2022-05-24 07:10

Alexandru Rafila îl pune la punct pe Raed Arafat: ”Nu e PROPRIETARUL medicinei de urgenţă din România”

 |  21:23
Alexandru Rafila îl pune la punct pe Raed Arafat: ”Nu e PROPRIETARUL medicinei de urgenţă din România”

Ministrul Sănătății vine cu o nouă replică pentru Raed Arafat după ce Ministerul de interne a supus dezbaterii publice un proiect de lege care, de fapt, vizează reorganizarea instituției. Potrivit acestui proiect de lege, asistența medicală de urgenţă ar fi coordonată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă condusă de Raed Arafat.

Întrebat dacă este gata să îi cedeze lui Arafat asistența medicală de urgenţă, Alexandru Rafila a precizat: 

"Nu e vorba să cedăm. Nu cred că domnul doctor Raed Arafat este proprietarul medicinei de urgenţă din România, aşa cum nici eu nu sunt în vreun fel proprietarul sistemului de sănătate.

Discutăm de nişte atribuții care sunt definite în diverse acte normative, inclusiv în Codul Administrativ care reglementează domeniile prin care acționează fiecare minister din acestă ţară. Cred că este suficient să citim numele celor două ministere. 

Lucrurile au fost construite pas cu pas, inclusiv referirea la o Ordonanță pe care a generat-o domnul doctor Arafat în 2014 când a plecat de la ministerul Sănătăţii în poziția de secretar de stat la MAI, când face referite la coordonarea medicinei de urgenţă, dar în situaţii de urgenţă.

Eu nu cred că situaţiile de urgenţă reprezintă o normalitate. Alea sunt situaţii excepționale. Este firesc ca undeva să existe o integrare a activităţilor.

Dacă starea de normalitate devine o stare de urgenţă atunci mi-am pus şi eu o serie de întrebări. Unde vrem să ajungem?

Există o confuzie deliberată care se lansează pe piaţă între medicina de urgenţă, care este o specialitate medicală, iar situaţia de urgenţă este cu totul altceva.

Medicina de urgenţă înseamnă că există un corp medical calificat format din medici de specialitate medicină de urgenţă şi asistenți medicali care lucrează în serviciile de ambulanță şi în unitățile de primiri urgențe.

Aceste două structuri sunt finanțate integral de ministerul Sănătăţii, iar coordonarea în momentul de faţă este abuzivă, nu este susținută de niciun act normativ.

În momentul de faţă se numește coordonare operațională, adică noi plătim şi DSU îi coordonează.

Nu vrem să luăm pompieri la ministerul Sănătăţii, nu vrem să facem descarcerări, nu avem nevoie de elicoptere sau să facem salvamont sau salvamari. Fiecare să se ocupe de ceea ce are ca şi obiect de activitate ", a explicat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, pentru Antena3.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-04-29Parerea ta...

ELLA ELLA
29 Apr 2022

Se pare că a fost făcut un mare abuz în spitalele din România făcându-se vvoit o ,,confuzie'' între analiza de Covid PCR=polimerase chain reaction și PCR=proteina C reactivă care este o analiză de reumatism!!!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE