2021-09-21 23:47

O nouă iniţiativă legislativă privind votul prin corespondenţă, depusă de Partidul Mişcarea Populară

 |  19:19
O nouă iniţiativă legislativă privind votul prin corespondenţă, depusă de Partidul Mişcarea Populară

Răzvan Mateo Mateescu

O mai veche temă de luptă a preşedintelui Traian Băsescu - votul prin corespondenţă - a fost preluată şi de Partidul Mişcarea Populară, care a depus un proiect de lege la Parlament cu acest subiect. Semnatarii sunt deputaţii Eugen Tomac, Valerian Vreme, Mihaela Stoica şi Clement Negruţ. De altfel, Ministerul Afacerilor Externe, în 2010, pe când era condus de un alt membru al PMP, Teodor Baconschi, a lansat un proiect similar.

Deputatul Eugen Tomac a explicat că PMP a propus proiectul pentru ca toţi cetăţenii români din străinătate să voteze la orice alegeri, fie ele parlamentare, europarlamentare sau prezidenţiale. El apreciază numărul cetăţenilor români de peste hotare la 3,5 milioane. Potrivit proiectului, MAE va întocmi un registru al alegătorilor din străinătate, în care cetăţenii români care vor să voteze trebuie să se înscrie cu 60 de zile înainte de scrutin.

Tomac spune că „procesul va fi unul cât se poate de simplu”: doritorii înscrişi vor primi un atestat de alegător tipărit la Imprimeria Naţională, cu elemente de siguranţă. De asemenea, vor primi şi un buletin de vot pe care vor lipi un autocolant cu însemne de siguranţă, pe candidatul dorit.

Maghiarii din România, vot pentru Budapesta

Votul prin corespondenţă este un deziderat al multor ţări, procedura fiind deja folosită în Statele Unite, Germania, Franţa, Elveţia sau Marea Britanie, pentru orice cetăţean, fie el în ţară sau în străinătate. Fostele state din blocul comunist ar trebui să fie cele mai interesate de o asemenea procedură, având în vedere numărul cetăţenilor lor care lucrează în străinătate.

Este şi cazul Ungariei, de exemplu, care a oferit dublă cetăţenie pentru etnicii maghiari din comunităţile istorice de peste hotarele ţării. Aceştia vor putea vota pentru prima dată prin corespondenţă la alegerile parlamentare de anul viitor, pe care Orban şi partidul de guvernământ speră să le câştige. Există deja aproape jumătate de milion de persoane din întreaga lume care au solicitat cetăţenia ungară, dintre care peste 250.000 sunt din România, iar partidele din ţara vecină sunt deja foarte interesate de voturile lor. De altfel, tot FIDESZ a fost cel care a simplificat procedura de acordare a cetăţeniei maghiare în 2011.

Controversele măsurii

Se apreciază că în jur de 180.000 de astfel de persoane cu dublă cetăţenie vor vota, în consecinţă FIDESZ, formaţiunea lui Viktor Orban aflată la putere, care nu poate să uite că a pierdut alegerile cu 100.000 de voturi în trecut, a trecut prin Parlament o lege conform căreia posesorii de dublă cetăţenie vor avea la dispoziţie votul prin corespondenţă dacă se vor înscrie pe listele de alegători. În schimb, cetăţenii ungari de pe teritoriul Ungariei, dar care se află peste hotare din diverse motive, vor fi nevoiţi să se prezinte personal la cabinele de vot organizate în ţările unde se află. Criticii guvernului Orban susţin că aceasta este o manipulare a puterii de la Budapesta deoarece expaţii îi sunt mai puţin favorabili, în timp ce maghiarii cu dublă cetăţenie o susţin.

Totuşi, FIDESZ spune că a luat măsuri ca votul prin corespondenţă să fie sigur şi transparent, acceptând o serie de propuneri de la ONG-uri. Astfel, listele de alegători din străinătate vor fi actualizate permanent şi făcute publice. În fine, toate documentele legate de acest sistem, inclusiv liste cu persoanele care au dublă cetăţenie, vor fi puse la dispoziţia comisiei electorale şi observatorilor internaţionali.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-09-23Parerea ta...

GEO
24 Sep 2013

Pentru cei care nu știu să scrie și să citească, cine le ”face” corespondența?.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE