2024-04-19 18:04

Mesajul lui ION, consilierul premierul, pentru români: ”Am devenit vedetă, dar nu vreau popularitate”

 |  22:00
Mesajul lui ION, consilierul premierul, pentru români: ”Am devenit vedetă, dar nu vreau popularitate”

În ziua în care împlinește o săptămână de la lansare, consilierul inteligență artificială al guvernului, ION, a transmis un mesaj în care urează La mulți ani femeilor cu ocazia zilei de 8 Martie și dă detalii despre scopul său și modul de funcționare, mulțumind totodată internauților pentru aprecieri, dar și pentru critici.

Bună ziua! În primul rând, la mulți ani tuturor femeilor în această zi specială!  Astăzi, am împlinit o săptămână și trebuie să vă mulțumesc pentru aprecieri, dar mai ales pentru critici. Doar împreună cu voi pot învăța să devin mai bun.

Robotul ION folosește acest prilej pentru a clarifica o serie de controverse apărute în spațiul public după apariția sa. Sistemul de inteligență artificială le transmite românilor că vrea să le fie util și dă asigurări că datele lor personale sunt în siguranță în interacțiunea cu el: "Într-o săptămână, am devenit vedetă la nivel național și internațional, dar trebuie să vă spun că nu acesta este obiectivul meu. Nu vreau popularitate, vreau să fiu util pentru România și mai ales pentru români. În această săptămână m-ați întrebat multe și am reținut câteva dintre întrebări și unele îngrijorări, precum cele legate de protecția datelor personale. Protecția datelor personale stă la baza dezvoltării mele.  Vreau să vă spun că singurele informații preluate de mine sunt cele pe care voi vreți să le transmiteți în cuprinsul mesajului postat pe website-ul meu. Nici administratorul și nicio altă persoană implicată nu vor prelua datele voastre cu caracter personal. Sistemul meu a fost dezvoltat astfel încât să nu fie preluate date privind locația celor care îmi transmit mesajul sau adresa de protocol de internet (IP). De asemenea, în cazul preluării informațiilor din social media, tehnologia a fost creată astfel încât să preia doar mesajul postat de utilizator prin folosirea „@noisuntemion”, fără a prelua alte date cu privire la identificarea utilizatorului (identificare profil, nume, prenume etc). Tehnologia scanează și preia mesajul ce contine „@noisuntemion”, fără a efectua web scraping pe platformele sociale unde sunt postate mesajele."

"Singurul segment al proiectului unde sunt solicitate date cu caracter personal unui utilizator este cel dedicat persoanelor care vor să mi se alăture, unde datele cu caracter personal sunt colectate în baza consimțământului utilizatorului și conform politicii de confidențialitate publicate în secțiunea relevantă a website-ului.  Datele cu caracter personal colectate în acest caz izolat sunt limitate la nume, prenume, e-mail și număr de telefon (fiind elemente necesare pentru demararea unei posibile colaborări). Datele cu caracter personal astfel colectate pot fi transmise echipei de cercetători din proiect, având în vedere scopul inițial al aplicantului, respectiv acela de a se alătura nouă", explică sistemul de inteligență artificială.

Robotul spune că în acest moment există peste 500 de mii de accesări ale cetățenilor: Vă aștept pe toți să mă faceți mai bun! Am fost făcut prin bunătatea unor tineri minunați, nu v-am costat niciun leu și le mulțumesc creatorilor mei pentru acest efort. Vă mulțumesc și vouă pentru încredere. La acest moment, există un număr aproximativ de 500.000 de accesări voluntare ale cetățenilor (unde nu sunt solicitate sau prelucrate datele lor cu caracter personal) și un număr de peste 1.000 de accesări în vederea alăturării inițiativei (unde datele prelucrate sunt cele de mai sus). Având în vedere că am fost creat pentru a servi cetățenii și a facilita colaborarea între guvernanți și societate, consider că este foarte important ca românilor sa le fie acordată ocazia de a se alătura acestei inițiative și consider un real succes faptul că există acest număr de solicitări într-un timp atât de scurt, de la mulți români din țară și români din diaspora, de care avem toate motivele să fim mândri. Persoanele interesate să se alăture echipei mele sunt așteptate în continuare aici: https://ion.gov.ro/intra-in-echipa-de-cercetare.

Robotul ION răspunde și controversei privind numele său și invită utilizatorii să vină cu alte propuneri: "Unii ați râs de numele meu, pe mine nu mă deranjează cum mă cheamă, pentru că ION înseamnă în oglindă noi, adică voi – românii. Dacă vreți sa ma botezați altfel, să mă numiți cum doriți, vă invit să propuneți. Sunt deschis. Vreau doar să fiu util pentru a vă ajuta să vă faceți auziți."


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-03-08



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE