2021-07-24 08:24

UE TRECE LA SANCŢIUNI. Încălcarea valorilor statului de drept poate duce la pierderea fondurilor comunitare

 |  21:00
UE TRECE LA SANCŢIUNI. Încălcarea valorilor statului de drept poate duce la pierderea fondurilor comunitare

Şefii diplomaţiilor din patru state europene i-au solicitat preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso să iniţieze discuţii pentru a construi un mecanism eficient de protejare a valorilor fundamentale ale statului de drept. Mai exact, cei patru miniştri de Externe din Germania - Guido Westerwelle, Danemarca - Villy Søvndal, Olanda - Frans Timmermans şi Finlanda - Erkki Tuomioja propun sancţiuni pentru nerespectarea acestor valori care merg până la suspendarea totală a fondurilor europene. Iniţiativa va fi discutată în Consiliul de Afaceri Generale.

„UE ar trebui să pună un accent mai pronunţat pe promovarea culturii respectului pentru statul de drept în ţările membre. În Studiul privind Creşterea Anuală din 2013, Comisia identifică independenţa, calitatea şi eficienţa sistemelor judiciare drept un mijloc de a reduce costurile pentru companii şi de a creşte atractivitatea ţărilor pentru investitorii străini. Alte moduri de a promova respectarea statului de drept în cadrul Uniunii Eeuropene ar trebui, de asemenea, promovate. Chiar dacă este corect să punem în evidenţă beneficiile economice ale statului de drept, importanţa respectării acestuia este mult mai mare”, explică cei patru miniştri în scrisoarea postată de directorul Centrului Român pentru Politici Europene, Cristian Ghinea, pe pagina sa de Facebook.

Un mecanism nou

„Aşa cum aţi spus în Discursul privind Starea Uniunii, există limite în ceea ce priveşte aranjamentele instituţionale. Nici procedurile înscrise în Tratate nici carta drepturilor fundamentale ale UE nu oferă instrumente suficient de puternice. De aceea, credem că este nevoie de un nou mecanism, mai eficient, pentru a proteja valorile fundamentale în cadrul statelor membre”, remarcă şefii diplomaţiilor din cele patru state UE.

Ei insistă că: „Un astfel de mecanism ar trebui să fie rapid şi independent de considerente politice. Propunem un mai mare rol pentru Comisie, în calitatea sa de gardian al Tratatelor. CE ar trebui să poată interveni pentru rezolvarea problemei într-un stadiu incipient şi - dacă există sprijin din partea statelor membre - să ceară ţării respective să remedieze situaţia.

Suspendarea fondurilor UE

Apoi ar putea fi explorate mai multe opţiuni pentru a obţine de la ţara respectivă respectarea statului de drept, inclusiv un dialog politic structurat, aducerea problemei în faţa Consiliului într-un stadiu incipient sau încheierea unui acord între Comisie şi respectivul stat. Ca ultim resort, o variantă ar fi suspendarea fondurilor UE”.

„Precizăm că obiectivul acestui mecanism este să întărim valorile fundamentale ale UE, în acelaşi timp cu respectarea deplină a tradiţiilor constituţionale naţionale. Ar fi un demers nediscriminatoriu şi aplicabil tuturor statelor membre, în acelaşi fel. Credem că, odată înfiinţat, acest mecanism ar putea ajuta la asigurarea sprijinului public pentru o viitoare extindere”, mai spun cei patru semnatari ai scrisoarii către preşedintele CE.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 639874-03-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE