2021-07-24 07:56

USL: PNL strivit, Ponta a câştigat bătălia şi Justiţia

 |  21:00
USL: PNL strivit, Ponta a câştigat bătălia şi Justiţia

Premierul Victor Ponta a declanşat, purtat şi câştigat un război-fulger împotriva taberei Voiculescu-Antonescu pe tema numirilor de procurori. Scandalul fără precendent a început când Ponta şi-a luat inima în dinţi şi a luat o decizie independentă, fără să îşi consulte colegii de coaliţie, respectiv pe şefii PNL şi PC, şi a făcut o primă serie de propuneri pentru diverse posturi de procurori, printre aceştia şi Codruţa Kovesi, fostul procuror general, pe care a menţinut-o ca propunere pentru şefia DNA, în ciuda reproşurilor şi ameninţărilor venite din partea PC şi PNL. Crin Antonescu a anunţat  după şedinţa PNL că partidul nu-şi mai asumă Ministerul Justiţiei şi îi cere premierului Ponta retragerea propunerilor pentru şefii Parchetelor.

Reacţia lui Dan Voiculescu şi, apoi, a lui Crin Antonescu a fost pe măsură. Voiculescu a convocat o întâlnire a şefilor USL la care să se discute situaţia şi de a-l convinge pe Ponta să renunţe la Kovesi. Antonescu a spus presei că „e prima dată” de la începutul USL când Victor Ponta nu l-a consultat, ci doar i-a comunicat o decizie. Apoi, pe măsură ce scandalul a evoluat, şeful liberalilor vorbea deja de ideea discutării ruperii USL.

Ponta a apărut la întâlnirea liderilor Uniunii, i-a ascultat, le-a explicat, apoi a spus că dacă nu vor să accepte propunerile sale, PSD poate să îşi asume responsabilitatea portofoliul Justiţiei.

Bătălia de o oră, o oră şi jumătate fix

Atât a durat „cearta” pe Kovesi la întâlnirea dintre şefii USL, convocată de Voiculescu, miercuri, la Parlament. Prim-ministrul a declarat că „pentru a nu mai exista subiect de dispută”, a propus să îşi asume din partea PSD Ministerul Justiţiei”, la schimb cu alt minister pentru PNL, „pentru a păstra echilibrul la nivelul Guvernului”. Ponta a explicat că liberalii nu au cerut un alt portofoliu în locul Justiţiei. Revenind la trecerea la PSD şi numirea noului ministru, din punctul său de vedere, ministerul ar trebui condus de o persoană care nu aparţine unui partid, dar are experienţă şi pricepere în magistratură şi, poate, experienţă în relaţii internaţionale. Ponta a mai precizat că şi din interiorul PSD a fost întrebat în legătură cu Kovesi, dar nu au făcut-o în public, pentru că sunt colegi adevăraţi.

La rândul său, Crin Antonescu a declarat că „fiecare şi-a menţinut poziţia”, dar din acest moment „tema Justiţiei” rămâne exclusiv la Ponta şi Băsescu, „în funcţie de înţelegerile care s-au făcut”. Liderul PNL a confirmat, la finele şedinţei USL, că liberalii renunţă la ministerul Justiţiei şi nu solicită un alt portofoliu în schimb: „Menţinându-ne fiecare poziţia (…), care nu s-a schimbat pe tema numirilor de procurori, am decis următoarele - tema Justiţiei din aceste moment rămâne în activitatea exclusivă a domnului Ponta şi a departamentului pe care îl conduce şi a domnului Băsescu, în funcţie de înţelegerile care s-au făcut sau nu s-au făcut”. Antonescu a precizat că Victor Ponta le-a propus liberalilor un alt minister, în schimb, dar „opţiunea mea şi a colegilor a fost aceea de a nu face acest schimb”. „Miza unei guvernări nu este numărul de ministere pe care îl deţii, ci coerenţa şi consecvenţa faţă de angajamentele luate. Premierul a optat pentru altă soluţie şi, din acest moment, este responsabilitatea sa. Posibilitatea de a nu-ţi fi ruşine de tine este mai preţioasă decât orice minister”, a conchis Crin Antonescu.

Lista premierului

Scandalul fără precendent a început când Ponta şi-a luat inima în dinţi şi a luat o decizie independentă, fără să îşi consulte colegii de coaliţie, respectiv pe şefii PNL şi PC, şi a făcut o primă serie de propuneri pentru diverse posturi de procurori, între care cele mai importante sunt Tiberiu Niţu - procuror general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - şi Codruţa Kovesi - la conducerea DNA. Prim-ministrul a mai făcut următoarele propuneri: Bogdan Licu – prim-adjunct al procurorului general al Parchetului; Codruţ Olaru - adjunct al procurorului general al Parchetului, Alina Bica – procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Elena Hosu - adjunct al procurorului-şef al DIICOT. Săptămâna viitoare, Ponta va mai face şi alte propuneri pentru locurile care sunt vacante în acest moment.

Monopolul Morar

Marţi, Victor Ponta a declarat că, după ce a participat la şedinţa CSM, a constatat că „monopolul asupra procurorilor aparţine domnului Daniel Morar” şi că „Parchetul a devenit moşia domnului Morar şi că dânsul spune pe cine nu numeşte, pe cine numeşte, cum numeşte”, deşi nu are nici o acoperire legală.

„În baza legii, singura lege aflată în vigoare, pe baza căreia chiar şi domnul Morar a fost numit în funcţie, a făcut şase propuneri pentru funcţiile de conducere, iar CSM trebuie să se întrunească şi, conform legii, să dea un aviz, pozitiv sau negativ. Nu cred că putem accepta ca o singură persoană să încalce sau să rescrie legea pentru a-şi păstra un monopol asupra unei instituţii, Parchetul, care trebuie să nu aparţină nici partidelor, dar nici unui singur om”, a spus Ponta în şedinţa de Guvern.

Premierul justifică astfel necesitatea listei sale, mai ales că mandatul lui Daniel Morar a expirat şi îi asigură pe miniştri că prin propunerile luate „atât de rapid” a urmărit binele Guvernului, stabilitatea politică şi stabilitatea sistemului de Justiţie. „Aplicând legile ţării, consider că am dreptate în faţa celor care nu vor să le aplice şi care vor să creeze o putere paralelă Legii şi Constituţiei”, a adăugat Ponta.

Potrivit acestuia, „de astăzi (miercuri – n.r.) nu mai avem procuror general, iar Daniel Morar nu mai are nici o bază legală ca să mai conducă Ministerul Public”. În fine, premierul a mai spus că va continua să facă nominalizări pentru „funcţii care de cel puţin un an sunt vacante şi ocupate de persoane pe care sigur le apreciază domnul Morar”, dar el crede că pot fi ocupate şi de alte persoane.

Întrevederea cu Băsescu

Prim-ministrul s-a văzut miercuri şi cu preşedintele Traian Băsescu înainte de şedinţa Consiliului Superior de Apărare a Ţării (CSAT), dar a declarat că nu au vorbit nici la întâlnire, nici înainte despre lista sa de propuneri de procurori, răspunzând, astfel, acuzaţiilor partenerilor de coaliţie că ar fi făcut o înţelegere cu Traian Băsescu.

Decizia desparte, dar nu rupe

Preşedintele PNL a afirmat miercuri la prânz că, pentru prima dată,Victor Ponta nu s-a consultat cu PNL, ci doar a comunicat decizia. „Nu suntem parte şi nu suntem de acord cu o înţelegere politică făcută cu Traian Băsescu, în care să se împartă aceste poziţii.Această decizie luată de premier, ca ministru interimar al Justiţiei, este o decizie pe care domnia sa a luat-o, asupra căreia, pentru prima dată de la înfiinţarea USL, nu ne-am consultat, şi pe care ne-a comunicat-o, şi de care am luat act, şi asupra căreia ne despărţim fundamental. Asta nu înseamnă ruperea alianţei”, a spus Antonescu. Liderul liberalilor a adăugat: „Nu suntem nici eu, nici PNL dispuşi la compromisuri care să ne abată de la această direcţie majoră, de la angajamentele luate. Niciodată nu voi ezita să mă lipsesc de sprijinul cuiva, chiar important, dacă îmi cere lucruri pe care le consider inacceptabile şi pe care milioane de români le consideră inacceptabile”.

„Mergem mai departe”

Ulterior, preşedintele liberal s-a arătat convins că „Victor Ponta nu îl iubeşte pe Traian Băsescu”, precizând în acelaşi timp că asta îi determină pe amândoi să continuie parteneriatul USL: „Victor Ponta a fost foarte sincer când a angajat această bătălie politică majoră împotriva regimului Traian Băsescu, nu am nici un fel de îndoială în legătură cu asta, şi asta mă face pe mine şi pe domnia sa să mergem mai departe”. El a precizat la acea oră, înaintea reuniunii USL, că are încredere în continuare în premierul Victor Ponta.

Orban a cerut demisia premierului

După anunţul nominalizărilor, cei din PNL şi-au exprimat nemulţumirea faţă de decizia lui Ponta. Deputatul Ludovic Orban a declarat chiar că Ponta este egal cu Băsescu şi a completat că trebuie făcute demersuri pentru ca Victor Ponta să fie schimbat. „PNL trebuie să acţioneze cât mai rapid pentru a schimba acest prim-ministru, să convingă PSD să renunţe la acest prim-ministru. E o situaţie nouă, total schimbată faţă de ieri. În ce mă priveşte pe mine, Victor Ponta egal Traian Băsescu, e o marionetă a lui Băsescu“, a susţinut Orban la Digi 24.

Voiculescu: Nu se rupe Uniunea

După tensiunile dintre Ponta şi Antonescu, lideri ai USL au declarat că formaţiunea nu se va rupe. Dan Voiculescu, preşedintele fondator PC, a precizat că există anumiţi oameni care doresc destrămarea formaţiunii. „Sunt foarte mulţi oameni în România care îşi doresc ca USL să nu se rupă. Acestora le spun foarte clar: USL nu se va rupe. Mai sunt încă oameni în România care îşi doresc ca USL să se rupă. Le spun: să nu se bucure, pentru că USL nu se rupe”, a afirmat Dan Voiculescu. La finele şedinţei USL a refuzat să facă vreun comentariu.

Avizele pentru procurori-şefi, pe 3 iunie

Secţia pentru procurori a CSM a decis miercuri ca intervievarea candidaţilor pentru funcţiile de procurori-şefi la Parchetul General, Directia Anticorupţie şi la Crimă Organizată, propuşi de premierul Victor Ponta, să aibă loc pe 28, 29, 30 mai, iar transmiterea avizelor către Ministerul Justiţiei să se facă pe 3 iunie. Avizul CSM este unul consultativ, dar obligatoriu.

Stabilirea calendarului a fost făcută “pentru asigurarea transparenţei şi obiectivităţii procedurii de avizare a numirii în aceste funcţii de conducere, exigenţe exprimate constant şi de către Comisia Europeană în rapoartele de progrese din cadrul MCV, având în vedere importanţa lor pentru funcţionarea sistemului judiciar, pentru apărarea ordinii de drept, a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, pentru apărarea intereselor generale ale societăţii”, a anunţat CSM într-un comunicat de presă.

Astfel, calendarul stabilit de CSM pentru desfăşurarea procedurii de avizare este următorul: în perioada 3-30 aprilie - solicitarea documentelor necesare însoţirii candidaturilor şi termen pentru transmiterea tuturor documentelor cerute de lege şi regulament; între 30 aprilie şi 21 mai - punerea în dezbatere publică a proiectelor de management şi efectuarea verificărilor asupra candidaturilor; între 21 şi 28 mai - analiza rezultatelor demersului anterior; în zilele de 28, 29 şi 30 mai are loc intervievarea candidaţilor, iar pe 3 iunie se va face transmiterea avizelor către Ministerul Justiţiei. CC audieri, procurori, CSM, selectie, calendar.

CE vrea rigoare şi independenţă

 

Posturile de procuror general şi de procuror-şef al DNA sunt de cea mai mare importanţă, iar Comisia Europeană (CE) a luat notă de numele propuse şi precizează că este important ca nominalizaţii finali să aibă o abordare cu accent special asupra rigorii şi a independenţei, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei.

 

„În ceea ce priveşte evoluţiile de azi-dimineaţă, respectiv nominalizările pentru procurorul general şi procurorul şef al DNA, se înţelege de la sine că aceste posturi sunt de cea mai mare importanţă, şi am luat notă de numele avansate pentru numire. Atunci când procedura se va finaliza, vom judeca în funcţie de rezultate. Este important ca nominalizaţii finali să aibă o abordare cu accent special asupra rigorii şi a independenţei. Dar în acest stadiu suntem încă în cursul procesului şi vom aştepta să vedem evoluţiile de la Bucureşti”, a declarat Mark Gray.

 

„Cred că CE a prezentat în toate rapoartele şi în multe scrisori punctele sale de vedere asupra procedurii de nominalizare. Nu ne-am schimbat poziţia asupra criteriilor pe care le-am prezentat în diferite rapoarte. Evident, acum trebuie să vedem cum va reacţiona CSM. Din punctul de vedere al Comisiei, noi nu ne-am schimbat poziţia şi ne-am prezentat opiniile foarte clar”, a precizat Gray. Întrebat dacă executivul comunitar a fost în contact cu autorităţile de la Bucureşti în privinţa simplificării procedurii de nominalizare pentru cele două posturi, Gray a răspuns: „Nu am fost consultaţi asupra evenimentelor recente de la Bucureşti”.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 639877-02-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE