2024-04-19 11:20

Suspiciuni de fraudare a măsurilor de sprijin pentru IMM-uri. Ministerul Economiei a demarat o investigație

 |  09:44
Suspiciuni de fraudare a măsurilor de sprijin pentru IMM-uri. Ministerul Economiei a demarat o investigație

Modul în care arată listele preliminare cu aplicanții la granturile de investiții din cadrul Măsurii 3 destinat IMM-urilor ridică mari semne de întrebare, lucru observat inclusiv de către cei interesați să obțină aceste finanțări cuprinse între 50.000 euro și 200.000 euro. Potrivit informațiilor HotNews.ro, există suspiciuni că a fost viciat procesul de depunere a proiectelor și că a fost influențat modul în care arată listele, în condițiile în care alte persoane în afară de administratori ar fi avut acces la datele de pe platforma de înscriere. HotNews.ro l-a contactat pe ministrul Economiei, Claudiu Năsui, pentru a solicita explicații. Acesta a spus că va discuta cu STS și va cere o investigație, un audit al platformei.

Năsui mai afirmă că a discutat și cu premierul și va anunța în curând unele măsuri. Ministrul Economiei susține că a aflat cu puțin timp înainte ca termenul de înscriere să expire că au acces la date entități din exterior, în afară de administratori. Întrebat de HotNews.ro cine din afară a avut acces la date, ministrul a spus că băncile. Năsui afirmă că imediat cum a aflat, a solicitat restricționarea accesului la datele aplicației.

Programul s-a lansat pe 4 decembrie 2020, ora 10.00, iar termenul final pentru înscrieri a fost 29 ianuarie 2021, ora 20.00. Pe data de 28 ianuarie 2021, Ministerul Economiei a emis un comunicat potrivit căruia va limita "accesul la datele aplicațiilor aferente Măsurii 3, pentru toate persoanele implicate în procesul de analiză și evaluare, până la finalizarea înscrierilor".

Cont de administrator asupra platformei avea inclusiv ministrul. Potrivit informațiilor HotNews.ro, acestuia i s-a făcut cont de administrator pentru regiunea București, imediat cum a și-a preluat mandatul de ministru, deși în mod obișnuit, administratorii sunt directorii și șefii de agenții. De exemplu, fostul ministru al economiei nu a avut un astfel de cont. Întrebat asupra acestui aspect, ministrul a spus că direcțiile de specialitate i-au pus la dispoziție acest cont. Năsui susține că după restricționare, nimeni, inclusiv el, nu a avut acces la date.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, persoanele care dețin un astfel de cont pot vizualiza solicitanții și rapoarte privind stadiul înscrierilor.

Deși înscrierea s-a finalizat pe 29, ora 20.00, listele cu beneficiarii ordonați în funcție de punctaj și de criteriile de departajare au fost publicate pe site-ul ministerului abia în după-amiaza zilei de 2 februarie. Întrebat de ce s-au publicat atât de târziu listele, ministrul a spus că nu a avut "niciun cuvânt de spus" asupra acestui aspect.

Claudiu Năsui a afirmat că pe la mijlocul lunii ianuarie nu erau multe cereri, însă acestea au explodat în ultimele 48 de ore, lucru remarcat inclusiv de către cei interesați de fonduri.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-02-05



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE