2021-07-26 23:35

Tokes, apărat de maghiarii din SUA. Ghişe: Este încercarea unui organism la care Tokes are relaţii, astfel încât să nu îi fie retrasă decoraţia

 |  19:49
Tokes, apărat de maghiarii din SUA. Ghişe: Este încercarea unui organism la care Tokes are relaţii, astfel încât să nu îi fie retrasă decoraţia

Maghiarii din America sar în apărarea lui Lazslo Tokes, după ce Federaţia Maghiarilor Americani (AHF) s-a adresat Comisiei Helsinki, o agenţie a Administraţiei SUA, pentru a solicita anularea deciziei de retragere a Ordinului “Steaua României” lui Tokes. Federaţia a motivat că retragerea distincţiei reprezintă o încălcare a drepturilor omului, dar şi o acţiune împotriva maghiarilor. Totodată, şi istoricul american, Lee Edwards, directorul Fundaţiei Memorialul Victimelor Comunismului de la Washington, i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu pentru a-i cere să nu dea curs iniţiativei de retragere a Ordinului “Steaua României” lui Laszlo Tokes. Pe de altă parte, Ioan Ghişe, senator PNL, a declarat pentru PUTEREA că prin păstrarea decoraţiei lui Tokes ar însemna că statul român decorează pe fiecare cetăţean care face declaraţii împotriva autonomiei statului român.

Demersul comunităţii maghiare din America vine după ce Consiliul Naţional Steaua României a aprobat, cu cinci voturi pentru şi o abţinere, propunerea de retragere a distincţiei pe care europarlamentarul Laszlo Tokes a primit-o din partea statului român, dar procedural, decizia de retragere  îi aparţine lui Traian Băsescu.

Practici împotriva minorităţilor

Astfel, preşedintele AHF, Ferenc Koszorus, a declarat, conform Mediafax, că iniţiativa de retragere a Ordinului “Steaua României” acordat lui Tokes este rezultatul acţiunilor acestuia în favoarea comunităţii maghiarilor din România, completând: “Comisia Helsinki trebuie să se pronunţe; încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, politicile şi practicile împotriva minorităţilor, intoleranţa şi măsurile antidemocratice nu pot fi tolerate. Ne temem că tăcerea ar putea fi interpretată de unii (...) ca fiind o încuviinţare, având ca efect noi încălcări ale principiilor Comisiei Helsinki”, a comunicat AHF într-o scrisoare adresată preşedinţilor Comisiei, Benjamin Cardin şi Christopher Smith.

Ghişe: Relaţii la AHF

Senatorul PNL, Ioan Ghişe, a declarat pentru PUTEREA, că AHF este o instituţie la care Tokes are relaţii, sesizarea către Comisia Helsinki având scopul de a-l ajuta pe europarlamentar: “Este încercarea unui organism la care Tokes are relaţii, să sară în apărarea lui, astfel încât să nu i se retragă decoraţia. Decoraţie pe care a primit-o în semn de recunoaştere a statului român. Dar pe această logică, statul român recunoaşte  declaraţiile lui Tokes privind nerespectarea teritorialităţii şi autonomiei României. Iar pe logica asta, a absurdului, orice cetăţean care propovăduieşte împotriva statului român trebuie să primească Ordinul «Steaua României»”, a explicat liberalul. Întrebat dacă este de părere că decoraţia ar trebui să fie retrasă de către Băsescu,  Ghişe a spus: “În primul rând, eu nu cred că, potrivit Constituţiei, Băsescu nu mai este preşedintele României, Dar partea interesantă este că Băsescu i-a acordat decoraţia lui Tokes când era preşedintele României legal, iar acum trebuie să decidă când nu mai este constituţional, preşedintele României”, a încheiat liberalul.

Gest de umilire

Pe de altă parte, Tokes beneficiază de sprijin şi din partea autorităţilor din Ungaria, după ce, ministerul ungar de Externe consideră că iniţiativa de retragere a distincţiei acordate lui Laszlo Tokes reprezintă o acţiune “extrem de preocupantă”, un gest de umilire a comunităţii etnicilor maghiari din România, având scopul de intimidare a celor care solicită autonomia maghiarilor.

Raport argumentat

Totodată, şi preşedintele Băsescu a avut o reacţie pe retragerea distincţiei lui Tokes, precizând că doreşte să vadă motivarea şi că procesul nu este unul simplu, amintind cazul lui Corneliu Vadim Tudor, care a atacat în instanţă decizia de ridicare a decretului pe care îl semnase, adăugând că: “Nu o să repet asta fără să fiu foarte atent. A fost singurul decret anulat în instanţă în 9 ani de mandat”, a spus Băsescu.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-11-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE