2024-04-18 06:34

Cât de PERICULOS este dacă luăm preventiv pastile de iod: "Vom deregla activitatea tiroidei"

 |  13:00
Cât de PERICULOS este dacă luăm preventiv pastile de iod: "Vom deregla activitatea tiroidei"

Doctorul Radu Țincu, medic primar în cadrul secţiei de Terapie Intensivă - Toxicologie a Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, a vorbit despre efectele negative care apar dacă luăm pastile de iod fără să avem nevoie.

Este panică în rândul românilor după ce ministrul Sănătăţii le-a transmis să se prezinte "cât mai repede" la medicul de familie, să îşi ia reţetele pentru pastilele cu iodura de potasiu. 

Radu Ţincu a explicat în exclusivitate la News Hour With CNN cât de periculoasă este această substanță dacă nu o luăm la recomandarea medicului, dar şi despre cât de grave pot fi efectele dacă luăm pastile de iod preventiv.

"În primul rând, nu există termenul de preventiv. Aceste pastile se administrează doar în momentul în care autoritățile ne informează că a avut loc un eveniment nuclear și că în urma acestui eveniment nuclear norul radioactiv încărcat cu izotop de iod radioactiv ajunge la nivelul României. Noi nu vom putea lua aceste pastile preventiv pentru că ele nu ne protejează de nimic. Ele sunt utile doar în momentul în care organismul este expus acestui iod, 131 iod radioactiv. Pe de altă parte, trebuie să spunem oamenilor că aceste pastile protejează doar glanda diploidă, doar de acest izotop, pe când un accident nuclear conține mult mai multe substanțe toxice care nu pot fi neutralizate de aceste pastile de iod.

Dacă le luăm fără să avem avizul autorităților la momentul oportun, în mod clar vom deregla activitatea hormonală, în special a tiroidei, iar o activitate tiroidiană care este afectată și dezechilibrată va duce la un dezechilibru la nivelul întregului organism. Pornind de la dezechilibrul activității cardiace, cu apariția de tahicardie, cu apariția de palpitații, cu apariția unor fenomene vegetative care modifică reglarea temperaturii corpului, cu unele reacții metabolice. Deci, în niciun caz ele nu trebuie să fie administrate preventiv, pentru că nu au niciun fel de efect. 

Ce se întâmplă cu cei care au peste 40 de ani şi nu pot lua pastile de iod?

Indicația este pentru persoanele tinere, pentru că s-a dovedit că eficiența cea mai mare de protecție în apariție a unor forme de cancer este la persoanele tinere, acest lucru fiind explicat de o activitate tiroidiană mult mai intensă. Nu înseamnă că persoanele care sunt mai în vârstă vor avea un risc mai mare de a dezvolta anumite forme de cancer tiroidian dacă nu-și administrează aceste pastile, tocmai pentru că activitatea tiroidiană este una mai redusă și s-a dovedit istoric. au mai fost incidente nucleare de-a lungul timpului, că într-adevăr, eficiența de protecție cea mai ridicată este în rândul persoanelor tinere, unde și incidența cancerelor tiroidiene după un eveniment nuclear este foarte ridicată. 

Ceea ce cred că este extrem de important de spus și extrem de clar este că aceste pastile se administrează doar la indicația autorităților, atunci când radioactivitatea din zona în care locuim a ajuns la un nivel care să necesite administrarea acestor pastile", a eplicat dr. Radu Ţincu la Antena 3.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-08-10



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE