2020-10-25 21:54

Prezenţă la urne mai slabă în alegerile legislative moldovene decât în scrutinul din 2014

 |  21:23
Prezenţă la urne mai slabă în alegerile legislative moldovene decât în scrutinul din 2014

Prezenţa la urne în alegerile legislative din Republica Moldova era duminică, după 11 ore şi jumătate de vot, de 46,5%, un pic mai mică decât în scrutinul din 2014 la ora locală 18.30 (şiora României, au anunţat autorităţile electorale, relatează The Associated Press.

La ora locală 15.45, nivelul prezenţei era de 38%, potrivit AFP. Primele rezultate sunt aşteptate luni.

În contextul în care mulţi dintre cei 3,5 milioane de locuitori ai ţării vor relaţii mai strânse cu Moscova, alţii vor să urmeze exemplul României, cu care republica Moldova împărăşeşte o îndelungat istorie şi o limbă cimună, şi să-şi întoarcă privirile către Uniunea Europeană (UE).

Alegerile de duminică sunt percepute ca urmând să se joace între trei actori principali - Partidul Socialist din Republica Moldova (PSRM, prorus) al preşedintelui Igor Dodon, Partidul democrat din Moldova (PDM, la putere) al lui Vlad Plahotniuc şi alianţa ACUM (proeuropeană).

Igor Dodon şi Vlad Platotniuc s-au acuzat reciproc de fraude, în vederea câştigării alegerilor.

Potrivit ultimelor sondaje dinaintea scrutinului, formaţiunea lui Plahotniuc este creditată pe poziţia a treia.

Moldovenii aleg duminică cei 101 deputaţii în Parlamentul unicameral, cu un mandat de patru ani. Pentru prima oară, scrutinul este mixt - proporţional şi scrutine locale. Critici afirmă că acest sistem favorizează principalele două partide, PSRM şi PDM.

Aproximativ 380 de observatori internaţionali, provenind din 38 de ţări, monitorizează alegerile.

Preşedintele moldovean prorus Igor Dodon a preconizat duminică o repetare a alegerilor. ”Avem un risc major de alegeri anticipate”, a declarat, citat de AP, el după ce a votat.

În cazul în care parlamentarii nu reuşesc să formeze o coaliţie de guvernare în termen de 45 de zile, preşedinte dozolvă Legislativul şi convoacă un nou scrutin, potrivit Constituţiei.

Reprezentanta alianţei ACUM Maia Sandu a declarat pentru AP că alegerile de duminică sunt ”cele mai nedemocratice în istoria (Republicii) Moldova”.

”O bandă de hoţi a capturat instituţiile statului” şi ”sperie, ameninţând şi sărăcindu-ne”, a declarat Sandu, îndemnându-i pe moldoveni să iasă la vot.

Parlamentul European (PE) a prezentat anul trecut Republica Moldova drept ”un stat captiv al unor interese oligarhice”, iar Uniunea Europeană (UE) a blocat fonduri alocate republicii Moldova după ce un tribunal moldovean a invalidat alegerile municipale organizate în 2018 la Chişinău din motive ”tehnice”, într-o hotărâre denunţată drept o tentativă de anulare a victoriei unui candidat proeuropean.

Însă Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Moldova (PCM) şi liderul de facto al ţării, a subliniat că formaţiunea sa a impus ”ordinea şi disciplina” prin politici economice.

În pofida afirmaţiilor sale, aproximativ un milion de moldoveni au plecat din ţară, în căutare unui loc de muncă, fie în UE, fie în Rusia.

Dodon a denunţat, împreună cu adversarii săi proeuropeni din alianţa ACUM, fraude ale PDM, care au cumpărat, susţin ei, voturi de la alegători din Transistria.

Formaţiunea oligarhului Plahotniuc a denunţat imediat aceleiaşi fapte. ”Am primit avertizări potrivit cărora liderii PSRM oferă bani locuitorilor (Transnistriei) pentru a le susţine candidaţii”, a declarat vicepreşedintele PDM Vladimir Cebotar.

Cele douăpartide au anunţat că au depus o plângere la Comisia Electorală.

Creditat pe primul loc în sodaje, PSRM, care militează în favoarea unei apropieri de Rusia şi mai degrabă o aderare la Uniunea Economică Eurasiatică a acesteia decât la UE, ar putea obţină până la 50% din voturi.

Alianţa ACUM este creditată pe poziţia a doua. Din ea fac parte două formaţiuni care susţin aderarea la UE şi NATO şi care denunţă ”acapararea” de către PDM a unor posturi de conducere în politică, justiţie şi în forţele de ordine.

În cazul în care niciuna dintre aceste formaţiuni nu va putea forma singură un Guvern după alegeri - scenariul cel mai probabil -, analiştii se tem de o nouă perioadă de instabilitate. 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2019-02-24Parerea ta...

NEGRO
25 Feb 2019

Democratia inseamna nu doar drepturi cetatenesti, ci in primul rand datoria fiecaruia de a asigura functionarea statului dupa principiile libertatii si ale separatiei celor patru puteri: executiva, legislativa, judecatoreasca si a presei. Cetatenii din Moldova si Romania n-au inteles cea de-a doua conditie a supravietuirii tuturor intr-un stat democratic. Au lasat totul in seama oligarhilor care s-au impus fraudulos in epocile succesive de tranzitie si haos. Cum nici acum dupa aproape 30 de ani nu au inteles ca trebuie sa voteze pentru a ingadui formarea elitei meritocratice, continua sa se zabata in ghearele oligarhiei hraparete intens finantate de Moscova. Dar, dupa cum stiti, Rusia nu crede in lacrimi! Va salutam romani de dincolo de Prut, dar din pacate si noi suferim de aceleasi boli: fudulia suficienta si prostia endemica. Nu peste mult, vom functiona si noi ca slugi ale oligarhilor putinieni si succesorii. Caci ne este la fel de greu sa iesim din patru in patru ani in fata urnelor de vot. Iar calaii democratiei isi stiu meseria...de lungi secole de barbarie orientala.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE