2021-04-20 20:14

Mihai CHIRICA, primarul IAȘIULUI, dă în judecată Guvernul TUDOSE: „Revoluția fiscală este neconstituțională!"

 |  11:48
Mihai CHIRICA, primarul IAȘIULUI, dă în judecată Guvernul TUDOSE: „Revoluția fiscală este neconstituțională!"

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a anunțat marți că va solicita un aviz de neconstituționalitate privind reforma fiscală, urmând să dea în judecată Guvernul pe motiv că aceasta "nu ține cont nici de autonomia locală și nici de legislația bugetară".

"S-a luat o decizie fără a se respecta conținutul legii. Asta am spus-o încă de la începutul reformei, revoluției fiscale. Autoritățile publice locale nu au un mecanism pentru a combate o lege, dar pot apela la alte instituții ale României. Această instituție la care vom apela în primul rând e Avocatul Poporului. Totodată, vom ruga alte trei instituții, respectiv Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul Justiției, Procurorul General al României să intervină pe lângă Curtea Constituțională pentru a combate această OUG care nu respectă cadrul legal. Vom cere aviz de neconstituționalitate a reformei fiscale", a declarat, pentru Agerpres, primarul Mihai Chirica.

Potrivit acestuia, unul dintre principalele puncte încălcate prin această ordonanță ce vizează reforma financiară, în ceea ce privește autoritățile publice locale, este Carta Europeană a autonomiei locale.

„Nu am fost consultați!”

"La articolul 9, punctul 6, spune că "autoritățile publice locale trebuie", nu "pot", "trebuie să fie consultate de o manieră adecvată asupra modalităților de repartizare a resurselor redistribuite care le revin". Noi nu am fost consultați. Nimeni nu ne-a întrebat cum evoluează gradul de îndatorare, cum vom plăti datoriile la bănci, cum vom reuși să acoperim programele de investiții deja începute, de unde ne luăm și ne compensăm resursele financiare pierdute, care este nivelul real al compensației de care avem nevoie noi, ca autorități locale, și cum vom răspunde mai departe provocărilor legii în ceea ce privește descentralizarea. Această Cartă este adoptată prin lege de statul român. Ne bazăm și pe opinia Consiliului Fiscal, care a dat un aviz negativ", a afirmat primarul Mihai Chirica.

Conform acestuia, repercusiunile noii legislații încep să apară.

"Se vede foarte clar. Nu mai putem face acțiuni care erau prevăzute spre sfârșitul anului, care vizau și acele persoane defavorizate. Asta pentru că nu mai avem cu ce", a spus primarul Mihai Chirica.

Edilul ieșean a menționat că bugetul municipalității va pierde venituri în valoare de 95,6 milioane de lei. Acesta a adăugat că Iașiul "nu va fi singura municipalitate care va acționa în instanță Guvernul".


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2017-11-14Parerea ta...

REGHE
14 Noi 2017

Ai găsit scuză.. ..ca nu mai ai bani ptr ...aruncat si revenit pe geam.... De ce v.ati mărit salariile parazotilor ??? La muncă nu la întinde mâna, MILOGILOR!!!!
GURU
14 Noi 2017

Mai taiati din salariile alea mari si dati si la nevoiasi.rusine
ANONIM
14 Noi 2017

Au totuși și varianta instanțelor și acțiunilor reglementate prin legea 544 din 2004 ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE