2021-07-28 16:27

Sumele rostogolite spre aleşii locali ating niveluri ameţitoare

 |  19:33
Sumele rostogolite spre aleşii locali ating niveluri ameţitoare

Vicepremierul Liviu Dragnea îşi ţine promisiunile către primari, categorie nedreptăţită prin Legea descentralizării. Cei care strâng voturile, edilii locali se vor bucura, în prag de sărbători, de un dar în valoare de 150 milioane lei. Destinaţia banilor ar fi achitarea restanţelor pe care le au primăriile la lucrări de investiţii.

Ministrul Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, a pregătit un proiect de hotărâre prin care cere Guvernului noi fonduri pentru primari, adică 150 milioane lei (33,5 milioane euro), anunţă Mediafax. Banii ar urma să fie alocaţi din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, în baza actului normativ prin care este permis acest transfer de bani, prin derogare de la lege.

 

Cererea pregătită pentru Guvern este motivată de numărul mare de solicitări venite de la autorităţile administraţiei publice locale pentru plata sumelor restante aferente lucrărilor executate la obiectivele de investiţii contractate în cadrul Programului naţional de dezvoltare locală. În ultimele două săptămâni, Guvernul a alocat pentru primari, prin două hotărâri distincte, fără să anunţe public, 3,5 milioane lei, respectiv 20 milioane lei, cu justificarea că banii sunt necesari pentru cheltuieli urgente în sezonul rece.

 

Pentru suma de 3,5 milioane lei, Guvernul a susţinut că fondurile vor fi alocate doar municipiului Brad, iar pentru totalul celor 20 milioane lei nu au mai fost prezentate primăriile care vor primi banii. Până în prezent, primăriile beneficiare erau stabilite prin hotărâre de guvern publicată în Monitorul Oficial, dar pentru distribuirea acestor sume este stabilit că operaţiunea va fi efectuată doar prin ordin al vicepremierului Dragnea.

 

Legea finanţelor publice locale stabileşte că banii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului sunt repartizaţi numai pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar. Guvernul a decis însă recent, prin Ordonanţă de Urgenţă, că, prin derogare de la această lege, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prin hotărâre a Guvernului, pot fi alocate sume ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat şi pentru finanţarea unor cheltuieli aferente obligaţiilor de plată restante care nu pot fi asigurate din bugetul aprobat.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-12-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE