2020-10-25 20:47

Pact cu diavolul la Chişinău. Protocolul secret al acordului de coaliţie

 |  15:47
Pact cu diavolul la Chişinău. Protocolul secret al acordului de coaliţie

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), condus de Vlad Filat şi Partidul Democrat din Moldova al lui Marian Lupu şi Vlad Plahotniuc şi-au publicat acordul de coaliţie, după ce au încheiat Alianţa Politică pentru o Moldovă Europeană (APME), ca urmare a negocierilor demarate după alegerile din 30 noiembrie 2014. PLDM şi PDM împreună cu Partidul Liberal (PL) condus de Mihai Ghimpu au obţinut împreună 55 de mandate de deputaţi din cele 101 ale Parlamentului şi era de aşteptat să se coalizeze la fel ca după alegerile din 2009 şi 2010. Cu toate acestea, PLDM şi PDM au preferat să încheie o coaliţie bazată pe sprijinul parlamentar al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) condus de veteranul Vladimir Voronin. PL, un partid pro-românesc şi pro-NATO şi UE a fost aruncat astfel în opoziţie.

Minciuna

Alianţa PLDM-PDM a fost atacată din toate părţile şi acuzată că va guverna cu sprijin parlamentar PCRM  şi că va frâna astfel „parcursul european al republicii”. Pentru a arunca praf în ochii publicului, cei de la APME au publicat acordul de coaliţie. Detalii .

Documentul în sine este apă de ploaie.  Se înşiră doar „priorităţile”, o listă lungă cu expresii vagi de genul „asanarea sectorului bancar”, „eradicarea corupţiei” sau chiar „măsuri orientate spre sporirea bunăstării cetăţenilor şi creşterea calităţii vieţii”, fără a se spune însă cum se vor rezolva aceste „priorităţi”. În rest, două pagini despre cum îşi vor împărţi funcţiile şi încă vreo zece pagini pline de clauze avocăţeşti pe care cei doi parteneri, PLDM şi PDM le-au introdus în încercarea de a se asigura că nu se vor trage pe sfoară unul pe altul.

Minciuna cea mai mare este lipsa din acordul publicat a înţelegerii cu cel de-al treilea partener din coaliţia parlamentară, comuniştii lui Voronin, care asigură sprijinul parlamentar pentru viitorul guvern PLDM-PDM.  Înţelegerea dintre PLDM, PDM şi PCRM nu poate funcţiona ca la iarmaroc, unde vânzătorul stă cu mâna stângă pe bani şi cu dreapta pe marfă, pentru că trocurile politice dintre cei trei au o anumită ordine cronologică. Întâi va trebui ca PCRM să voteze conducerea Parlamentului şi învestirea noului guvern şi abia mai apoi îşi va primi partea cuvenită din putere. Aşadar, înţelegerea PLDM-PDM-PCRM, care nu este dată publicităţii, are prevederi şi termene foarte concrete, puse pe hârtie, pentru că altfel nu se poate.

Ce primeşte PCRM

În primul rând PCRM va primi bani. Încă de anul trecut, deputaţii PLDM au promovat un proiect prin care firma de construcţii „Glorinal” apropiată de clanul Voronin să primească o scutire de impozite de 25 milioane lei moldoveneşti, cam 2 milioane dolari la vremea respectivă. Liberalii lui Ghimpu au sesizat Curtea Constituţională şi au obţinut anularea  amendamentului respectiv, votat de majoritatea parlamentară. Detalii .

Pact cu diavolul la Chişinău. Protocolul secret al acordului de coaliţie
zoom

Dar 2 milioane dolari sunt doar bani de ţigări pentru Oleg Voronin, oligarhul moldovean care este fiul lui Vladimir Voronin. Oleişca, cum îl alintă Vlad Filat, în doar 16 luni - de la 22 ianuarie 2008 până la 29 mai 2009 -  a achitat în magazine, hoteluri şi alte localuri de lux de peste hotare, mărfuri şi servicii de aproape 8 milioane dolari cu CARDUL BANCAR, iar rulajul total al tranzacţiilor sale cu cardul bancar a fost în această perioadă de aproape 190 milioane de lei moldoveneşti (cam 15 milioane dolari la vremea respectivă). Detalii .

Bineînţeles că „europenii” de la Chişinău care veniseră la putere cu lozinca „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti”, au îngropat dosarul penal deschis beizadelei comuniste pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. La 24 martie 2014, Compania azeră „EVRASCON” a câştigat licitaţia de la ministerul Transporturilor pentru  reabilitarea a 17,6 km de drum. Valoarea contractului este de 23,1 milioane de euro. Detalii .

Numai că  Ecaterina Voronina, fiica lui Oleg, respectiv nepoata lideului comunist Vladimir Voronin, este căsătorită cu fiul lui Mussa Panahov, ministrul adjunct al Transporturilor din Azerbaidjan.  Katia şi Mussa au făcut o nuntă ca în „1001 de nopţi”. Detalii .

Refuzul PLDM-PDM de a da liberalilor lui Ghimpu Ministerul Transporturilor a fost unul dintre motivele principale ale eşecului tenativei de creare a unei alianţe europene PLDM-PDM-PL. Un ministru al Transporturilor provenit din PL ar fi refuzat să finanţeze firmele clanului Voronin din banii ministerului şi ar fi dinamitat astfel posibilele înţelegeri oculte încheiate de Filat şi Plahotniuc cu liderul comunist Voronin.

PCRM are însă şi un program politic pe care vrea să îl impună partenerilor săi „europeni” din APME. În primul rând „consolidarea societăţii”, termen însuşit deja şi de PLDM, detalii , şi PDM.

Dar în jargonul politic de la Chişinău „consolidarea societăţii” este o denumire de cod pentru reprimarea identităţii româneşti din Basarabia. Pasămite societatea ar fi divizată pe criterii identitare români/moldoveni, la care se adaugă şi prezenţa rusofonilor. Societatea trebuie „consolidată” în jurul unei idei naţionale, crearea naţiunii moldoveneşti, care la oportunistul PLDM este „civică”, iar la PCRM şi PDM este de-a dreptul „etnică”. Deja Marian Lupu, preşedintele PDM, care se prezintă ca vorbitor de „moldovenească” pretinde că „noţiunea de limba română este folosită excesiv”. Detalii .

Pact cu diavolul la Chişinău. Protocolul secret al acordului de coaliţie
zoom

Filat pare să se fi pliat şi el, din moment ce Biroul Naţional de Statistică, controlat de PLDM refuză să publice datele oficiale ale recensământului din 2014, după ce scurgeri de informaţii au relevat că numărul vorbitorilor de română – 40% l-ar fi întrecut pe cel al vorbitorilor de „moldovenească” – 38%. Detalii.

PL al lui Mihai Ghimpu nu ar fi avut ce căuta într-o asemenea combinaţie de guvernare, pentru că este un partid susţinător al identităţii româneşti. La sesizarea deputaţilor PL, Curtea Constituţională de la Chişinău a stabilit pe 5 decembrie că limba oficială vorbită în Republica Moldova este limba română, detalii , fapt care a avut efecte şi în străinătate. De exemplu, Google a renunţat la versiunea în limba „moldovenească”. Detalii .

În acelaşi sens, al războiului identitar cu tot ceea ce este românesc, PCRM are ca prioritate „sărbătorirea a 70 de ani de la Marea Victorie”. Este vorba despre victoria aliaţilor împotriva Germaniei naziste, la 9 mai 1945. În Republica Moldova evenimentul este prilej de nesfârşite dezbateri identitare şi istorice, dacă în 1940, respectiv 1944 Basarabia a fost ocupată, sau dimpotrivă, eliberată de armata sovietică. În plus, comemorarea eroilor căzuţi pe front şi zdrobirea regimului totalitar nazist au fost transformate de preşedintele rus Vladimir Putin într-o adevărată orgie propagandistică pentru proslăvirea regimului său.

Pact cu diavolul la Chişinău. Protocolul secret al acordului de coaliţie
zoom

În anul 2010, AIE 1, prima coaliţie europeană formată după înlăturarea de la putere a regimului Voronin, a fost serios zguduită de această dezbatere istorico-identitară. Mihai Ghimpu,  pe atunci preşedinte interimar, a anunţat că va interzice militarilor moldoveni să onoreze invitaţia Moscovei de a mărşălui în Piaţa Roşie cu ocazia paradei din 9 mai 2010, cu ocazia Zilei Victoriei, deplasare hotărâtă de AIE 1. Detalii .

Ghimpu a mai dat şi un decret pentru comemorarea victimelor ocupaţiei sovietice din 28 iunie 1940, fapt care a stârnit furia adversarilor şi „aliaţilor” săi politici. Guvernul şi preşedinţia Republicii Moldova se pregătesc de pe acum pentru evenimentul de la 9 mai 2015, care a fost impus statelor ex-sovietice din Comunitatea Statelor Independente (CSI).  Prezenţa unui „zurbagiu” ca Ghimpu în coaliţie fireşte că ar fi stricat petrecerea.

PCRM mai vrea ca în actuala legislatură să consolideze şi „neutralitatea” Republicii Moldova, adică să împiedice orice apropiere de NATO. În această privinţă, PDM este total de acord cu PCRM, în timp ce oportunistul PLDM la Moscova se pronunţă contra NATO, la Chişinău se abţin dar ar fi pentru, iar la Bucureşti sau Bruxelles se arată atlantişti înflăcăraţi. Dimpotrivă, în ultima campanie electorală sloganul PL a fost „Cu PL în NATO şi UE”. Mai mult, PL a depus o sesizare la Curtea Constituţională cerând anularea articolului privind neutralitatea Republicii Moldova. Dacă privim problema Republicii Moldova strict în termeni de securitate, este clar că Ghimpu şi ai săi nu ar avea ce căuta în peisaj, după opinia PCRM-PLDM-PDM.

Arbitrajul lui Vladimir Putin

Este exclus ca PCRM să se fi înţeles cu PLDM şi PCRM fără să aibă garanţii, iar acestea nu puteau fi acordate decât de Rusia. Am menţionat deja declaraţiile lui Voronin care a spus că nu va mai face niciodată înţelegeri cu Filat care ar fi fost laş şi nu ar fi mers până la capăt cu Voronin în privinţa alegerilor anticipate organizate după criza politică din 2013. Cât despre PDM, acesta a fost relansat de Marian Lupu, preşedinte al Parlamentului în regimul Voronin şi de Vlad Plahotniuc, pe atunci oligarhul favorit al comuniştilor. Din moment ce aceştia l-au mai trădat o dată pe Voronin, veteranul comunist nu ar mai fi avut niciodată încredere în cei doi foşti tovarăşi fără garanţii ferme din partea unui terţ.

Garantul nu poate fi decât Vladimir Putin, cel mai popular om politic printre moldoveni, potrivit tuturor sondajelor de opinie. În 2013, imediat după ce PL a fost eliminat din coaliţia de guvernământ formată în 2010, guvernul Republicii Moldova a dat unor obscuri investitori ruşi principalele obiective economice rămase până atunci sub controlul statului: Banca de Economii a Moldovei şi Aeroportul Internaţional Chişinău.

Pact cu diavolul la Chişinău. Protocolul secret al acordului de coaliţie
zoom

PLDM şi PDM  au trimis constant semnale de dragoste către Moscova în timpul ultimei campanii electorale dar şi după alegeri. Adrian Candu, proaspăt preşedinte al parlamentului, a declarat pentru RIA Novosti chiar înainte de alegeri că va da ruşilor căile ferate din Republica Moldova. Pentru realizarea planului, prezenţa unui liberal la Transporturi ar fi fost inacceptabilă. Detalii.

Pact cu diavolul la Chişinău. Protocolul secret al acordului de coaliţie
zoom

Premierul Iurie Leancă, singur şi nesilit de nimeni a declarat pentru agenţia publică de ştiri că Republica Moldova nu va adera la NATO. Leancă a folosit canalul potrivit pentru a fi sigur că informaţia ajunge acolo unde trebuie. Detalii .

Declaraţia a fost făcută vineri, 27 noiembrie 2014, cu numai două zile înainte de alegerile din 30 noiembrie 2014. Este clar că Leancă nu s-a manifestat electoral, pentru că alegătorii PLDM sunt în principal pro-occidentali şi asemenea declaraţie putea să-i supere chiar în pragul votului. Din acest motiv şi PLDM are o atitudine ambiguă şi preferă să evite subiectul NATO, în măsura posibilităţilor. Este clar că Leancă a transmis un mesaj Moscovei.

Pact cu diavolul la Chişinău. Protocolul secret al acordului de coaliţie
zoom

După alegeri, Marian Lupu, preşedintele unui partid pretins pro-european a anunţat că cererea de aderare la UE pregătită de autorităţile de la Chişinău nu va mai fi depusă, pentru că oricum va fi respinsă. Detalii .

Bineînţeles că şi şocanta declaraţie a lui Lupu este tot un semnal pentru Kremlin. Lupu minte cu neruşinare că declaraţia ar fi fost respinsă. Conform Tratatelor europene, orice stat situat pe continentul european poate depune cerere de aderare. Unica cerere de aderare respinsă de UE în întreaga sa istorie a fost cererea Marocului, stat aflat pe continentul african. A fost primit în UE Cipru, care se află în largul coastelor Orientului Mijlociu şi s-au deschis negocierile de aderare cu Turcia, stat situat în proporţie de 97% în Asia. UE nu respinge cererile statelor europene despre care presupune că nu sunt pregătite pentru aderare, cel mult le îngroapă. Aşa s-a întâmplat în 1992 cu cererile depuse de preşedintele ceh Havel şi polonez Wallesa, iniţiativele lor de aderare fiind considerate extravagante la Bruxelles.

România a pierdut partida

Este vădit că actuala coaliţie de la Chişinău a tras frâna de mână a integrării europene, ceea ce este un eşec pentru România. Conform tuturor documentelor şi discursurilor oficiale de la Bucureşti pe acest subiect, integrarea europeană a Republicii Moldova a fost o prioritate a politicii externe româneşti. Pentru ca pilula să fie şi mai amară, guvernanţii de la Chişinău vor trece şi la reprimarea identităţii româneşti, după cum arată toate semnele.

Ce-ar mai putea să facă Bucureştii în această situaţie? Nimic. Mai bine să stea de-o parte şi să urmărească evoluţia evenimentelor, decât să mai facă vreo prostie. Mai ales că situaţia actuală se datorează mai degrabă inadecvării factorilor politici din România decât uneltirilor lui Vladimir Vladimirovici Putin. Ironia sorţii, pierdem când Putin e la pământ, devenit un paria al lumii civilizate, iar Federaţia Rusă este în pragul falimentului. Tot ironia sorţii (ori sado-masochism) ar fi şi ca guvernanţii români, în lipsă de alte idei, să sponsorizeze în continuare „necondiţionat”, ori „ferm şi constant” coaliţia antiromânească, sau cel puţin neromânească de la Chişinău.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2015-05-02

In legatura cu acest articol...

Un raket şi o rusoaică porno, şefi la Cultură: Prima realizare a „Monstruoasei Coaliţii” din Chişinău!
Parerea ta...

GRIGORE
27 Ian 2015

Ba neispravitilor, chiar nu puteti guverna fara sosca? De ce chinuiti acest popor? Cate sute de ani va puteti bate joc de parintii, bunicii nostri? Sunteti salave? Cred ca la scoala ati avut numai nota 2. Asa animale sa nu faceti nimic pentru o tara asa mica. Chiar va place sa fiti niste alcoolici, sa cheltuiti banii saracilor, si sa va mandriti cu asa ceva? Sunteti bolnavi. Oare unde se uita medicul de familie? Sau platiti . tot de la saraci, spaga? De ce de la saraci? BANII CARE VOI LE AVETI DIN IMPRUMUTURI, CARE LE PLATESC TOT POPORUL, DAR VOI SUNTETI PROSTI CA NOAPTEA , NU PUTETI FACE BANI.
GRIGORE
27 Ian 2015

Ba neispravitilor, chiar nu puteti guverna fara sosca? De ce chinuiti acest popor? Cate sute de ani va puteti bate joc de parintii, bunicii nostri? Sunteti salave? Cred ca la scoala ati avut numai nota 2. Asa animale sa nu faceti nimic pentru o tara asa mica. Chiar va place sa fiti niste alcoolici, sa cheltuiti banii saracilor, si sa va mandriti cu asa ceva? Sunteti bolnavi. Oare unde se uita medicul de familie? Sau platiti . tot de la saraci, spaga? De ce de la saraci? BANII CARE VOI LE AVETI DIN IMPRUMUTURI, CARE LE PLATESC TOT POPORUL, DAR VOI SUNTETI PROSTI CA NOAPTEA , NU PUTETI FACE BANI.
GRIGORE
27 Ian 2015

Ba neispravitilor, chiar nu puteti guverna fara sosca? De ce chinuiti acest popor? Cate sute de ani va puteti bate joc de parintii, bunicii nostri? Sunteti salave? Cred ca la scoala ati avut numai nota 2. Asa animale sa nu faceti nimic pentru o tara asa mica. Chiar va place sa fiti niste alcoolici, sa cheltuiti banii saracilor, si sa va mandriti cu asa ceva? Sunteti bolnavi. Oare unde se uita medicul de familie? Sau platiti . tot de la saraci, spaga? De ce de la saraci? BANII CARE VOI LE AVETI DIN IMPRUMUTURI, CARE LE PLATESC TOT POPORUL, DAR VOI SUNTETI PROSTI CA NOAPTEA , NU PUTETI FACE BANI.
BASTON
27 Ian 2015

Maldavenii au ce merita. Un popor de dobitoace va fi condus de tradatori si oportunisti. La arme nu la vorbe!!!
MDA....
27 Ian 2015

D-le Baston! Parca noi nu suntem condusi tot de acelasi gen de... Moldova trebuia (re)alipita Romaniei imediat dupa '89; mie imi pare foarte rau pentru ei, pentru romanii nostri!
DEZAMAGIRE TOTALA
27 Ian 2015

Si eu care am votat PLDM!!! Apoi sa-i i-a dracii...am sperat ca de data aceasta or face asa precum spun..dar de unde in Moldova asa ceva! Lasii si Tradatorii!!!
ADEVARUL ISTORIC SI ACTUAL
27 Ian 2015

Cred durerea Moldovenilor de rind , dar ei sint asupriti de 200 ani si desnationalizati . Am avut un unchi prin alianta si ce povestea te ingrozea .Acum cei din conducere sint vechi comunisti si trecuti in rezerva de la Rusi . Iar Rusi trebuie sa cunsume armamentul vechi , plus munitia invechita si sa dea de lucru la armata din rezervisti si someri . Nu a-ti vazut cum trag ca la nunta si betii , se distreaza . Alfel le explodeaza munitia in depozite .
SILVIA
27 Ian 2015

Apă de ploaie e articolul ista. Coaliția este între PLDM și PD și DUmnezeu să îi ajute să o ducă pînă la capăt.
PENTRU TINE SILVIA
28 Ian 2015

Esti o oaie.Produsul brut al televiziunilor gandacilor acestia de la guvernare.Asa ne vor, prosti ca tine. Citeste, oaie-o, mai educa-te si daca tot nu vine mintea inapoi, du-te in Camceatka pi**ii matii si suge un corn cu lapte.
ANDREI
28 Ian 2015

Si ca de obicei aceste declaratii si dovezi apar numai atunci cind cineva pe cineva ,,kidaneste" pai trebuia sa ziceti si atunci cind era calm totul, sa vada lumea ce si cum
GRIGORE
28 Ian 2015

PENTRU NESTIUTORI; MOLDOVENII DE PESTE PRUT TOT MOLDOVENI SUNT, ARDELENII SUNT ARDELENI,OLTENII SUNT OLTENI, DAR TOTI FORMEAZA NATIUNEA ROMANA. IN Republica MOLDOVA - moldovenii, rusii, gagauzii si alte nationalitati sunt Moldoveni, de la cetatenia R.Moldova. Moldovenii sunt parte a natiunii romane, rusii a natiunii ruse, gagauzii a natiunii turce, etc.
GRIGORE
28 Ian 2015

Acum, ca inaintasii nostri au facut Unirea in anul 1918 asta o stie toata lumea, acum nu mai este nevoie de asa ceva. Pentru acest lucru au varsat sange buneii si parintii nostri. de ce atata incrancenare. daca credeti in Dumnezeu, ziceti tatal nostru de multe ori, pana o sa intelegeti sensul, de iertare, de protextie de cel viclean. Cat despre unificare, trebuie de scapat mai intai de tot gunoiul societatii, de avut o ecobomie pusa l;a punct, sa plece armata de ocupatie ruseasca de pe teritoriul R.Moldova si sa ne asociem cu state democratice, civilizate ca sa nu stam cu frica ne vin oaspetii cu automate kalasnicov.Daca vrem o tara de banditi, atunci asta ne este destinul. Cat despre tara Romania. De ce credeti ca inaintasii nostri au varsat sange si sudoare pentru mentinerea acestui pamant. Cate lupte au fiost ca sa pastreze aceste pamanturi. ? dE CE CREDETI CA NU AVEM SI NOI DREPTURI EGALE CU TOATA NATIUNEA LA BOGATIILE NATURALE ALE ACESTEI TARI- munte,mare, aur, petrol,gaze etc Acestea sunt ale poporului si al nostru, nu numai al celor de peste Prut.
STRATEG
28 Ian 2015

Cum dracu ei guvernanti sa fie in parlament la bucuresti si ciolanul cine il tine in gura ? Joaca sah si tine de scaun si mafia ia bani de la toti .
GEOX
28 Ian 2015

Moldovenii au ce merita!!!! Sa vazut totul dupa rezultatele alegerilor!! FALSI si fara demnitate!!!!
PIRAMIDA PUTERII
28 Ian 2015

Greselile Politicienilor sunt Crime, caci in urma lor Sufera Milioane de Oameni Nevinovati... Basarabie,Rezista!
ISTIRIC
28 Ian 2015

Dea lungul istoriei ; aproape toate popoarele , triburile barbare , mongole , pe acolo au trecut si jecmanit - furat . Imperiile mongol , moscovit , suedez , polonez , austro-maghiar , germano -teuton-sasi-secui-noi capitalisti , turci , greci , romani si alte nati de tilhari ai istoriei . Deportati , colectivizati , acum amagiti de capitalisto - socialisti , axa Berlin - Moscova nici ei nu stiu in ce parte sa o mai ia . iar noi sa ne furam si distrugem cu politichia de Dimbovita toata tara .
DRAGOS
29 Ian 2015

Bagi pe dracu'n casa si nu-l poti scoate cu toti arhiereii. Niste oligofreni cu totii care-si vomita mizeriile politice. Cine nu stie ca Ghimpu a fost si a ramas slugoiul intelopului puscariabil Plhotniuc? Asa ca au si PL-istii astia partea lor de vina. Asa ca duca-se naibii!
MARI
30 Ian 2015

Un lucru este clar,daca nu ar fi adevarate acuzatiile care se aduc acestei aliante autoproclamate dintre PD si PLDM se contura o majoritate parlamentara proeuropeana asa cum ni s-a promis de PLDM.Este adevarat totusi ce declara Ghimpu,altfel nu vad de ce Filat a tot impins inafara guvernarii PL-ul supunindu-se curvarismului PD-ist.Legile sint in folosul lor,nu-si doresc in procuratura persoane pe care nu le vor putea mitui.Toate ni se trag din cauza mentalitatii noastre,pe cine ati ales pe acdeea ii aveti in fruntea tarii.
VALI
03 Feb 2015

filat,Lupu,Plahotniuc niciodata nu au fostpersoane pe care sai intereseze statul R.Moldova! Ei au un interes mult prea simplu .... Banii , si tot timpul vor face jocul celor care ior finanta. Deoarece Rusia e intro criza severa nu prea cred ca ei fac jocul Moscovei ! Poate ca vor sa mai fure citeva miliarde ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE