2021-06-20 04:04

PSD, anunț-bombă: „Banii din Bugetul pe 2021 ajung doar pentru 9 luni!”. Vezi care sunt argumentele

 |  14:36
PSD, anunț-bombă: „Banii din Bugetul pe 2021 ajung doar pentru 9 luni!”. Vezi care sunt argumentele

Senatorul PSD Radu Oprea a criticat, duminică, proiectul de buget pentru acest an şi a susţinut că banii alocaţi ajung doar pentru 9 luni.

"Concluzia este una dramatică: banii din acest buget ajung doar pentru 9 luni. Veniturile sunt supraestimate cu cel puţin 0,5% din PIB, iar cheltuielile sunt subestimate cu minimum 0,4% din PIB. Drama este că Guvernului nici nu-i pasă să aducă vreun ban în plus la venituri. Dacă vă uitaţi cu atenţie veţi vedea că în 2022 şi în 2023 veniturile ca pondere în PIB scad şi atunci este normal că, dacă nu-ţi propui să aduci venituri, orice cheltuială să ţi se pară un pericol. (...) Vom veni cu amendamente la bugetul de stat, la lege, pentru a arăta că într-adevăr PSD are o altă viziune şi lucrurile pot fi făcute altfel în această ţară. (...) Nu avem o strategie de a bloca bugetul de stat", a declarat Oprea, într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD, informează Agerpres.

Senatorul social-democrat a susţinut că sunt mulţi bani acordaţi pentru Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului şi la Ministerul de Finanţe.

"În Fondul de rezervă al Guvernului iar au prevăzut sume mari pentru că acolo este puşculiţa de partid, ne-a obişnuit lucrul acesta în campania electorală, şi în acţiuni generale la Ministerul Finanţelor Publice de asemenea sunt sume care pot fi luate şi repartizate", a spus el.

Oprea a prezentat "zece mari ţepe pregătite românilor" de liderii coaliţiei majoritare şi de premierul Cîţu prin proiectul de buget pe anul 2021 şi strategia fiscal-bugetară 2021 - 2023.

El a arătat că Educaţia va beneficia de cea mai mică alocare din 1995 până în prezent prin proiectul de buget.

"Conform datelor EUROSTAT, Ministerului Finanţelor, raportat la PIB, este cea mai mică alocare din 1995 încoace de când există date despre această cheltuială guvernamentală cu Educaţia", a adăugat Oprea.

În ceea ce priveşte alocările pentru Sănătate în proiectul de buget, el a arătat că este vorba de o scădere a creditelor bugetare atât la Ministerul Sănătăţii, cât şi la CNAS.

"Situaţia este de noaptea minţii. Deşi se estimează contribuţii din asigurări mai mari cu 3 miliarde, ministerul primeşte mai puţin ca anul trecut cu 0,4 miliarde de lei, iar CNAS cu 2,2 miliarde de lei. Cîţu minte că dă bani în plus, dar de fapt taie bugetul Sănătăţii în pandemie şi pune în pericol viaţa a sute de mii de pacienţi", atrage atenţia senatorul PSD.

Acesta a vorbit şi despre fondurile europene.

"Nu regăsim în buget niciun eurocent din cele 80 de miliarde de euro promise de toţi liderii Dreptei, în frunte cu preşedintele Iohannis. La capitolul sume primite de la UE la investiţii sunt doar banii din exerciţiul financiar trecut 2014 - 2020 şi acestea sunt supraestimate masiv cu 14 miliarde de lei. O minciună îngrozitoare care arată că actuala putere nu contează pe vreun euro din proiectele Planului de Redresare şi Rezilienţă", a susţinut Oprea.

El a mai afirmat că "în strategia fiscal-bugetară Guvernul recunoaşte că România va rămâne în criză până cel puţin în anul 2023".

În ceea ce priveşte economia, el a evidenţiat existenţa unei "scheme cu dedicaţie", arătând că doar 500 de companii "prietene" ale guvernării vor primi finanţări.

Social-democratul a acuzat Guvernul de introducerea unor taxe noi.

"În strategia fiscal-bugetară găsim o primă surpriză neplăcută pentru români: accizele cresc de la 1 aprilie. Nu e o păcăleală. Găsim şi alte formule: taxarea activităţilor care conduc la externalităţi negative, deci ne aşteptăm la apariţia unor noi taxe, probabil în sectorul energetic, fiindcă se vorbeşte de activităţi poluante", a afirmat Oprea, care a mai arătat că nu există sume în bugetul pentru 2021 pentru acordarea de subvenţii consumatorilor vulnerabili.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-02-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE