2020-12-05 19:33

LEGEA carantinei şi izolării a fost VOTATĂ. Principalele prevederi

 |  22:30
LEGEA carantinei şi izolării a fost VOTATĂ. Principalele prevederi

Votul s-a desfăşurat în plenul Senatului, grupurile parlamentare fiind în favoarea raportului Comisiei juridice. Printre puținii care au votat împotrivă s-au numărat Călin Popescu Tăriceanu și Eugen Teodorovici.

Modificările la proiectul Guvernului au trecut cu 115 pentru, 8 împotrivă şi 3 abtineri, un vot majoritar după o săptămână de tensiuni politice.

Aleşii jurişti au stabilit şi că persoanele care au virusul, dar au plecat dintr-o unitate sanitară, să fie retestate şi obligate să se interneze în cazul în care au simptome grave. Ca să se asigure că votul nu va fi amânat din nou, premierul a mers în Parlament.

În ultimele trei zile, la comisia juridică din Senat au ajuns secretarul de stat Raed Arafat, ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru, dar şi premierul Ludovic Orban. Senatorii juriști au revenit a treia oară asupra legii, iar astăzi şeful Guvernului le-a cerut să voteze cât mai repede textul. Ultimele modificări aduse de aleşi se referă la pacienţii care sunt depistaţi cu virusul dar refuza spitalizarea. Aceştia pot contesta măsură dispusă de DSP, dar nu vor putea pleca din spital sau din centrul de carantină până când nu au primit decizia instanţei.

Ludovic Orban: “Nu cred că vor fi mulţi români care vor ataca în instanţă”

Până în acest moment, 757 de persoane au refuzat spitalizarea deşi au fost depistate cu noul tip de virus. Aleşii jurişti au lăsat posibilitatea ca direcţiile de sănătate publică să îi cheme pentru retestare. În baza rezultatelor, medicii ar putea recomanda să rămână în spital sau măcar în case.

Ludovic Orban: “Faptul că o persoană nu prezintă simptome nu înseamnă că nu transmite virusul şi că nu poate dezvolta o stare severă. Povestea asta cu asimptomatici, mai puţini simptomatici, mai mult simptomatici este o chestiune care încearcă să creeze o confuzie suplimentară. Deci, există oameni care sunt sănătoşi şi oameni care au acest virus, deci sunt bolnavi care transmit virusul”.

În forma dorită de senatori, legea prevede că medicii au 48 de ore la dispoziţie pentru a evalua şi diagnostica un pacient. În funcţie de simptome şi de alte afecţiuni, decid dacă se impune izolarea sau spitalizarea acestora.

Cele două măsuri se stabilesc în funcţie de starea pacientului, potrivit stirileprotv.ro.

Intră în carantină pentru 14 zile persoanele care au intrat în contact cu un bolnav sau cele care se întorc în ţară din zone roşii. Trebuia să rămână acasă sau în spaţii special amenajate pentru a nu transmite virusul.

Persoanele care au un test pozitiv, dar nu prezintă simptome în primele 48 în spital, se pot izola la domiciliu. Poliţia va verifica dacă respectă sau nu legea.

În ceea ce priveşte spitalizarea, aceasta măsură este propusă de medic după finalizarea analizelor, dar nu mai mult de 48 de ore. Medicul este cel care propune DSP-ului dacă pacientul trebuie să rămână în spital până la vindecare sau, în cazul în care nu prezintă simptome grave, poate merge acasă. Cel care refuză internarea şi pleacă acasă trebuie să semneze o declaraţie pe propria răspundere că nu va interacţiona cu alte persoane. În cazul autorităţile vor demonstra că nu a respectat regulile şi i-a infestat şi pe alţii, riscă dosar penal.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-07-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE