2021-09-21 22:40

Tokes aşteaptă decizia preşedintelui Băsescu în cazul retragerii Ordinului Steaua României

 |  13:19
Tokes aşteaptă decizia preşedintelui Băsescu în cazul retragerii Ordinului Steaua României

Deputatul Laszlo Tokes refuză să înapoieze Ordinul Steaua României şi aşteaptă ca preşedintele Băsescu să ia o hotărâre în acest caz. Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional Steaua României a hotărât miercuri, cu cinci voturi pentru şi o abţinere, retragerea distincţiei acordate în 2009 parlamentarului european.

Parlamentarul european Laszlo Tokes a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că nu doreşte să dea înapoi Ordinul  Steaua României. El a precizat că îşi apără cinstea şi onoarea şi aşteaptă o decizie în acest sens a preşedintelui Băsescu, „politicianul cel mai cumpănit şi cel mai principial”.

Potrivit deputatului din PE, Adunarea Generală a Ordinului Steaua României a fost compusă din 12 membri din care 80-90% aparţin PSD, iar retragerea distincţiei este un „act antirevoluţionar” care face parte din procesul „restaurării comuniste”. Tokes reclamă încălcarea dreptului la apărare şi a dreptului la liberă exprimare şi acuză Adunarea General că nu a făcut o investigare documentată, aşa cum ceruse preşedintele Băsescu.

Potrivit Agerpres, Tokes a afirmat că nu se va lăsa intimidat şi va repeta cererea de protectorat adresată Ungariei pentru minoritatea maghiară din România, chiar şi la tribuna Parlamentului European. El a respins acuzaţiile că ar dori să transforme Transilvania într-un protectorat maghiar sau ar submina statul unitar român.

„Nici prin minte nu mi-a trecut, este chiar caraghios. Resping aceste învinuiri, sunt doar protexte. Se generalizează pentru că se ştie că am fost întotdeauna antimaghiar”, a precizat Tokes.

Conform parlamentarului european, prin atacul la adresa persoanei sale se încearcă intimidarea celor care vor să obţină autonomia.

Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional Steaua României a hotărât miercuri, cu cinci voturi pentru şi o abţinere, retragerea distincţiei acordate parlamentarului european. Preşedintele Băsescu a afirmat înainte de a se hotărî dacă emite decretul, aşteaptă raportul Consiliului de Onoare.

Laszlo Tokes a fost decorat în decembrie 2009 cu Ordinul Naţional Steaua României, în grad de Cavaler, „cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie, în semn de înaltă apreciere a curajului şi a demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplul personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste”.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-11-22Parerea ta...

RELU
22 Noi 2013

are vreo legatura ce spune Tokes -El a respins acuzaţiile că ar dori să transforme Transilvania într-un protectorat maghiar sau ar submina statul unitar român.si ce spune Hunor:UDMR va prezenta anul viitor proiectul de autonomie ,as sublinia NU a meritat si NU merita Tokes acest ordin punct
FELDUIOARA
22 Noi 2013

Din pacate d-le Relu, Tokes era bun in 89, dar acum nu mai avem nevoie de el.In decursul istoriei nu odata am intors spatele celui cu care am dat mana.Poate ar fi momentul sa fim consecventi si eventual sa apreciem curajul si dezvaluirile facute in legatura cu revolutia Romana.Chiar nu vezi ce ese in jurrul nostru??? Mai gandestete. Nu cumva nu putem intelege autonomia si de aici ni-se trage
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE