2020-10-21 18:25

Noul ministru de Externe „stă în aer” o săptămână. Bogdan Aurescu zboară la Chişinău de 1 Decembrie

 |  19:31
Noul ministru de Externe „stă în aer” o săptămână. Bogdan Aurescu zboară la Chişinău de 1 Decembrie

Bogdan Aurescu, artizan al unirii României cu Insula Şerpilor şi ultimul ministru de Externe de pe lista premierului Ponta, a declarat Republica Moldova prioritatea priorităţilor, iar Ucraina - grija grijilor României în contextul actual. Conicidenţă sau nu, şeful diplomaţiei de la Bucureşti va face prima sa vizită oficială la Chişinău chiar de 1 Decembrie, la o zi după alegerile din Moldova de peste Prut. Moldova este republică parlmentară, astfel acest scrutin va decide implicit şi orientarea noului ei preşedinte. De asemenea, ieri, la o zi după depunerea jurământului în faţa preşedintelui României, Traian Băsescu, Aurescu a adus în premieră problema românilor din Bucovina, ţinut sub administrarea Kievului, în paralel cu situaţia din estul Ucrainei. Aurescu, supranumit şi „eroul de la Haga”, cu referire la procesul prin care România a câştigat extinderea platoului continetal din Marea Neagră, este cel de-al patrulea ministru de Externe al Cabinetului Ponta în mai puţin de două săptămâni, după Titus Corlăţean, demis după eşecul organizării primului tur de scrutin în străinătate, Tedor Meleşcanu, demisionat după dezastrul din turul doi, şi Mihnea Motoc, ambasador al României pe lângă Uniunea Europeană care s-a recuzat la sfatul soţiei sale, Iulia Motoc judecător Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Moldova, chestiune de securitate naţională

Bogdan Aurescu va zbura direct la Chişinău pe 1 Decembrie, imediat după scrutinul din republică. „Alegerile din Moldova din 30 noiembrie reprezintă un moment istoric pentru societatea de peste Prut, care trebuie să marcheze, sperăm noi, consolidarea parcursului ireversibil spre Europa al R. Moldova şi continuarea reformelor democratice. În caz contrar, toate eforturile depuse de guvernul pro-european, dar şi de către UE, inclusiv eforturile foarte intense ale României în această direcţie strategică, vor fi în zadar. De aceea, acest moment este, pentru România, aflată la frontiera externă a UE şi a NATO, o problemă de securitate naţională”, a declarat, marţi, noul ministru de Externe.

De altfel, Aurescu a mărturisit că primul său contact diplomatic cu un omolog a fost cu Natalia Gherman, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Basarabiei.

După Chişinău urmează o vizită la Bruxelles, cu ocazia reuniunirii miniştrilor de Externe NATO din 2 decembrie, ia o zi mai târziu, pe 3 decembrie, el va participa, tot la Bruxelles, la reuniunea coaliţiei internaţionale anti-ISIL. Apoi va merge la Basel, Elveţia, unde, în perioada 4-5 decembrie, şeful diplomaţiei va participa la reuniunea miniştrilor de Externe ai OSCE. Ministrul a precizat că reuniunea „se va concentra mai ales pe situaţia din Ucraina”, dar şi pe teme precum conflictele îngheţate, inclusiv din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

SRI, ochiul şi urechea NATO în Ucraina

Referitor la Ucraina, Aurescu a adus în premieră problema românilor din Bucovina de Nord. „Situaţia din Ucraina, statul vecin al României, cu o importantă comunitate românească, continuă să fie dificilă şi să se deterioreze în regiunile din estul ţării. În acest context, este importantă menţinerea în continuare a regimului de sancţiuni decis de UE şi chiar consolidarea lui dacă va fi necesar şi, totodată, stimularea eforturilor diplomatice de soluţionare a conflictului”, a subliniat el. El a precizat că deciziile de la Summit-ul NATO din Ţara Galilor, din septembrie, generate de situaţia din Ucraina, trebuie implementate. Şeful diplomaţiei a mai subliniat că noul şef al diplomaţiei a subliniat că, la reuniunea miniştrilor de Externe NATO din 2 decembrie, va urmări adoptarea unei decizii de continuare în 2015 a măsurilor de reasigurare ale Alianţei pentru statele din flancul estic şi va „raporta” stadiul operaţionalizării Fondului NATO de sprijin pentru apărarea cibernetică a Ucrainei, unde România a preluat calitatea de naţiune-lider, prin SRI, şi unde s-au făcut deja progrese importante.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2015-05-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE