar dacă jumătate dintre medicii de familie vor intra în campania de vaccinare calculele arată că 50.000 de persoane ar putea fi imunizate zilnic.

Valeriu Gheorghiță a arătat că doar 30% din medicii de familie s-au înscris pentru a-și vaccina anti-COVID pacienții, ceea ce este mai puțin decât se așteptau autoritățile.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-04-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE