2023-12-05 00:32

Klaus Iohannis: ”România va continua să APERE drepturile şi interesele minorităţilor sale”

 |  14:14
Klaus Iohannis: ”România va continua să APERE drepturile şi interesele minorităţilor sale”

În discursul ţinut duminică la festivalul ”Săptămâna Haferland” dedicat culturii săseşti din Transilvania, președintele Iohannis a transmis că războiul de la graniţa României care afectează inclusiv monumentele de patrimoniu întăreşte solidaritatea şi creşte aprecierea faţă de moştenirea culturală.

”Ne aflăm astăzi la a zecea ediţie a acestui Festival care are o contribuţie însemnată la promovarea culturii şi a tradiţiei în Haferland - Ţara Ovăzului şi mă bucur că suntem aici, împreună, pentru a aniversa un deceniu de excelenţă. Felicit organizatorii pentru toate eforturile depuse şi pentru contribuţia esenţială adusă prezervării tradiţiilor şi patrimoniului săsesc! Totodată, îi salut pe toţi cei care an de an se reîntorc aici şi pe cei care au curiozitatea să descopere aceste zone încărcate de istorie şi tradiţii, unde încă se simte farmecul de odinioară”, a mai declarat preşedintele, citat de News.ro.  

Potrivit acestuia, prin astfel de proiecte, ”România este cunoscută şi apreciată ca spaţiu al valorificării identităţilor şi al preţuirii relaţiilor interumane, temelii ale dezvoltării durabile”.  

Şeful statului a mai afirmat că ”România va continua să apere drepturile şi interesele minorităţilor sale şi să depună eforturi pentru a construi o societate cât mai incluzivă şi tolerantă”. 

”Prin proiecte ca cel pe care îl derulaţi, România este cunoscută şi apreciată ca spaţiu al valorificării identităţilor şi al preţuirii relaţiilor interumane, temelii ale dezvoltării durabile. Războiul dus de Federaţia Rusă în Ucraina şi consecinţele devastatoare ale acestuia, inclusiv asupra zonei de patrimoniu prin distrugerea instituţiilor culturale şi a monumentelor istorice ucrainene, ne întăresc solidaritatea în jurul valorilor şi principiilor democratice şi ne determină să preţuim mai mult moştenirea istorică şi culturală pe care am primit-o de a înaintaşii noştri”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis. 

Acesta a subliniat responsabilitatea pe care, deopotrivă autorităţile publice şi cetăţenii, o au privind păstrarea tradiţiilor şi protejarea autenticităţii peisajului cultural.  

Turismul şi organizarea de evenimente tematice sunt ”modalităţi excelente” de a asigura accesul la patrimoniul cultural, a precizat Iohannis, arătând că istoria, cultura şi tradiţiile pot fi folosite pentru atragerea de investiţii, dacă sunt ”promovate responsabil”. 

”România va continua să apere drepturile şi interesele minorităţilor sale şi să depună eforturi pentru a construi o societate cât mai inclusivă şi tolerantă. Crezul european – Unitate în diversitate – este întărit de evenimente precum cel la care participăm astăzi. Niciodată, nicio dezbatere nu va putea să înlocuiască - şi cu atât mai puţin să deterioreze - relaţiile armonioase cădite în timp între români şi cei cu care aceştia au împărţit vicisitudinile istoriei şi cu care acum îşi construiesc destinul european”, a adăugat Klaus Iohannis. 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-07-31

In legatura cu acest articol...

Premierul Ciucă, mesaj despre EGALITATEA în drepturi: ”O spun răspicat: România este un stat democratic”

O fostă deputată acuză: “Misoginismul este la el acasă în Parlamentul României”

Scumpiri peste scumpiri. Ce TAXE cresc de la 1 august
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE