2024-04-16 11:34

Care sunt top 5 cele mai dăunătoare alimente pentru sănătatea dinților?

 |  11:29
Care sunt top 5 cele mai dăunătoare alimente pentru sănătatea dinților?

Din punct de vedere estetic, puține lucruri sunt mai importante decât un zâmbet alb și sănătos. Din păcate însă, multe dintre obiceiurile noastre alimentare afectează sănătatea dinților. În cele ce urmează vom descoperi împreună care sunt grupele de alimente care dăunează cel mai mult sănătății orale, ce măsuri putem lua pentru a ne proteja dantura și care sunt cele mai eficiente metode de albire a dinților.

Potrivit Cristinei Tănase, medic stomatolog în cadrul Clinicii Trident, printre cele mai dăunătoare grupe de alimente se numără dulciurile (zaharurile), băuturile carbogazoase, sucurile din fructe și carbohidrații. De asemenea, unul dintre obiceiurile cu impact negativ major asupra sănătății dinților este fumatul. Nu în ultimul rând, dr. Cristina Tănase ne avertizează că respirația orală (pe gură) favorizează afecțiunile parodontale și demineralizarea dinților.

Cum putem limita impactul negativ pe care aceste alimente îl au asupra dinților?

„Pentru ca impactul negativ al consumului acestor alimente să fie limitat, este esențial să avem o igienă dentară riguroasă și să ne impunem respectarea anumitor reguli. De exemplu, ar fi extrem de util ca seara, după efectuarea rutinei de periaj, să nu mai consumăm niciun aliment. Este permis, în schimb, consumul de apă.

O altă regulă utilă pentru sănătatea noastră orală constă în folosirea paiului atunci când consumăm băuturi acidulate și sucuri de fructe, pentru a reduce timpul de contact al acestor alimente cu suprafețele dentare. De asemenea, recomandăm pe cât posibil evitarea consumului de dulciuri obținute prin procesarea zahărului, bomboane lipicioase (caramele) sau bomboane tari”, afirmă dr. Cristina Tănase.

Albirea dinților acasă vs. albirea profesională

În ultimii ani, albirea dinților a devenit o acțiune din ce în ce mai accesibilă, atât din confortul propriei locuințe cât și în cabinetul stomatologic. În continuare, vom vedea care sunt avantajele și dezavantajele principalelor metode de albire precum și care sunt situațiile în care nu se recomandă albirea dentară.

Potrivit specialistei Trident, există mai multe metode prin care ne putem albi dinții acasă, precum folosirea unei gutiere personalizate sau a benzilor pentru albit:

„Albirea acasă, cu ajutorul unei gutiere personalizate, este o procedură sigură, dar lentă, fiind nevoie de mai multe ședințe de purtat gutierele pentru a ajunge la rezultatul dorit. În procesul de albire cu ajutorul gutierei personalizate se folosesc anumite geluri care au concentrații blânde cu suprafețele dentare și cu gingiile cu care pot intra în contact.

O altă variantă, folosită mai mult pentru întreținerea rezultatelor albirii dentare, este reprezentată de benzile de albire, însă în continuare rămân o variantă discutabilă. Chiar dacă acestea conțin concentrații mici de gel de albire, contactul acestuia cu dinții și gingiile nu poate fi corect evaluat încă”, avertizează dr. Cristina Tănase.

În ceea ce privește albirea profesională a dinților, în cabinetul stomatologic, specialista Trident afirmă că aceasta este cea mai sigură procedură de albire, totodată înregistrând cele mai rapide și stabile în timp rezultate.

„Acest lucru se datorează faptului că se realizează în condiții de siguranță atât pentru dinți cât și pentru gingii, sub supravegherea medicului stomatolog. Procedura constă în expunerea suprafețelor dentare, acoperite cu un gel (peroxid de hidrogen, peroxid de carbamida), unei lămpi ce emite o lumină specifică, sau undă laser (în funcție de tipul de lampă utilizată), acestea fiind folosite pentru a potența acțiunea substanței. Rezultatele pot fi observate la finalul ședinței care poate dura între 40 min- 1h.30 min. Prin această procedură putem obține o deschidere de la două până la nouă nuanțe din culoarea naturală a dinților. Rezultatele albirii se mențin în unele situații și până la doi ani, dacă se respectă anumite reguli. Dacă dieta este una bogată în coloranți, dacă pacientul este fumător sau consumator de cafea și ceai, atunci necesitatea repetării procedurii va veni mai devreme”, adaugă dr. Cristina Tănase.

În ce situații nu se recomandă albirea dinților?

Potrivit specialistei Trident, înainte efectuării unei proceduri de albire dentară trebuie făcută o evaluare atentă în cabinetul stomatologic. Albirea profesională a dinților este contraindicată pacienților care prezintă leziuni curioase, afecțiuni parodontale, retracții gingivale sau abraziune accentuată la nivelul dinților. Înainte de efectuarea unei proceduri de albire se recomandă tratarea tuturor leziunilor carioase și, în mod obligatoriu, înaintea unei astfel de proceduri trebuie efectuată profilaxie, care va curăța și elibera suprafețele dentare de tartru și placă bacteriană.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-03-31



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE