2023-09-22 05:35

Orban, după ieșirea de la DNA: Am dat o declarație în calitate de martor

 |  15:35
Orban, după ieșirea de la DNA: Am dat o declarație în calitate de martor

Fostul premier Ludovic Orban susține că a dat declarații la DNA în calitate de martor în dosarul măștilor.

„Am dat o declarație în calitate de martor la solicitarea părților. Am dat toate informațiile care mi s-au solicitat cu privire la această anchetă. Dacă mi se mai solicită voi mai da astfel de informații. Nu pot să vă spun ce am discutat cu procurorii. Am dat declarații publice pe tema asta. Nu am avut legătură cu partenerii. Am participat la inaugurarea unei linii de producție și am salutat că începeam să producem măști FPP. (...)

Nu știam nimic de activitatea d-lui Pițurcă. Nu am discutat niciodată cu domnia sa acest subiect”, a spus Orban, la ieșirea de la DNA.

Amintim că la începutul lunii și Virgil Popescu a fost audiat în acest dosar în care sunt cercetaţi fostul selecţioner al echipei naţionale de fotbal - Victor Piţurcă, fiul acestuia - Alexandru Piţurcă şi directorul general al Companiei Naţionale Romarm SA, Gabriel Ţuţu, în legătură cu achiziţii de măşti de protecţie neconforme pentru Ministerul Apărării.

Pe fondul pandemiei generate de Covid, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Gabriel Țuțu ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de Pițurcă, două contracte de achiziție publică în condiții dezavantajoase pentru compania de stat, spun procurorii DNA.

Contractele vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție.

Prin demersurile lui Țuțu, Romarm ar fi fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei (1.729.516 milioane de euro), reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe în afara contractului.

De asemenea, în perioada 19 martie - 10 aprilie 202, Țuțu a cerut societăților implicate în achiziții introducerea în circuitul comercial de livrare de măști neconforme către MApN a unui prieten care nu avea nicio activitate comercială în domeniu și efectuarea către el a unor plăți în valoare de 40% din cota de profit sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor „servicii” Țuțu a dat asigurări că are influență asupra funcționarilor din cadrul MApN și că îi va determina să încredințeze direct, fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să garanteze recepția produselor.

De asemenea, printr-un intermediar, Țuțu ar fi primit, la rându-i suma de 50.000 lei.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-03-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE